Hirdetés

  Egy ciprusi utazás nemcsak nyáron nagyon jó ötlet, hanem az év többi hónapjában is. Cipruson érdekes történelmi emlékekkel, sok  napsütéssel,  mediterrán hangulattal és híresen finom falatokkal találkozik minden utazó, akiket Larnaka még télen is tárt karokkal  és   decemberben is kellemesen langyos  időjárással vár. 

  Komolyan meglepődik mindenki, aki  napsütéses helyre szeretne utazni és utánanéz a larnakai repülőjegyek árainak. Mellékszezonokban  kimondottan kedvező ajánlatokkal  lehet találkozni a megtett távolsághoz képest, még a  20 ezer forintos oda-vissza  repjegyár is előfordul, és a szállásokat is megfizethető árakon lehet lefoglani.


Booking.com


  Sokak szerint Larnaka meglátogatásának legjobb időpontja a szeptember-decemberi időszak és a tavaszi hónapok  a kiváló időjárási körülmények és a mellékszeronokra jellemző kedvező árfekvés miatt. Az őszi - tavaszi hónapok emellett azzal az előnnyel is járnak, hogy elkerülhetjük az utazási csúcsidőszakokra jellemző  zsúfoltságot. A nyári hónapokban a hőmérséklet gyakran  eléri a 36 ℃  körüli maximumot míg télen  sem csökken 11 ℃ alá. 


cyprus időjárási grafikon

  Larnakában az ősz egy kedvező időszak. A strandszezon kb. október második feléig tart. Az őszi időjárás  kedvező a turiizmushoz az utcákon (+ 28 ° C-ig emelkedik a hőmérséklet), a tenger pedig lassan hül le. Úgy tartják, hogy az őszi barnaság sokkal egészségesebb és tartósabb, mint a nyári barnaság, ezért a ciprusi nyaralás segít feltölteni a D vitamin raktárainkat. Tavasszal már március végétől nagyon kellemes az időjárás, ami kimondottan jólesik a hosszú tél után. 


 Larnaca  történelme

Larnaca területén volt egykor Ciprus legrégebbi, kb. 6000 éves települése, amit  a legenda szerint Noé unokája, Kittim alapított meg. Régen Kittim néven említették a Bibliában is.  Az ókorban Ciprust először  a görögök fogalalták el, a várost Kitionra  nevezték át (latinul Citium), ezután a föníciaiak, a perzsák, és újra a  görögök befolyása alá került. Furcsaság, hogy a ma használatos Larnaca városnév  a görögök által  használt kis koporsó, a hamvakat tartalmazó láda (larnax) szóra vezethető vissza., mivel a város területén nagyon sok  ókori szarkofágot találtak. Larnaca első keresztény püspöke volt a Jézus által feltámasztott Szent Lázár, aki Kr. u. 45-63 között élt és halt meg a városban,

  Ciprus történelmét végigkísérték az erős földrengések is, amik többször lerombolták a város épületeit, kikötője az ókor végére eliszaposodott, lakosai pedig délebbre költöztek. Larnaka ottomán időszakában   alakult ki az új kereskedelmi kikötője  Larnaca Skala nevű negyedében.  A várost járva megérinti az embert a történelem lehellete: Sok civilizáció  hatásai érvényesülnek, ezek közül kiemelkedik a görög befolyás, bár az  ógörög civilizáció  csak az ásatási helyszínekből ismerhető  meg. Sok látnivaló származik a  későbbi korokból is. Ilyen például a bizánci kor legjelentősebb ciprusi épülete a Szent Lázár ortodox templom, valamint a  török  mecsetei és vízvezetéke is.  Larnaca óvárosában sok  íves kapuzatot, a homlokzatból kiemelkedő faragott  erkélyt látni amihez hasonlókat látni  a görög, török, és levantei (libanoni, szír, palesztin) területeken is.

Gasztronómiai élmények

 Nagyon híres Ciprus az ízletes és egészséges ételeiről, melyhez  a tenger ízei adják meg az alapokat. Természetesen érződik rajta a görög, török és a keleti konyha hatásai.. Leghíresebb ételük a 'meze', ami lényegében egy kiadós előétel.a főbb fogások között éppúgy vannak húsok, halak, kolbászfélék, sajtok, saláták és többféle mártás is.  Állitólag Cipruson készült a világon először bor, boraik azóta is keresettek sokfelé a Földön.   A leghíresebb bor a Xynisteri, a Commandaria és a Mavro. 


larnaka erőd

Erőd

 Larnacát  már a bizánci időkben  vár védte, de a város első fénykora  a középkorban volt, azután, hogy a genovaiak elfoglalták Ciprus fontos kikötővárosát, Famagustát. Larnaca bizánci építésű várát  1382-98 között átépítették, hogy megvédhesse a várost és kikötőjét.  Most is láthattó alakja 1625-ben, az oszmán fennhatóság idején jött létre. 


larnaka szt lázár templom

Szent Lázár templom

  A IX. század végén emelték  bizánci stílusban  Szent Lázár templomát. Nevét attól a Lázártól kapta, akit Krisztus feltámasztott a halálból. Jézus feltámadása után, Ciprusra menekült, ahol Pál és Barnabás apostolok Kition (a mai Larnaca) első püspökének szentelték fel.   A róla elnevezett  templom  az állítólagos sírja fölött épült.  A larnacai templomot VI. Leó császár építtette, s az idők során egyaránt volt római katolikus, iszlám és görög ortodox imahely is. Altemplomában látható Lázár üres szarkofágja.


ciprus pelikanok a parton1

A sóstó

 Larnaca közelében négy összefüggő vízfelületből álló tórendszert van: az Aliki-, az Orphani-, a Soros- és a Spiro-tavak.  Ez Ciprus második legnagyobb sóstava a limassoli sóstó után. Emellett a  tó mellett vezet a várost és a Larnaca Nemzetközi Repteret összekötő út.  A tavak a Natura 2000, program részei, aholl: 85 különféle vízimadár költ, köszönhetően annak, hogy Larnaca az egyik legjelentősebb vándorlási útvonalon fekszik. 

A Hala Sultan Tekke

  A Larnacától közelében, a sóstó partján magasodik a Hala Sultan Tekke, vagy más néven Umm Haram mecset Mohamed próféta nevelőanyjának a szentélye. Sírja fölé mecsetet építettek  és egy forrás is található a közelben.  Az épület együttel egy mecsetet, mauzóleumot, minaretet, temetőt és külön a férfiak és külön a nők számára fenntartott pihenőhelyet is tartalmaz. Úgy tudni, hogy ez a muszlimok harmadik, vagy negyedik legszentebb emlékhelye. 

 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.