Hirdetés

   Bolzano  Dél-Tirol legfontosabb városa, amit a Dolomitok három legfontosabb völgyének taálkozásánál építettek fel. Nagyon kellemes klímáját annak köszönheti, hogy északról magas hegyek védik.  Észak és dél találkozik Bolzanoban, egyszerre érzeni  a mediterrán olaszos és az alpesi osztrák térség  atmoszférájának keveredését. Egy varázslatos hely, amit télen-nyáron érdemes felkeresni.

  Ha valaki szereti a történelmet, biztosan elvarázsolják majd  Bolzano különböző építészeti stílusai , amik a város épületeit annyira impozánssá és különlegessé teszik. Érdemes egy nagyot sétálni  az óváros többszázéves  kereskedelmi negyedében, meghallgatni a városra jellemző nyelvek keverékét. Nagyokat sétálni a napsütötte lejtőkön felkapaszkodó számos ösvény egyikén. Nyeregbe pattanni  és kerékpáron felfedezni a több mint 50 kilométernyi bringás útvonalat  Bolzanóban.  A városközpontból induló a felvonók egyikével néhány perc alatt elérni a dél-tiroli fővárost övező hegyeket, beleértve Colle-t, a béke oázisát és a Renon-fennsíkot is.bolzano főtere


    A remek földrajzi adottságú város helyén már a rómaiak is települést alapítottak. Az Itália és a dél-német területek között vezető kereskedő út mentén. A város újbóli alapítását 1027-ben jegyezték fel. Ekkor a trient-i püspök alapított egy kereskedő települést, ami hamar vált  jól prosperáló kereskedővárossá. Nem sokkal késöbb a XII. századtól  a tiroli grófok birtokába került Bozen néven az Eisack völgyében épült Bozen városa, melynek fénykora a XV. – XVI. századra esett. Mostis látható óvárosa, a szebbnél szebb gótikus templomok, a város környéki nemesi paloták és várak ebben az időszakban épültek fel.. Egészen az I. világháborúig volt Bozen Tirol legfontosabb városa az Alpoktól délre eső területeken. Az első világháború végén  Dél-Tirolt Olaszországhoz csatolták, ezután.  alaposan megváltozott az addig osztrák fennhatóságú kereskedőváros élete. Sokezer olaszt telepítettek be a déli tartományokból és az olaszosítás jegyében a városkép is megváltozott. Az olasz fasiszták egy hatalmas győzelmi diadalívet valamint új városrészeket építtettek az új lakosoknak és  az olasz fasizmus dicsőítésére. Erőteljes iparosítás kezdődött,. az autonóm Dél-Tirol fővárosának népessége elérte, majd a 100 000 főt. A korábban domináns német anyanyelvű lakosság aránya  25% körülire csökkent. 

Bolzano (Bozen) legfőbb látnivalói:

   Bolzano  belvárosa az Eisack és a Talfer folyók közötti sík vidéken épült fel. Északról szőlődombok szegélyezik. A Talfer folyó  másik oldalán  épült fel  Bolzano olaszok által lakott negyede. A belváros főtere a Waltherplatz, ott található a csodaszép Dóm épülete is. A térről induló sétálóutcákon járva lehet megismerni az óvárost, melynek fő útvonala, kelet-nyugati irányú tengelye, a híres Lauben (Portici).


Bolzano utca


Dóm (Duomo)

  A város főterén   a Waltherplatzon  található a legnagyobb középkori német  dalnok, Walther von der Vogelweide emlékműve, mellette a városképet meghatározó 62 m magas gótikus tornyú székesegyház, amit a korábbi, román stílusú maradványokból építettek fel. 1420 körül lett kész a meseszép gótikus stílusú épület, amit  eredetileg plébániatemplomként használtak 1964-ig, amikor  székesegyház rangra emelték.


