Hirdetés

  1946. március 29-én gördült ki a gyártósorról Olaszország gazdasági fellendülésének egyik jelképe az ikonikus Piaggio Vespa motor, ami az olasz utcák és filmek elmaradhatatlan részévé vált azóta. A Piaggio's Vespa sikere rendkívüli, 1946 óta több mint tizenhat millió darabot gyártottak.  Ismerd meg a történetét!

 A II. világháború pusztításai után 1946.  március 29-én Rómában mutatták be előszőr azt az új találmányt, amely forradalmasította az olaszok életét: Ez volt a Piaggio Vespa  egy innovatív segédmotoros kerékpár, amelyet  Corradino D'Ascanio, az abruzzói Popoli mérnöke tervezett. Gyártását a Piaggio cég kezdte el.  

De miért hívják „Vespának”?

  A szokatlan nevet (a Vespa jelentése darázs!) Rinaldo fia, Enrico Piaggio , a cég toszkánai fióktelepének fia adta a mopednek a darázshoz hasonló alakja  és az összetéveszthetetlen zümmögő hangja miatt. A fogadtatása eléggé ellentmondásos volt a közvéleményben. Egyesek nagyon negatívan álltak az új  járműhöz, míg mások  zseniális mérnöki találmányként dicsérték ami megkönnyíti a városi közlekedést.


Enrico Piaggio


 

Így lett egyszerű közlekedési eszközből egy korszak szimbóluma

   A bemutató után nagyon népszerű lett a Vespa, Európa szerte  százezrével adtak el belőle, és sok helyen tünt fel  az utcákon szerte a világon. Különösen Olaszországban lett a a gazdasági fellendülés  egyik legfontosabb szimbóluma.  A szórakozástól  a munkába vezető útig,  a barátnőkkel közös pikniktől a vidék felfedezéséig olaszok millióinak életét  kísérte évtizedeken át. 

A Vespa megjelent a filmekben is

Római ünnep


  A kis városi mopedek  nem csak a hétköznapokban tűntek fel, hanem olyan híres filmekben is mint az Római vakáció. (Vacanze Romane ) ahol Audrey Hepburn és Gregory Peck úgy száguldoztak Róma sikátorain, mintha  a Vespa egy hófehér paripa lenne alattuk. Ez az 1953-as remekmű volt  a kezdete a Piaggio Vespa  filmekben való szereplésének. Később is számos filmben bukkant fel. Az olaszok szerint több, mint ezer filmben "szerepelt".  Ilyen volt például a La Dolce Vita 1960-ban Marcello Mastroiannival és Anita Ekberggel.  Legutóbbi "filmes szerepei" közé tartozott  például az Alfie Jude Law-val, a The Interpreter a gyönyörű Nicole Kidmannel, a Transformers, ahol humanoid robottá változott. A kis színes robogók filmes karrierje egyedi történet. A rajongók  büszkén mondják el, hogy az elmúlt 60 év filmjeiben a leggyakrabban szereplő olasz dizájntárgy  A Vespa volt  megelőzve az olasz formatervezés más klasszikus  szimbólumait. 


vespa

 

Vespa slágerek

  A Vespák annyira fontossá váltak az olaszok életében, hogy dalokat, verseket és képeket is inspirált. Cesare Cremonini, Gianni Morandi és a világ 100 legjobb DJ-je között számontartott  híres olasz elektronikus zenei duó , Mark és Kremont is turnézott a Vespa népszerűsítésére írt számokkal. 


Vespa 2


    A turistáknak több olasz városban is lehetősége van rá, hogy felpattanjanak  egy Piaggio Vespa nyergébe, és részt vegyenek  egy speciális robogós városnézésen. 


Online szállásfoglalás Rómában olcsótól a luxusig:


Booking.com

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.