Hirdetés

Jellemző ránk, hogy az utasbiztosítások jelentős részét csak az utazást megelőző egy-két napban kötik meg az emberek, sok esetben pedig csak az indulás napján. Ez nem kizáró ok a biztosítóknál, viszont a kockázatviselés kezdetére vonatkozó feltételek biztosítónként változnak. 

Minden külföldi utazás előtt érdemes megfelelő utasbiztosítást kötni. Az online biztosításkötés csak néhány percet vesz igénybe, mégis sokan az utolsó pillanatra hagyják. Azonban fontos tudni, hogy a biztosítók nem egységesen kezelik azt a kérdést, hogy pontosan mikortól is él a biztosítás az utazás megkötése után. Ezen információk azonban kevesek előtt ismertek.      íme összefoglaltuk ABC sorrendben a fontosabb tudnivalókat:

Az Aegon Biztosítónál van lehetőség az utazás napján kötni szerződést, de érdemes figyelni az alábbiakra:

  • Ha legalább egy nappal az indulás előtt kötjük meg a szerződést, akkor a biztosítás érvényessége az utazás napján kezdődik.
  • Az utazás napján megkötött biztosítási szerződésen szerepelni fog a kötés pontos időpontja (óra, perc). Fontos, hogy:
    • Ha a kötés pillanatában a biztosított az állandó lakóhelye szerinti országban tartózkodik, akkor a biztosítás érvényessége a szerződés időpontjától kezdődik.
    • Ha a kötés pillanatában a biztosított már elhagyta az országot, akkor a biztosítás érvényessége legkorábban a kötést követő napon, 0 órától indul. Tehát ha kis késéssel, akár már külföldön kötjük meg az utasbiztosítást, akkor annak érvényessége csak a kötést követő napon kezdődik. Ez azt jelenti, hogy ha valami történik velünk a kötés napján, akkor arra még nem térít a biztosító, csak abban az esetben, ha még itthon kötöttük meg a biztosítást.

Az Allianz Biztosító esetében szigorúbb szabályok vannak:

  • A külföldön tartózkodó személy számára kötött utasbiztosítás érvénytelen, és a biztosító visszautalja a már kifizetett díjat. Tehát nem érdemes kockáztatni az Allianz-nál, ha elfelejtettük a biztosítást, és utólag, már külföldön szeretnénk megkötni. Fontos még megjegyezni, hogy a biztosító kockázatvállalása a díj megfizetésétől számított 2 órától kezdődik, kivéve a közlekedési balesetek esetén nyújtott poggyász- és balesetbiztosítási szolgáltatásoknál. 

A Colonnade utasbiztosítása sem érvényes, ha külföldről kötik meg, illetve ha a biztosítási időtartam meghaladja a 120 napot. Ha az utazás napja megegyezik a biztosításkötés napjával, akkor a biztosítás érvényessége a biztosítási díj megfizetésétől indul.

A Groupama Biztosító esetében is érvényes, hogy a külföldön kötött biztosítás nem érvényes. Azonban kiemelik honlapjukon, hogy a szerződéskötés akár mindössze 5 kilométerre a magyar határtól is megtörténhet, feltéve, hogy még Magyarországon tartózkodunk. Ha a szerződés megkötése megegyezik az utazás kezdetének megjelölt napjával, akkor a biztosítás érvényessége a szerződéskötés időpontjától (óra, perc) indul. Fontos megjegyezni, hogy a biztosító kockázatvállalása a Magyarországról történő kilépés időpontjától a Magyarországra történő belépés időpontjáig tart a biztosítás időtartama alatt.

A Mapfre Biztosító esetében a biztosítás érvényessége alapvetően a szerződésben megjelölt dátumtól (0 órától) kezdődik. Ha azonban az utazás napján kötjük meg a biztosítást, akkor a szerződésben szereplő pontos időponttól kezdődik csak a biztosítás érvényessége. Az utasbiztosítást csak Magyarországon lehet kötni az utazás megkezdése előtt.

Az Union Biztosítónál is hasonlóan működik a rendszer: a kockázatvállalás az utasbiztosítás kezdetének megjelölt napján, 0 órától kezdődik, és a díj kiegyenlítésének napjáig, 23:59 óráig tart. Ha a szerződéskötés napja megegyezik az utazás kezdetével, akkor a szerződéskötés időpontja számít. Nem elektronikusan kiállított kötvény esetén a kockázatvállalás kezdete legfeljebb a szerződéskötést követő nap, 0 óra lehet. Az Unionnál is csak Magyarországon lehet kötni a biztosítást.

Az Uniqa által kínált Cherrisk utasbiztosítás esetében a kockázatvállalása és a biztosítás érvényessége vagy az utazás napján éjféltől kezdődik, vagy a kötés pillanatától, ha az indulás napján kötjük meg. A szerződési feltételek alapján nem kizáró ok a külföldi kötés, tehát nem feltétlenül szükséges Magyarországon kötni a biztosítást. 

Fontos megjegyezni, hogy minden biztosítónál eltérőek a szabályok és feltételek, ezért mindig ajánlott alaposan átolvasni a szerződési feltételeket és konzultálni, hogy pontosan értelmezzük a kockázatviselés időpontját és az érvényességi szabályokat.

Jó tanácsunk mindenkinek, hogy az utasbiztosítás megkötése előtt mindig hagyjon kellő időt  a folyamat elvégzésére, hogy ne kelljen az utolsó pillanatban sietni. Az online biztosításkötés gyors és egyszerű folyamat, így érdemes időben intézkedni, hogy teljes körű védelemmel rendelkezzünk az utazás során.

Biztosításkereső:

Találd meg a legjobb árakat a TravelBay.hu oldalán!

Utasbiztosítás kalkulátor:

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást és hasonlítsd össze a legkedvezőbb ajánlatokat a Bank360 oldalán!

Megnézem

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.