Hirdetés

Velence valószínűleg a világ egyik legkülönlegesebb és legegyedibb városa, amit sokan a „Romantika fővárosának” vagy a „lagúnák városának” is neveznek.  Velence egyben Európa egyik legmenőbb utazási célpontja is, amit évente átlagosan körülbelül 25 millió turista látogat meg.  Örök fotótémákat biztosítanak a város a csatornái, a csatornák vizén ringatózó gondolák és a lenyűgöző középkori paloták és templomok.   Tudta, hogy a világ első nyilvános kaszinóját  éppen Velencében nyitották meg? vagy arról, hogy Velencében született a világon az első diplomás nő ? 

Olvasson tovább, és ismerjen meg néhány szélesebb körben ismeretlen tényt erről a gyönyörű városról!

1. Velence városa 118 mini-szigetre épült

Ezeket a szigeteket mintegy 400 híd és több mint 170 csatorna köti össze, és a velencei lagúna sekély vizében találhatók. A velencei lagúna a világörökség részeként szerepel. A víz mélységének átlagos mélysége 10,5 m, és csak 21 m-re csökken. 


velence laguna1


2. Velencében található a világ egyik legszűkebb utcája

A város legszűkebb utcája, a Calle Varisco mindössze 53 cm szélességű, teltebb alkattal érdemes elkerülni ! 

3. Velence városa folyamatosan süllyed, ennek mértéke évente 1-2 milliméter

 Ennek oka részben természetes okokra vezethető vissza, másfelől  az ember által létrehozott tényezők is hozzbanájárulnak. A legfontosabb  természetes ok a tengerszint állandó emelkedése . Az ember által okozott okok közül  a 20. századra megnövekedett hajóforgalom mellett jelentős kárt okozott, amikor a talajvíz kiszivattyúzásával közel 50 éven át szivattyúzták a talajvizet a lagúna alatti talajrétegekből.  Sok kárt okozozz az erózió mire az olasz kormány az 1970-es években végre abbahagyta ezt a gyakorlatot. 


Velence a pályaudvarnál


4. Venezuela Velencéről kapta a nevét

 A dél-amerikai Venezuela  Velence városának olasz nevéről, az olasz „Venezia” elnevezésből kapta a nevét . A Venezuela kifejezés  spanyolul „kis Velencét” jelent. 


velence 10 erdekesseg

 


5. Velence léte nagy részben a mai Horvátországnak és Montenegrónak köszönhető

Velence valójában Olaszország része, építése azonban nemzetközi titkokatt rejt. Ez a csodálatos város nem közvetlenül a sok kis sziget felszínére, hanem arra a több, mint 100.000 fából készült cölöpre épült, amiket a szlovén Karszt régióból (ma Szlovénia), valamint a  Dinári-hegységet borító erdőkből, a mai Horvátország és Montenegró területéből szereztek be Velence építói.  A város kialakítása aKr. U. 7. század végétől 1797-ig tartott. A szükséges építőanyagokat az Isztriáról, Dalmáciából, Görögországból, Ciprusról és Törökországban található területekről szállították a helyszínre.


velence hajokirandulasok header


7. A világ első nyilvános kaszinója

Földünk legelső kaszinóját 1638- ban Velencében  nyitották meg . A Casino di Venezia vagy a Velencei Kaszinó a világ legrégebbi kaszinójának számít. Érdekesség, hogy  a kaszinó egykori épülete az utolsó  német zeneszerző, Richard Wagner utolsó pihenőhelye is volt.  A kaszinó jelenlegi épülete az 1950-es évekre nyúlik vissza.


 

8. Évente csak 3 vagy 4 új gondolát építenek

A gondolássá váláshoz külön szakmai engedélyre van szüksége a vállalkozóknak. Elsősorban a szakmát évszázadokon át apáról fiúra ruházták át a velenceiek. A napjainkban azonban  létezik egy 400órás  gondolás tanfolyam, ahol a jelentkezőknek velencei történelemről és nevezetességekről is  vizsgát kell tenniük. . Évente azonban csak körülbelül 3 vagy 4 új engedélyt adnak ki .  a szükséges készségek elsajátításához, valamint tanulószerződéses gyakorlatot egy gondolissal. A jelentkezőknek velencei történelemről és nevezetességekről is tanulniuk és vizsgát kell tenniük. 


velencei maszkok


9.   A Sóhajok hídja

Velence egyik különlegessége a Doge palotát és börtönt összekötő 1600-ban épült Sóhajok hídja aminek aprocska ablakaiból különleges kilátás nyílik az alattunk levő csatornára. A Sóhajok hídja elnevezés Lord Byrontól származik, aki úgy tartotta, hogy a Doge-palotában elítélt rabok a Sóhajok hídjáról láthatták utoljára Velencét és a napfényt mielőtt elnyelte őket a börtön mélye.   Velence börtöne valójában a középkor leghumánusabb börtönviszonyait biztosította az elitélteknek. Például a Velencei Köztársaságban szüntették be 1660-ban a világon elsőként a kínzások intézményét. Ha Velencében járunk a Doge-palota titkait bemutató vezetett túrán nyerhetünk bepillantást a palota alatti kínzókamrákba és Casanova börtöncellájába is.

 

 


velence turistákkal

10. A „Ciao” ​​szó eredete

A világ legelismertebb olasz üdvözlőszava, a Ciao is a Velencei Köztársaságból indult hódító útjára, még a Köztársaság fénykorában. A "ciao"  az évszázadok során számos másik nyelvbe is beépült átalakított formában, így például a magyar "csá"-vá és "cső"-vé. Az eredeti velencei alak "sciáo vostro" vagy "s-ciáo" volt, és azt jelentette, hogy én az ön szolgája vagyok, vagyis alárendelt viszonyt fejezett ki. A szó elvileg az ókori görög sclavusból, vagyis a   a rabszolgából ered. Eredetileg  ezt a köszöntést „ s-ciavo ” formában használták, ma egyszerűen eljutott a „ ciao ” -ig , a ma világszerte  ismert üdvözlésig.


 

Velencei filmfelvétel 1899-ből (digitálisan felújított és szinezett film)


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.