Hirdetés

Íme  néhány érdekesség az idén 50 esztendős Tisza-tóval kapcsolatban, amely egy lenyűgöző természeti kincs és turisztikai célpont Magyarországon.

 Az 50 éve létesült  Tisza-tó Magyarország egyik legnagyobb mesterséges tava, amelyet a Tisza folyóra építettek. A vízlépcső eredeti  koncepciója arra irányult, hogy a Tisza-tó vízszintjét a környező területek öntözéséhez és a vízerőművek működtetéséhez használják. Egy sor gátat és szabályozórendszert építettek ki a Tisza folyó mentén, amik  lehetővé teszik a víz szintjének szabályozását és a Tisza-tó vízmélységének módosításait.  Az építés során fontos szempont volt a természetvédelem is, és törekedtek a Tisza folyó élővilágának és ökoszisztémájának megóvására is. A turisztikai hasznosítás csak ezt követően, fokozatosan alakult ki. Az utóbbi években egyre menőbb dolognak számít egy nyaralás a Tisza-tónál.

1. A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, ahová egyre többen járnak nyaralni. A Tisza folyó vizéből felduzzasztott tó az Alföldön található és több mint 127 négyzetkilométeres területen terül el.


Tisza tó mapx


2. A Tisza-tó gazdag madárvilága miatt az egyik legfontosabb madármegfigyelő hely Magyarországon. Több mint 250 madárfaj él itt, köztük ritka és védett fajok is.  A Madárrezervátum Poroszlónál lehetőséget nyújt a madárfajok megfigyelésére, különösen a vándorsólymokra, a kárókatonákra és a kormoránokra. A Tisza-tó vízi élővilága is lenyűgöző. A tóban számos halfaj található, beleértve a pontyot, süllőt, harcsát és compót is.


tiszataviokocentrum 02

3.  A tó partján több település is található, amelyek turisztikai szolgáltatásokat kínálnak, például szálláslehetőségeket, éttermeket, strandokat és kikötőket. Tiszafüred, Poroszló, Abádszalók és Sarud néhány ilyen település a Tisza-tó környékén.

4. A Tisza-tó környéke ideális hely a pihenésre és kikapcsolódásra vágyóknak. A strandok és üdülőhelyek kiváló lehetőségeket kínálnak a napozásra, fürdőzésre és piknikezésre a tó partján.


strand poroszlo strand1


5. A körbekerékpározható Tisza-tó környékén több helyen is lehet bringázni, amelyek lehetővé teszik a sportolást ezen a gyönyörű tájon. Ez lehetőséget nyújt  a természet közelségének aktív élvezetére. Maga a tó többféle útvonalon, akár  részben vagy teljesen is körbe biciklizhető. A Nagy kör 95 km, míg a Kis kör kb. 69 km hosszan halad. Ezen felül van még 18 km, 21 km, 25 km, 33 km, és 46 km szakasz is. A Tisza-tavat körbehálózó kerékpárutakat könnyebb-, közepes- és nehéz fokozatba sorolják be - hosszúság szerint. A bringatérképért ide lehet kattintani.

6. A tó vízén lehetőség nyílik vitorlázásra, kajakozásra és kenus kirándulásokra is. A vitorlázás szerelmesei bérelhetnek hajókat vagy részt vehetnek vitorlásversenyeken.


magyar tisza to vizisetany1


7. A tó partján található Tiszafüred híres gyógyfürdőváros. A Thermal Strand- és Gyógyfürdő a Tisza-tó fővárosának tartott Tiszafüreden található. A strandon fedett és nyitott medencék is egyaránt vannak. Fedett medencék közül található egy gyógymedence ami 38 C fokos és egy merülőmedence. Nyitott medencék közül egy strandmedence ami 28-29 C fokos, egy úszómedence ami 22-24 C fokos és egy 34-35 C fokos gyógymedence várja az ellazulni vágyókat. A strand területén rendelkezésre áll WIFI, valamint a sportkedvelőknek számos más sportszolgáltatás. Az egésznapos fürdőzés mellett futballozhatnak és röplabdázhatnak. A gyerekekről sem feledkeztünk meg, így található egy biztonságosan kialakított játszótér is.
termalfurdo strand tiszafured 2


8. A Tisza-tó télen is látványos helyszín. Amikor a tó befagy, lehetőség nyílik jégkorcsolyázásra és horgászatra is. Január 8-án vízkeresztkor a bátrabbak még meg is szoktak fürödni a tó vizében.

9.  A Kiskörei Vízi Erőmű mellett építették az ún.  Hallépcsőt, amely Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója. Egy 1 300 méter hosszú, 27 vízlépcsővel rendelkező csatornáról van szó, ahol a tiszai halak át tudnak jutni.

10. A Tisza-tó bölcsőjének is nevezett Kiskörei erőmű 1968-1973 között épült fel és  1973. május 16-án helyezték üzembe. A vízlépcső három egybeépített fő létesítménye: a duzzasztómű, a vízerőmű és a hajózsilip. A középen lévő duzzasztómű mellett, a jobb parton helyezkedik el vízerőmű, míg a bal parton egy hajózsilip található. Utazási Tipp   TISZA-TAVI SZÁLLÁS
    Szálláshely akciók, online foglalás akár SZÉP kártyával is!

>> 10 Titok a Tiszáról, amikről nem biztos, hogy hallottál <<


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.