Hirdetés

    A Földközi-tenger  partjain csodálatos utazási célpontokat találunk Ázsia, Dél-Európa és Észak-Afrika partjai mentén. Nagyon sok műalkotás, romantikus regény és mesés fényképfelvétel mutatja be a legfontosabb tenger szépségeit. Összeállítottunk olyan 10+1 érdekes tényt a Földközi-tengerről, amit nem biztos, hogy mindenki ismer.

  • A Földközi-tenger partján 22 különböző ország található, ami nem is csoda a nagy kiterjedése miatt. Íme az országok teljes felsorolása az óramutató járásának megfelelő sorrendben: Spanyolország, Franciaország, Monaco, Olaszország, Málta, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia, Görögország, Törökország, Ciprus, Szíria, Libanon, Izrael, Palesztina, Egyiptom, Líbia, Tunézia, Algéria és Marokkó.
  • A Földközi tenger szigetei közül kettő is önálló  szigetországnak számít: Ciprus és Málta sem szomszédos másik országgal, csak  a Földközi-tenger veszi körül őket. 
  • A Földközi-tenger területén  több mint 3000 szigetet találni, de pontos számukat erősen vitatják a tudósok.  Egyesek közülük  azt  állítják, hogy a szigetek száma megközelítheti a 3500-at is.
   5 erv malta 04

  • A Földközi-tenger két legnagyobb szigete Szicília és Szardínia Olaszországhoz tartozik
  • A Földközi-tengerhez több kisebb ún. beltenger is tartozik. E tengerek közül a legismertebbek  a Baleári-tenger, a Ligur-tenger, a Tirrén-tenger, a Jón-tenger, az Adriai-tenger, a Márvány-tenger és az Égei-tenger.
  • A Földközi-tenger hatalmas területeit látva szinte hihetetlen ténynek tűnhet, hogy kevesebb, mint két év kellett hozzá, hogy a medrét feltöltse a sós tengervíz. A tudósok  vizsgálatainak eredményei szerint egy ősi árvíz öntöttel el az elzárt medencét, amihez körülbelül  két esztendőre volt szükség kb.  5,33 millió évvel ezelőtt. Egyes becslések körülbelül 3,7 millió köbkilométernyire teszik a Földközi-tengerben lévő víztömeg nagyságát.
   taormina
  • A történelem során sok nemzet harcolt a tengerparti hegemóniáért, de csak  a Római Birodalomnak sikerült kb. 400 éven át uralma alatt tartani a teljes partmenti területet.
  •  Más tengerekhez képest nagyon kicsi  a Földközi-tenger mentén az ár és az apály közötti különbség. Ez a jelenség a zárt területére vezethető vissza, csak a szűk Gibraltári-szoroson keresztül kapcsolódik a hatalmas  Atlanti-óceánhoz.
  • Nevének latin jelentése a „Föld közepe” ami a „Medius” (közép) és a „Terra” (a föld, mint a talaj) latin szavakból eredeztethető. Ennek oka, hogy az ókori rómaiak számára a Földközi-tenger volt az általuk ismert Föld középpontja.
  • A Földközi-tenger átlagos mélysége 1493 méter, a legmélyebb pontja a Jón-tengeren Calypso árokban található, ahol 5267 méter mély a medre.
  • Három kontinens veszi körbe: északról Európa  keletről Ázsia, délről pedig Afrika.Területének teljes nagysága 2.520.000 km2  , ha hozzávesszük a Márvány- , a Fekete-  és az Azovi tengert is akkort 2 966 000 km².. Partjainak összhosszúsága kb. 46 000 km. Kelet-nyugati irányú szélessége az ázsiai partoktól Gibraltárig csaknem 4000 km. Észak-déli kiterjedése kb. 800 km.

  • Online szálláskereső a legjobb tengerparti üdülőhelyek akciós áraival:
  • Booking.com


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.