Hirdetés

  Skócia egy érdekes és különleges európai ország, amit mindenkinek megéri felkeresni aki szereti a történelmet, az érintetlen természetet vagy nyüzsgő életű és  kultúrális látnivalókban gazdag városokat keres. Függetlenül attól, hogy valaki skóciai utazást tervez, vagy egyszerűen csak érdeklődik, bemutatunk 10 érdekes tényt Skóciáról, amelyeket érdemes megismerni.

   Nagyon sok oka van annak, hogy valaki meglátogassa meg és meg is szeresse Skóciát. Gyönyörű tájai  és gazdag történelme mellett a skót nép kultúrája és vendégszeretete nagyon sok embert vonz Skóciába  a nagyvilágból. Ha valaki egy kicsit jobban érdeklődik Skócia iránt,  akkor számos olyan érdekes tényt fog találni , amikről koorábban még nem hallott. 


 1. A Skót Felföldön (Sutherland, Highland, Skócia)  található Nagy-Britannia legmagasabb vízesése, az Eas a' Chual Aluinn, ahol 200 méter  magasságból zúdul alá a víz. (ez háromszorosa a Niagara-vízesés magasságának)
 2. Skóciában működik a világ legrövidebb menetrend szerint közlekedő repülőjátrata. A Westray és az Orkney állambeli Papa Westray közötti út körülbelül 2,5 mérföld hosszú, és  alig több mint 2 percet tölt a levegőben. Olvass többet róla! 
  skocia Glencoe 08
 3. Skóciának körülbelül 790 szigete van. melyek közül a legtöbb lakatlan.
 4. Skóciában  található Európa egyik legöregebb ismert fája.  A fortingalli tiszafa egy ősi közönséges tiszafa (Taxus baccata) és a perthshire-i Fortingall falu temetőjében áll.  A fa életkorát 3000 évesre becsülik a tudósok. 2015-ben Max Coleman Királyi Botanikus Kert (Royal Botanic Garden Edinburgh) tudósa arra a következtetésre jutott, hogy az addig teljesen hímivarúnak ismert fa egyik külső kis ágán nőivarúvá vált, és megjelent rajta három, csak a nőivarú tiszafákon fejlődő „termés” (egy bogyószerű piros maggá redukálódott  toboz). 
 5. Edinburgh volt az első nagyváros a világon, ahol  saját tűzoltóságot szerveztek a város futótűzek elleni védelme céljából.
  skocia Eliean Donan 06
 6.  Skócia a tavak országa is, több mint 600 négyzetmérföldnyi területű édesvizű tava van. Íme egy egy olyan lista, ami a legszebb tavakat szedi össze; Skóciába utazóknak kötelező olvasmány. tudj meg többet erről!
 7. A lakosságon belüli vörös hajúak  aránya Skóciában a legmagasabb. 100 skót emberből átlagosan 13-nak van vörös színű hajkoronája. Szintén érdekesség, hogy Skócia délkeleti részén nagyon magas  a kék szeműek aránya, számarányuk eléri az 57 százalékot.
  skocia Glasgow 03
 8. Annak ellenére, hogy a 480 ezer lakosú Edinburgh Skócia fővárosa, nem ott élnek a legtöbben. Skócia  legnagyobb városa valójában a közeli Glasgow, ahol több, mint 1,8 millióan élnek.
 9. Egy Charles Macintosh navű glasgow-i születésű skót vegyész volt a vízálló szövet és esőkabátok feltalálója. A mackintosh esőkabátot is őróla nevezték el.
 10. Skóciánban is van egy Stone Henge -hez hasonló építmény. A   Lewis  sziget nyugati partján található, 5000 éves Callanish Stones híres az egész világon. A Calanais Standing Stones (vagy Callanish angolos formában) egy kereszt alakú kőkör, amelyet kb. 5000 éve állíthattak fel. Nagyon  sok rejtély övezi keletkezésüket,  valószínűleg csillagászati ​​csillagvizsgáló és rituális szetartások helyszíne lehetett


Válogatott szállások Skóciában olcsótól a luxusig:

Booking.com


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.