Hirdetés

  Egy isztambuli látogatás  kihagyhatatlan  részének számít a Nagy Bazár (Kapali Carsi) felkeresése, ahol mindenki átélheti a keleti piacok hangulatát és még emlékezetesebbé teheti  törökorszsági élményeit.  A látogatásra érdemes több időt szánni, hisz a 4000-nél is jóval  több kis üzlet különleges hangulata bárkit képes akár órákra is  beszippantani.

    Kézműves áruk, illatos fűszerek, aranyművesek  és  különleges keleti kelmék varázslatos világával várja napi 3-400 ezer látogatóját Isztambulban a Nagy Bazár,  amit  Fedett Bazárnak is szoktak nevezni helyiek. A világ legnagyobb bazárjaként számon tartott bevásárló negyed már a méreteivel is elkápráztat: A 60 fedett utcácskából álló bevásárlónegyed jóval több, mint  4000 üzletet rejt, melyeket nagyjából árucsoportonként lehet bejárni. Lehet kapni arany ékszereket, keleti bútorokat, szőnyegeket, bőr- és ruhaneműket, kerámiát, és a legkülönfélébb fűszereket is. 

 

isztambul bazar bejárata


Az Isztambuli Nagy Bazár története

 Alighogy a hódító oszmán törökök 1453-ban  meghódították Konstantinápolyt, II.(Hódító) Mehmed szultán parancsára már  1455 végén elkezdték felépíteni az első  nagyobb "bedestent" azaz raktárépületet, ahol először  a textilpiac működött.  Az első épülett.t Isztambul harmadik dombján, Nagy Constantinus és Theodosius fóruma között  létesült, az akkori szultáni rezidencia a Régi Palota (Eski Sarayi) tőszomszédságában egy olyan helyen, ahol már a bizánci időkben is rabszolga-, könyv- és régiségpiac működött. Egy picit távolabb egy másik raktárépület is létesült és a két épület között megkezdődött a különféle kereskedők letelepülése, majd lassacskán összeolvadtak a környező utcákkal. A Nagy Bazár nem csak piacként volt fontos hely,  hanem találkozóhelyként is. Például  az egyetlen olyan hely volt, amit  a háremhölgyek is szigorú kísérettel felkeereshettek. 


Booking.com

  A Nagy Bazár kb. két évszázad alatt fejlődött a mostani méretűre. Az elmúlt közel 600 évben több tűzeset, átépítés és földrengés is előfordult.  A középkori komplexum nemcsak kereskedelmi egységekből állt. Volt benne fürdő, 12 kincstári szoba (a bankok  előtt értékmegőrzésre használták), 1 türbe,  1 dzsámi, 10 mecset, 2 nagyobb kút, 1 kisebb csorgókút, 16 ivókút, 8 nyomókút, 24 nagyobb bolt,  iskola, 4399 kereskedés, 2195 raktárhelyiség is . A Nagy isztambuli Bazárt 8 nagyobb és 10 kisebb kapun keresztül lehetett megközelíteni. A mai formáját az 1894-98 közötti utolsó nagyobb átépítés során nyerte el. A Nagy Bazárban legutóbb 1980-ban  volt tűzeset.


Nagy Bazár Isztambul


Érdekességek, tippek, jó tanácsok:

- A Bazárt éjszakára bezárják, a rendre járőrök vigyáznak.

- A Nagy Bazár hétfőtől-vasárnapig 7-18 óráig tart nyitva.

- A legjobb reggel felkeresni, mert kevesebben vannak és minden áru friss.

- Alkudni mindenhol "kötelező" viszont azt szabályt illik betartani, hogy az alku után, vegyünk is meg az árut. 

- Ha valakit teával vagy gyümölccsel kínálnak, el lehet fogadni, ez még nem kötelez vásárlásra. 

- Cím: Beyazıt, Kalpakçılar Cd. No:22, 34126 Fatih/İstanbul, Törökország

- A Nagy Bazár szerepelt James Bond-film helyszíneként a 2012-es Skyfall című filmben.

- Van egy másik izgalmas XVII. századi  isztambuli bazár is a Fűszerbazár másik nevén Egyiptomi Bazár, ahol régen csak fűszereket és gyógyszereket árultak. Szintén érdekes dolog felkeresni,  mára jóval szélesebb a boltok kínálata.  

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.