Hirdetés

Az Adriai-tenger legmagasabb és harmadik legnagyobb szigete gyönyörű fehér kavicsos strandjaival, tiszta, türkizkék vizeivel és a rajtuk ringó csónakokkal, csendes tengeröbleivel, mélyzöld vegetációval, és bájos, mészkőből épült mediterrán falvaival vonzza a látogatókat. A Dalmácia déli részén elterülő Brač legmagasabb pontjáról, a 778 méter magas Vidova Goráról szépen be lehet látni az egész dalmát szigetvilágot.

   A mediterrán klímájú Bračot már az illírek és a rómaiak is kedvelték. Utóbbiak egy kőfejtőt, előbbiek egy erődöt is építettek a mai Skrip falu helyén, de a terület egykor a Bizánci Birodalom részét is képezte, végül a 8. század óta itt lakó horvátok Könyves Kálmán királyunkat ismerték el urukként. A magyar uralom egészen a 15. századig tartott, amikor a velenceiek hódították meg a mozgalmas történelemmel bíró szigetet, akiket Habsburg-uralom és Napóleon hadai követtek, majd a terület Jugoszlávia, napjainkra pedig végül a Horvát Köztársaság részévé vált.


mljet Pixabay
  A vadregényes, sziklákkal tűzdelt Brač-sziget lakói ma elsősorban a turizmusból, a halászatból, a mezőgazdaságból és a levendulatermesztésből élnek, de az ókortól kezdve a sziget leghíresebb árucikke a márványhoz hasonlító hófehér mészkő, amelyből nemcsak Velence palotái és Diocletianus palotája épült fel a közeli Splitben, hanem számos olasz reneszánszkori műemlék, de a washingtoni Fehér Ház kialakításánál is használtak fel brac-i mészköveket.
aranyszarv header
 
Brač-sziget elsősorban menetrendszerű komphajó járatokkal érhető el, amelyek vagy Splitből vagy Makarskából indulnak és vagy Supetarba, vagy pedig Sumartinba érkeznek meg. Ezen a linken több információ is elérhető: www.jadrolinija.hr . A nyári időszakban menetrend szerinti járatok is repülnek a sziget Bol közeli repülőterére (Bővebb infó: www.croatiaairlines.com )

Amiket kár lenne kihagynod, ha Brač-szigeten  jársz:
- Bol Aranyszarv-strand – a világ egyik legszebb strandja
- Vidova Gora (Vid hegye) – páratlan panoráma a dalmát szigetvilágra
- Supetar – Brac gyönyörű fővárosa, itt van az Ivan Rendic Galéria és a Leroj-harangtorony is
- Skrip – Oliva Múzeum – a helyi olajfa termesztés történetét bemutató kiállítás
- Bol – megkapó hangulatú szépséges kisváros, domonkos kolostor, római, ókeresztény emlékek, középkori kúriák és udvarházak, fesztiválok
- Splitska – kőbánya és a sziklába faragott Herkules-dombormű
- Postira – a falu tengerparti panorámája és Vladimir Nazor, a neves horvát költő szülőhelye, a Lazanic-kastély, ókeresztény bazilika cibóriuma
- Pustinja Blaca – szerzetesek meredek sziklák alá épült kőházai

  A jól kiépített infrastruktúrával bíró hely elsősorban a pihenni vágyók, a családosok és az idősebb korosztály körében kedvelt, ahol az apartmanoktól kezdve a szállodákig, a tengerparti pancsolástól a snorkellezésen át a kulturális látnivalókig mindenki megtalálhatja azokat az élményeket, amik egy nyaralást felejthetetlenné tesznek. A helyiek is kedvesek és segítőkészek, így bármivel gondunk adódna, nyugodtan kérjünk tőlük segítséget, a nagyobb városokban beszélnek angolul és olaszul.


 

Készítette: Méhes Judit


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.