Hirdetés

  A tiroli Serfaus-Fiss-Ladis síterepe egy igazi osztrák turistaparadicsom, ahol nemcsak Európa legkiválóbb sípályái és csodálatos alpesi túraútvonalak  találhatók, hanem egy igazi falusi metró is.  A helyiek 1400 méteres tengerszintfeletti magasságban 4 megállóhellyel korszerű metrót építettek, hogy autómentessé tegyék a közlekedést. A serfausi Dorfbahn 1280 méter hosszúságú,  a világ legkisebb egyben a legmagasabb és legmodernebb metróvonala is.

 

   A tiroli Serfaus egy zsákfalu az Alpokban, amit az 1930-as években fedeztek fel a turistákr  maguknak. A turizmus fejlődésével viszont nem tudott lépést tartani a helyi úthálózat ami negatívan befolyásolta az emberek életminőségét is a tiroli kis hegyi faluban. 1970-ben a helyi tanács úgy döntött, hogy végleg lezárják a Dorfbahnstraße-t a magánforgalom elől és a sízés szerelmeseit buszokkal szállították a liftekhez. Néhány év múlva azonban a síbuszok is elérték a szállító kapacitásuk határait, ezért 1983 decemberében a városi tanács jóváhagyta a  "Légpárnás függővasút" projektet, és hozzá is láttak az építési munkálatokhoz. 1985. december 14-én üzembe helyezték a Serfaus metrót, melynek a hivatalos megnyitójára 1986. január 16-án került sor. Az átadása valóságos világszenzációnak számított. Azóta az autókat a falu elején egy nagy parkolóban kell hagyni, onnét a metró ingyenesen viszi az utasokat a hegylábánál található  a völgyállomástól a síliftig.


serfaus metro

 

 


  30 éves működés után komplett felújításon ment át a falusi földalatti. 2017 tavaszán került sor a második avatóünnepségére. A fejlesztések azóta is folytatódnak: a "Seilbahn" és a "Parkplatz" állomásokat korszerűsítették, a "Zentrum" és a "Kirche" állomásokat pedig újjáépítették. A  vendégek számára  mostanra akadálymentes és babakocsibarát bejáratokat és kijáratokat alakítottak ki, ezzel is hangsúlyozva a régió családbarátságát. Az óránként 3000 fő befogadására alkalmas Serfaus metró azóta is kényelmesen és gyorsan szállítja a vendégeket A-ból B-be.  

serfaus 3


A Serfausi metro útvonala számokban:

  Serfausban, a Dorfbahnstraße utca alatt épült 1985-ben egy 1280 méter hosszúságú földalatti alagút, ami Serfaus keleti szélétől a falu nyugati széléig szállítja az utasokat. A serfausi metro útvonalán összesen négy állomás található: 1.  "Parkplatz" (parkoló) keleten, 2. "Kirche" (templom), 3. "Zentrum" (központ) és "Seilbahn" (felvonó) nyugaton.

  • teljes hossz: 1280 m
  • maximális lejtés: 5,35 %
  • szint különbség: 20 m
  • maximális sebesség 40 km/óra
  • A jármű hossza: 44,7 m
  • Szélesség: 2,35 m
  • Befogadóképesség: 390 fő
  • Kapacitás: 3000 fő óránként

 Bővebb információk és fényképek a serfausi metróról itt: 

 

 


 

  Booking.comTravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.