Hirdetés

Egy pár jó tanács, amit sokan figyelmen kivül hagynak mielőtt a tengerbe mennek fürödni, pedig nagy baj lehet belőle  ha nem figyelünk oda !

??

1.  Lassan menjünk a vízbe !

Kánikulában, amikor az ember hajlamos esztelenül belevetni magát a hideg vízbe, pedig ilyenkor fokozottan fenn áll a szívroham veszélye. Ennek elkerülése végett fokozatosan vizezzük be a testünket és csak akkor ugráljunk, miután testünk már alkalmazkodott a víz hőmérsékletéhez.


 görög strand a levegőből


2. Kávé és alkohol csak mértékkel !

A túlzott alkohol fogyasztás kerülendő úszás előtt, és a kávé sem hasznos ! A koffein energiát adhat az úszáshoz, de a negatív hatások meghaladják a pozitívumokat. Kávé és energiaitalok fogyasztása megemelik a pulzust, megterhelik a szivet. Hasmenést vagy hányingert is okozhatnak a vízben, ráadásul jó eséllyel kiszáradást okoznak.


görög strand 3


3. Megfelelő táplálkozás

  A magas zsírtartalmú, nehéz fúszeres ételek, úszás előtt történő fogyasztása emésztési zavarokhoz és kellemetlenségekhez vezethet !  A fagylalt pedig nagy bűnös a különösen magas vajzsír tartalom miatt. Mivel a test gyakran vízszintes helyzetben van úszás közben, a savas reflux komoly problémává válhat és a fűszeres ételek tovább ronthatják azt.  Fogyasszunk tehát vizet vagy gyümölcslevet a cukros szénsavas üdítők helyett, amelyek puffadást és görcsöket okozhatnak, ráadásul ezeknek az italoknak a tartalma nyomást gyakorol a hasfal külső rétegére. A babokban és hüvelyesekben, például a lencsében és a borsóban rengeteg rost található, ami nagyszerű az egészségére, de nem ideális, ha úszás előtt sokat fogyasztunk belőlük, mert székrekedést, puffadást és görcsöket tapasztalhatunk.


tengeri sün


4. Vigyázzunk a lábunkra !

  Érdemes továbbá a parton papucsban, szandálban közlekedni, mert nagyon gyakori, hogy valaki belelép egy éles tárgyba vagy vagy tengeri sünbe, kagylóba stb. Mind édes, mind sós vízben számolhatunk különböző élőlények csípésére, harapására. A tengerparti nyaralásnál általában fel vagyunk készülve a napozás okozta veszélyekre, ám egyéb, nem látható veszélyforrásokkal is számolnunk kell, akár a partszéli sekély vízben vagy homokban is. A tengeri állatok csípéseinek azonosítása és ellátása fontos dolog.   A tengerparti strandokon  sok minden előfordulhat. Gyakori baleset a tengeri sünre lépés vagy csalánozók csípése. Utóbbi kiválthat allergiás reakciót, amivel súlyosságától függően előfordulhat, hogy orvoshoz kell fordulni. Országtól és tengertől függően történhetnek  nagyobb állatok általi támadások is, ennek érdemes utazás előtt utánaolvasni. Az ilyen élőlényeknek nemcsak a támadása, de a puszta jelenléte is veszélyes lehet, amennyiben valaki megijed és a mély vízben bepánikolva nem tud kijutni a partra.


görög vizi ugrálóvár


5. Ár-apály jelenség

A hatalmas kiterjedésű víz miatt a tenger jóval veszélyesebb a tavaknál. Alapvető különbség a tavakhoz képest, hogy a tengerek, óceánok vizére jelentősen hat a Hold és a Nap tömegvonzása, az ár-apály jelenségét előidézve. Ez a tenger szintjének egy természetes, periodikus változása, mely során apály idején a víz visszahúzódik és sekélyebb lesz, dagálykor pedig újból megemelkedik a szintje. Fürdőzés szempontjából biztonságosabb a dagály, hiszen apálykor a víz befelé, a nyílt tenger felé húzódik. Az árapály veszélyét  ki tudjuk védeni, de korántsem ilyen egyszerű a helyzet a hullámokkal. A hullámokat a víz feletti levegőáramlások okozzák. Lehetnek ferdék, a partra merőlegesek, vagy azzal párhuzamosak is. A szárazföld felé irányuló hullámzáskor komoly veszélyt jelent a vízfelszín alatti, a hullám irányával ellentétes áramlás. Ez gyakran rendkívül erős szívóhatással rendelkezik és az óvatlan fürdőzőket a víz alá kényszeríti. Amennyiben a hullámzó tengerből nem tudunk egyszerűen kijutni, ne egyenesen a part felé ússzunk, hanem szinte párhuzamosan a szárazfölddel, fokozatosan haladjunk kifelé!


görög strand 4


6. Hullámok

Előfordulhat a szél hirtelen felerősödése esetén, hogy hirtelen hatalmas hullámok alakulnak ki, melyek roppant víztömeget jelentek és maguk alá temetik az embert. A hullámzással együtt járhat továbbá a hullámtörés jelensége, amikor a hullám haladását valami lefékezi, megakadályozza. Egy erős hullámtörés hozzácsaphatja az embert a part menti sziklákhoz,  ezért  javasolt messze elkerülni az ilyen helyeket.


görög strand 2


7. Elsodor a víz

Végül, de nem utolsósorban az sem ritka, hogy valaki kifekszik egy gumimatracra napozni, békésen ringatózik a hullámokon és amikor kinyitja a szemét, szembesül vele, hogy igen messze sodródott a parttól. Ez nem csak a nehéz kijutás miatt veszélyes, de nagy a valószínűsége annak is, hogy a bajba jutott pánikba esik és képtelen lesz a helyzet magaslatán maradni. Próbáljunk meg tehát a vízen nem elaludni.


Szerző & fotók:   Matthew Kalamata Ati  


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.