Hirdetés

  Ha szereted a természetet, mindenképpen látogass el a különleges növény és állatvilágáról híres Kányavári-szigetre  a Kis-Balatonnál. Fokozottan védett terület, ami egész évben ingyenesen látogatható.

   Keszthely és Hévíz térségében, a  Balatonmagyaródot és Sármelléket összekötő műútról lehet a legegyszerűbben eljutni a Kis-Balaton élővilágát bemutató hosszúkás formájú Kányavári-szigethez. A rendkívül szép Kányavári-szigetet a Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója veszik körbe, így  csak gyalogosan lehet átjutni rá. (A mozgáskorlátozottak átjutásáról egy kis komp gondoskodik tavasztól őszig.)


 Kányavári sziget1


    Egy kis fizetős parkolóban lehet hagyni az autónkat és onnét egy háromívű ragasztott faszerkezetű fahídon átsétálva lehet átsétálni a lápos-mocsaras vidék egyedi élővilágát elénktáró Kányavári-szigetre, ahol a Kis-Balaton legérdekesebb látnivalóit ismerhetjük meg a Búbos Vöcsök-tanösvényen végighaladva.  A Balaton egyik jelképeként ismert hídat  közel 40 évvel ezelőtt 1983-ban  építették fel egy különleges ragasztott fagerendás eljárásssal.   A környezetébe jól illeszkedő organikus építmény mára a Kis-Balaton egyik sokat fotózott jelképévé vált. Sokan   állnak meg rajta, hogy megcsodálják vagy lefotózzák a környék csodálatos élővilágát.


Kányavári híd

    A Kányavári-sziget az egyetlen olyan terület a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén, amely vezető nélkül, egész évben szabadon látogatható.


 Kányavári kilátó


   Van  két kilátó is a szigeten, fentről szép kilátás nyílik a környékre. A magasabbik a sziget közepén egy fából épült magas, többszintes  madármegfigyelő hely, amit újjáépítettek. Egy kicsit odébb egy szépen rendezett vadonatúj játszótér is várja a családokat..A szigetnek van egy másik kilátója is, az ún. Kis-kilátó. Mindkét kilátóból remek kilátás nyílik a Hídvégi-tóra és a környező vizekre.


Kányavári kiskilátó 


A szigeten a Nemzeti Park igazgatósága kiépítette a 15 állomásból álló Búbos Vöcsök tanösvényt .   A tanösvény teljes hosszúsága kb. 1,5 km.   Az ösvény mellett elhelyezett információs táblák bemutatják a látogatóknak  a Kis-Balaton madárvilágát. Némi szerencsével megpillanthatunk jónéhány gázló, vagy a nyílt vízen úszó ritka vízimadarat, és más védett állatokat is  a nádasban vagy a vízparton.


A Kányavári sziget - egy külön világ a Kis-Balatonban


    A Kis-Balaton legfőbb természeti értékét   az ott fészkelő mintegy 250 madárfaj adja, valamint   az ott található nagyszámú növény-és állatfajok amik már önmagukban is indokolttá teszik  a fokozott védelmet.  Az ott fészkelő mintegy 150  madárfaj mellett nagy jelentőségűek az  átvonuló és az ott áttelelő madárfajok például récék  és a lúdfélék.


Kedvezményeket nyújtó balatoni szálláshelyek olcsótól a luxusig:


Booking.com


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.