Hirdetés

Alapvetően jellemző a következő időszakra, hogy mindenkit engednek utazni az Európai Unióra vonatkozó védettségi igazolással, negatív PCR teszttel, vagy gyógyultsági igazolással. Összeállítottunk egy listát a környező országokra érvényes beutazási szabályokról:

térkép vörös


Ausztria
Ausztria legfőbb célja az, hogy minél tovább nyitva maradhasson, és ne legyenek újabb lezárások. Az országba történő belépéshez továbbra is kérik a védettségi igazolványt ami leigazolja, hogy a beutazók az előző hat hónapban átestek a fertőzésen vagy beoltották őket a Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac vakcinák közül valamelyikkel. Amennyiben ez hiányzik, egy legfeljebb 24 órás negatív antigén teszt az előírás angol vagy német nyelven. Szeptember 15-től az intenzív kórházi ágyak telítettségétől teszik függővé azt, hogy hol kell FFP2 maszkot viselni illetve milyen korlátozásokat kell betartani.


Szlovénia
Szlovéniába csak olyan személyek belépését engedélyezik a helyi hatóságok, akik rendelkeznek oltási igazolvánnyal vagy 48 óránál nem régebbi negatív teszttel. Fontos változás, hogy szeptember 12-től már a tranzitutasoknak is eleget kell tenniük az úgynevezett PCT feltételeknek, azaz be kellenek, hogy legyenek oltva, illetve igazolniuk kell, hogy átestek a fertőzésen, vagy pedig rendelkezniük negatív koronavírus-teszttel. A PCT feltételek alól továbbra is kivételt képeznek majd a 15 évnél fiatalabbak, valamint azok a személyek, akik a határövezetben rendelkeznek termőfölddel, vagy lakóingatlannal, továbbá a határon ingázók. A szlovén kormány új rendeletével ismét kötelezővé tette a védőmaszk használatát nyilvános rendezvényeken, illetve a zárt térben zajló kulturális rendezvényeken és azokon a nyílt téri tömegrendezvényeken, ahol száznál több személy tartózkodik.


Horvátország
Korlátozásoktól mentesen digitális védettségi igazolás felmutatásával utazhatunk Horvátországba, ami igazolja mindkét oltás felvételét vagy azt, hogy 270 napon belül gyógyult fel valaki a covid fertőzésből. A digitális uniós Covid-igazolás nélkül utazóknak a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszre vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, az EU által elfogadott antigén-alapú gyorsteszre van szükségük ahhoz, hogy beutazhassabak Horvátország területére. Horvátország teljes területén kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, hivatali ügyintézés során, az üzletekben, bankokban, postákon, az egészségügyi ellátóhelyeken, és az oktatási intézmények épületeiben, valamint a szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknál. Kötelező a maszkviselés továbbá azokon a nyílt helyeken, ahol nem lehetséges a 1,5 méteres biztonságos távolság betartása.

 

Szerbia
Korlátozás nélkül lehet beutazni Szerbiába, függetlenül a felhasznált oltóanyag származási helyétől, amennyiben rendelkezik az utazó érvényes védettségi igazolvánnyal.. A fertőzésen átesett magyar állampolgárok gyógyultsági igazolvánnyal szintén baléphetnek Szerbia területére. A járványügyi helyzetre tekintettel a szerbiai hatóságok is intézkedéseket vezettek be. Javasolják, hogy amennyiben valaki influenzaszerű tüneteket észlel magán, viseljen maszkot, rendszeresen fertőtlenítse a kezét, használjon zsebkendőt, és telefonon keresztül vegye fel a kapcsolatot egészségügyi intézménnyel.

Románia
A magyar állampolgárok Magyarország irányából korlátozások nélkül utazhatnak ba Románia területére, azonban a román hivatalos szervek a magyar védettségi igazolványt nem, csak az EU Covid-igazolványát fogadják el. Szintén elfogadják a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteket, valamint a 14-180 napnál nem régebbi diagnosztizált koronavírus-fertőzésből való felgyógyulást igazoló kártyát. A román kormány bejelentette, hogy 2021 október 31 -ig meghosszabbítja koronavírus készültségi állapotot ..
A fertőző betegségek megfigyelésének és ellenőrzésének nemzeti központja és a helyi egészségügyi hatóságok szorosan figyelemmel kíséri a járványhelyzetet. A helyiek és a turisták számára is kötelező a maszkviselés a beltéri nyilvános helyszíneken
, valamint a zsúfolt szabadtéri helyszíneken is. (vásárok, piacok, tömegközlekedési megállók) Nem javasolják az összejöveteleket nyolc fő felett és javasolják a fizikai távolságtartást (legalább 1,5 m ) . A azállodák, múzeumok, kulturális helyszínek és turisztikai látványosságok továbbra is nyitva tartanak.

Ukrajna
Ukrajnába csak olyan személyek belépését engedélyezik a helyi hatóságok, akik rendelkeznek oltási igazolvánnyal vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén teszttel. Ugyanakkor előírták, hogy a külföldinek a beutazáskor, a COVID-19 betegség gyógyítására is kiterjedő ukrajnára is érvényes egészségügyi biztosítással kell rendelkezni a határ átlépéséhez. Azok a személyek, akik nem rendelkeznek ezekkel a dokumentumokkal, nem engedhetők be Ukrajna területére.

 

Szlovákia
A szlovák határ átlépéséhez a védőoltás bizonyítékaként QR -kóddal ellátott oltási bizonyítványt kérnek (a második adag beadása után minimum 14 napnak kell eltelnie, csak a kínai vakciákat nem fogadják el.) . Szintén megengedik olyan személyek belépését a helyi hatóságok, akik rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén teszttel. Az összes Szlovákiába utazónak regisztrálnia kell magát ezen az online felületen is mielőtt átlépné a határt.

 


A szomszédos valamint az egyéb országokra vonatkzó aktuális információkról a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának a honlapján lehet olvasni.


 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.