Hirdetés

Nemcsak a napfényes tengerpartok kedéért érdemes ellátogatni Horvátoszágba, hanem azoknak a  a történelmi és természet látnivalóknak a kedvéért is, amik szerepelnek az UNESCO Világörökségi Védelmének listáján is. Horvátországban 6 kulturális és egy természeti hely is szerepel az UNESCO listáján. Íme bemutatjuk őket;

 1.   Dubrovnik óvárosa

  Az egész Adria egyik legjobban megőrzött középkori  óvárosa  Dubrovnik , ami amellett, hogy 1994-ben felkerült  az UNESCO Világörökség lstájára, igen kedvelt  helyszínként is fontos szerepet játszik a nemzetközi filmiparban és a turizmusban is.  Az egykori Raguza rengeteg olyan híres látnivalót tartogat, mint például a 35 méter magas óratorony, a Sponza és a Rektor palota valamint a katedrális. Közel 2 km hosszú erős  városfalát  5 bástya és 17 torony erősíti. Érdemes végigsétálni 500 éves, mindig eleven főutcáján a Stradun / Placan, kétoldalt végig kávézók, éttermek és üzletek sorakoznak. A városon kívül is bőven akad programlehetőség és látnivaló, ilyen például a 2010-ben felújított dubrovniki libegő, melynek felső állomásától csodás panorámában lehet gyönyörködni.

dubrovnik 01


 Tudj meg többet Dubrovnikról !


2. Plitvicei Nemzeti Park

Az egyetlen  horvátországi UNESCO természeti világörökségi helyszín  a közel 300 négyzetkilométeres   Plitvicei Tavak Nemzeti Park, amit már 1949-ben megalapítottak. Minden évben nagyon sokan  szeretnék felkeresni  Horvátország mesébe illő szépségű természeti csodáját, mely egész évben látogatható.  A nemzeti park meglátogatása külön programként is remek időtöltés, de a horvát tengerpartra utazók közül sokan kombinálják a tengerparti üdülésükkel oda- vagy visszaútban. A Világörökségi listán szereplő  16 tóból álló tórendszert 92 kisebb-nagyobb vízesés teszi érdekessé és különféle útvonalak közül választva lehet végigjárni a legszebb részeket.


 

plitvice7


Praktikus tudnivalók a Plitvicei tavak felkereséséhez 

 

 3. Trogír óvárosa 


 Trogirt múzeumvárosként is szokták nevezni, mivel  a görög, római és velencei hatásoknak köszönheti. Történelmi óvárosa egy fallal körülvett jól védhető szigeten állnaktalálható, amit egy kis kőhídon áthaladva lehet megközelíteni a szárazföld irányából. Az óvárosban éppúgy lehet román  stílusban épült templomokat, reneszánsz és barokk polgárházakat és palotákat  megcsodálni, mint a tengerparti pálmafás sétányon sorjázó luxusjachtokat. A város legfontosabb látnivalóit a főtéren találjuk. Az Óratorony és a kilátóként is funkcionáló Szentlőrinc székesegyház mellett javasolt felkeresni a Városházát, mely egykor Velence helytartójának a palotája volt.


trogir


 Utazási Tipp  
    pénztárcabarát szállásfoglalás olcsótól a luxusig online akár SZÉP kártyával is


4 Split műemléki óvárosa és a Diocletianus palota

 

Split óvárosában a legfőbb nevezetesség az ókori fehér márványból épített Diocletianus-palota, ami szintén szerepel az UNESCO világörökség listáján. Diocletianus császár  305-ben építette meg  a hatalmas területű luxus palotát, hogy ott töltse el életének  utolsó éveit. A palota 4 kapun át elérhető egy Peristilium névre hallgató korintoszi oszlopokkal díszített udvar, melyben egykor Diocletianus császár fogadta a vendégeit fogadta. A császár egykori mauzóleuma  mellett áll a Sveti Duje székesegyház, ami már a VII. századtól mint keresztény templom működik.  A főkapu feletti két kőkoporsóban nyugszik IV. Béla magyar királyunk  2 lánya, Katalin és Margit, akik a tatárjárás idején  menekülés közben a közeli Klis várában haltak meg.

Látnivalók Splitben avagy minden Ciocletianus kedvenc városáról


split óváros


5. Šibenik - Szent Jakab katedrális 

  Šibenik  Horvátország harmadik legnagyobb kikötővárosa amit Dalmáciában a Krka folyó torkolatánál találunk. Óvárosa bővelkedik középkori látnivalókban de a környéken is érdemes alaposan körülnézni. A gótikus-reneszánsz átmeneti stílusban épült  Szent Jakab Székesegyház egész Horvátország egyik legjelentősebb  műemléke ami arról is híres, hogy  az UNESCO Világörökségi védelme alatt áll. Különlegessége, hogy az épület minden része kőből épült, még  a tetőfedéshez használt cserepeket is kőből faragták. Szintén érdekessége  a 71 emberfejet ábrázoló kőből faragott fríz, amivel az épületet díszítették.


Sibenik


6.  Eufrázius Bazilika püspöki műemlékegyüttese Poreč

Az Isztriai-félsziget legértékesebb és legismertebb építészeti öröksége a VI. századi bizánci stílusú Eupharsius bazilika, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.   Porec óvárosában ezen kívül is számos régi épületet és hangulatos macskaköves utcákat találunk. Az 1. századból származó Neptum templom romjai a Marafor-téren, a régi római főtéren állnak. Porec óvárosában sétálva számos régi templomra, velencei palotára és római kori épületre bukkanhatunk.  A rómaiak, bizánciak, frankok, szlávok és velenceiek mind otthagyták kéznyomukat a településen, így az Isztriai-félszigeten fekvő város lenyűgöző történelmi emlékekkel rendelkezik. 

Tudj meg többet Porecről !


rovinj s


7. Stari Gradi síkság - Hvar sziget

A Hvar-sziget nyugati részén lehet megtalálni  az UNESCO tájvédelme  alatt álló olaj és szőlőtermelő síkságot, amely a szomszédos görögök által az i. e. 4. században.alapított városról kapta a nevét.   Az ősi Stari Grad és a síkság egy öböl mellett helyezkedik el, amit több mint 24 évszázad óta kikötőként használnak.   A síkság most egy  természeti rezervátum, ami most is  őrzi elmúlt  évszázadok mezőgazdaság tradiícióit.

Napsütés, levendulaillat, olajfák. Olvass többet Hvarról !


horvatorszag hvar obol strand1


+ 2 UNESCO helyszín

Horvátország a határterületein  további 2 világörökséggel is büszkélkedhet, melyek  egyéb államokkal közösen szerepelnek az UNESCO világörökségi látnivalók listáján. A Stećak 4000 egyedi középkori sírkövét 4 ország osztozik: Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró és Horvátország.  28 kiválasztott temetőjében  fekszenek érintetlenül.

A  15-17. századi Velencei Védművek szintén 3 ország terüületén lelhetők fel. Itt Horvátország  Montenegróval és Olaszországgal  közösen szerepel az UNESCO listáján


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.