Dél-Tiroli Régészeti Múzeum 

   Bolzano legnépszerűbb látnivalója az Ötzi miatt híressé vált  Dél-tiroli Régészeti Múzeum. ami az egész régió legfelkapottabb nevezetessége. Világhírét  Ötzinek , az 5300 éve élt  jégbe fagyott vadásznak köszönheti, ami  a múzeum fő szenzációjának számít. A három szintet bejárva  érdekes és jól felépített kiállítást lehet magismerni, ami a földszinti multimédia show-val indul.  Részletesen mutatják ba a múmia regénybe illő felfedezését, és a hosszú huzavonát, hogy hol  és haogyan mutassák be a jégbe fagyott vadászt,  Az első emeleten található Ötzi teste egy erre a célra , megépített üvegfalú hűtőkamrában.  A második szinten Ötzi korának mindennapjaiba adnak betekintést, és izgalmas módon találgatják Ötzi rejtélyes halálának okait.. A kiállításon sok az interaktív bemutató elem. Gondoltak a kisgyerekes családokra is. Főszezonban gyakori a sorban állás, így tanácsos nyitáskor vagy zárás előtt érkezni a múzeumba.

Nyitvatartás: VII., VIII. éd XII: hónap: naponta 10 – 18 óráig , egyéb hónapokban hétfőn zárva,. Jan 1, dec 25, máj 1: szünnap..

Belépődíjak: 9,00 €/fő, diák 27 évig, nyugdíjas 65 felett: 7,00 €, családi belépőjegy: 18,00 €, 6 év alatt ingyenes a belépés


ötzi


 TIPP: A szállásokon kapott városkártya egy személyreszóló meghívó a vendég számára egy olyan világba, ami tele van érdekes látnivalókkal és számos előnyöt biztosít, hogy megismerjék a vendégek Bolzano, Jenesia, a Sarntal és egész Dél-Tirolt. A Bolzano ócard segítségével minden tömegközlekedést igénybe vehet, és számos múzeumot meglátogathat.

Rizzoli kalap- és kesztyűkészítő üzlet (Laubengasse 60). Egy 400 éve működö üzlet, melynek fő specialitása a jellegzetes formájú tiroli kalap.

Gyümölcspiac (Laubengassétől nyugatra).  A gyümölcspiac látogatás mindenhol érdekes programnak számít. Bolzano piacáról korábban  Goethe és Mozart is elragadtatással nyilatkozott. Nyitva hétfő-péntek egész nap és szombatonként délelőtt érdemes felkeresni.

Természetrajzi Múzeum Südtirol.  Akvárium a tenger élővilágával.

Merkantilmuseum: (Laubengasse). Az olaszos palota épületét 1705 és 1716 között emelték. 

Modern Művészetek Múzeuma: (Sernsistraße 1.) XX:-XXI. századi művészek alkotásai

Győzelmi emlékmű:  A Lauben és a Museumstrasse  nyugati oldalán, a Talfer folyó hídjánál  építették meg 1928-ban  Mussolini kezdeményezésére a római stílusú diadalívet ,ami az olasz nép diadalittas győzelmét szemlélteti.  A városképtől idegen díszkapun túl kezdődik az olasz Bolzano, fő útvonala a széles Corso Libertá. A rendkívül sok vitát kiváltott és a helyi osztrák lakosság által megvetett emlékmű épületében 2014-ben  a fasizmus korszakát és helyi történetét, emlékeit bemutató kiállítást nyitottak. 

Schloss Runkelstein: A Sarn-völgy  felett található a meredek sziklákon épített várat a 13. században építették.  A várkastély eredeti  berendezési tárgyai  sajnos elpusztultak az évszázadok során, de a  a falakon látható 14-15. századi csodálatos  freskók.kedvéért érdemes felkeresni. Egész évben kedd-vasárnapig látogatható 10.00 és 18.00. óra között. (Bolzano, Kaiser-Franz-Josef Weg, St. Anton 15.) 

Jászolmúzeum: Egy Benedek-rendi kolostorban található amit  egy régi várból alakították át. A benedekrendi szerzetesek a svájci Muriban feloszlatott kolostorukból jöttek a városba a 15. század folyamán.

Funivia del Renon:  A Renon kabinos felvonó Bolzano központjától indulva a Soprabolzano hegyi községig visz. Pályája 4.541 méter hosszú és  az erdők fölé emelkedik ahol enyűgöző tájakban lehet gyönyörködni. Menetideje körülbelül 11 perc.

 TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.