Hirdetés

Ilyesmiket csak Dubaiban és Bakuban látni avagy mit nézzünk meg Kazahsztán mindössze 22 éves új fővárosában?

 

Új távlatok nyíltak meg a világ felfedezésére, amióta fapados repülőjáratokkal is elérhetők bizonyos korábban csak bonyolultan, átszállással elérhető országok. Következő írásunkban a Budapestről közvetlenül is elérhető, ám mégis ritkaságnak számító úti célt ajánlunk; Kazahsztán dinamikusan fejlődő új fővárosát Astanát.

 

Már az Isim folyó két partjára épült Astana fővárossá válása sem számít hétköznapi történetnek, hiszen a hosszú időn át kazah fővárosként jegyzett Almati városát az országot régóta vezető Nursultan Nazarbayev elnök helyezte át Astanába a 1997-ben. Magát a 850 ezres várost még az 1830-as években alapították és több névcserén is átesett. Mai elnevezését is csak 1998 óta viseli Astana ( a szó jelentése: főváros ) , mely Almati után a második legnépesebb település Kazahsztánban.

 

Astana fővárossá válását hivatalosan több más tényező mellett központi elhelyezkedése, és a fejlesztési potenciálja segítették elő. Persze az elnöki szándékon túl az olaj és egyéb nyersanyagokból származó bevételek is dinamikusan hajtják a város fejlődés motorját. A szédületes fejlődést érzékeltető sokatmondó tény az is, hogy Astana lakosainak száma megháromszorozódott az elmúlt 25 év során.


astana 01


 


Hasznos információk kazahsztáni utazásokhoz:

 

A repülős utazás 5 órán át tart Astanáig, az időeltolódás pedig +5 óra Budapesthez képest. A magyar utazóknak nem kell vízumot váltani, elegendő egy a hazaúttól további 6 hónapon át érvényes útlevelük. Kazahsztán időjárása meglehetősen szélsőségesnek számít, így csomagoláskor érdemes megfelelő öltözékkel felkészülni. Télen hideg és szeles időre számíthatunk és akár -25-30 fokos hideg is lehetséges, nyáron ugyanakkor nem ritka a 35 fokos hőség sem. Fizető eszközük a tenge. ( 10 tenge = kb. 7 forintot ér ) A szolgáltatások árai általában véve jóval alacsonyabbak mint Magyarországon, de sok esetben megéri alkudozni is például a taxisoknál.

 

A külföldiek nem sok hasznát veszik az angol nyelvnek, leginkább csak oroszul ill. mutogatással tudnak kommunikálni. A fiatalok egy része azonban már beszél angolul. A tömegközlekedés Kazahsztánban olcsónak számít. A buszokon lehet jegyet vásárolni az ott utazó kalauzoktól. Furcsaságnak számít, hogy még a fővárosban is elterjedt a stoppolás intézménye. Az utcaképet részben még a régi szovjet időket idéző autók pl. kocka ladák jellemzik, de sok új és modern gépjármű is közlekedik a széles sugárutakon. Repülővel érkezéskor a reptérről busszal (10 –es ill. 12-es járat - jegyár 10 tenge/fő), vagy taxival is el lehet jutni a belvárosba ( alku után kb. 1500 tenge )


 Utazási Tipp  
    Kazah utazások legjobbjai

Mit érdemes Astanában megnézni?

 

Az új főváros születése sok lehetőséget adott az elnöknek, hogy reprezentatív építkezéssekkel olyan új és látványos városképet hozzanak létre, mely méltó módon mutatja be a függetlenné vált Kazahsztán fokozódó erejét. A gigantikus városfejlesztésnek remek apropót adott a 2017-ben megrendezett hatalmas EXPO, amelyre számos egyedi megoldású épületet húztak fel a japán, svájci, angol építész irodák. A 2017 - es EXPO területe és a városkép olyanná vált, mintha egy hatalmas építészeti játszótér lenne. Rövid idő alatt elképesztően sok extravagáns toronyház és csarnok jött létre.

 

Mindazonáltal Astana felkeresésére elegendő 2-3 napot tervezni. A legtöbb látnivalót akár taxival és gyalogosan akár hopon-hopof busszal is meg lehet nézni, melynek ára 3.000 tenge/fő - kb 2 100Ft. Ha valaki több időt szán Kazahsztánra, érdemes még felkeresnie a régi fővárost Almatit vagy a kb. 250 kilométerre lévő Borove Nemzeti Parkot. Tavasztól őszig Üzbegisztánnal vagy Kirgizisztánnal is érdemes összekötni az utazást.


astana 02


Mit nézzünk meg Astanában?

 

 1. Béke és megállapodás Palotája
  Egy parkosított városrészben található ez a piramist formázó 62 méter magas épület, melynek falai között egy kongresszusi központ, múzeumok és kiállító helyek és egy vallási központ is található.
 2. Bayterek torony
  Astana ikonikus jelképe a 105 méter magas Bayterek kilátó torony, mely az élet fáját és tetején nemzeti madaruk a Samruk 20 méteres átmérőjű arany tojását ábrázolja. Tervezésében állítólag maga az elnök is részt vett.
 3. Khan Shatyra a világ legnagyobb sátra
  Napjaink egyik híre sztár építésze Norman Foster álmodta meg ezt a pompázatos bevásárló központot, melynek magassága eléri a 150 métert. 45 emeletén szinte minden világmárka megtalálható; közel 200 üzlet, 40 étterem és szórakoztató egységek találhatóak. Megnyitó ünnepségére több kormányfőt is meghívtak és a híres énekes Andrea Bocelli is fellépett.
 4. Hazret Sultán mecsete
  Hatalmas méreteivel ejti ámulatba a látogatókat Közép-Ázsia legnagyobb mecsete. Építése néhány éve fejeződött be, stílusában megelevenedik a klasszikus iszlám stílus és a kazah díszítő művészet.
 5. Elnöki Palota és Parlament
  A kormányzati negyed központi útvonalának végén álló két reprezentatív épület egymáshoz közel található. Egyikükben az ország parlamentje ülésezik, a másik épületben pedig az elnök lakhelye kapott elhelyezést.
 6. Elnöki Könyvtár
  Egy hatalmas szemet utánzó üvegkupolás épületben kapott helyet a térség legnagyobb könyvtára.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.