Hirdetés

A Nílus a világ  leghosszabb és egyben legérdekesebb történelmi jelentőségű folyója. Összeállításunkban számos kevéssé ismert tényt sorolunk fel erről a csodálatos afrikai folyóról. Listánkon számos olyan fontos  információt mutatunk be, amelyek segítenek megérteni, hogy  miért volt olyan fontos a Nílus a történelem során? Napjainkban és régen mekkora a Nílus gazdasági jelentősége és milyen szerepet játszik a közlekedésben és az áruszállításban ?

 •   A Nílus  Földünk leghosszabb  folyóvize ( Ezért a címért a Dél-Amerikában található Amazonassal vetélkedik.  Az eredmény a különféle mérési módok miatt vita tárgyát képezi. )
 •  Elnevezése  (Nílus) a görög "neilos" szóból keletkezett, ami egyszerűen "folyót" jelent.

 

kairo 022


 • Hosszúsága a forrástól a torkolatig hozzávetőlegesen 6695 kilométer.  A  Nílus  forrásától a torkolatáig a fő mellékfolyóival  összesen tizenegy ország területét érinti. ( Burundi, Kenya, Ruanda, Kongói Demokratikus Köztársaság, Tanzánia, Uganda, Eritrea, Etiópia, Dél-Szudán, Szudán és Egyiptom )  Nílusnak csak a Fehér- és Kék- Nílus Kartúmnál lévő összefolyása után nevezik a hatalmas afrikai folyót.
 • A Fehér-Nílus forrásának helye bizonytalan, valahol  Közép-Afrikában található a nagy tavak vidékén. A Kék-Nílus folyó Etiópiában a Tana tóból kilépve indul hosszú útjára.
 • A Nílus hatalmas vízgyűjtőterülete   biztosítja, hogy  még a  legszárazabb időben is folyamatosan nagy mennyiségű vizet legyen képes  szállítani északi irányba a sivatagon keresztül.
 • Az Atbara a legutolsó folyó amivel a Nílus egyesül, utána már nincs  több mellékfolyója.  Egyiptom területén már egyetlen mellékfolyója sincs a Nílusnak, Kairón túl pedig több ágra szakadva  deltatorkolattal ömlik a Földközi-tengerbe.
  luxor nilus piqsel header


 • A folyók gazdag  vízhozama:  A Nílus  megközelítőleg 300 millió köbméter vizet szállít naponta.
 • Az ókori Egyiptom talán soha nem lett a történelem egyik legnagyobb civilizációja, ha nem létezett volna a Nílus és annak rendszeres áradásai, amit megtanultak szabályozni.
 • Az ókori Egyiptom hatalmát és gazdagságát a Nílus  áradásain alapuló mezőgazdaságnak köszönhette.
 • Az ókorban az egyiptomiak a Nílus Arnak másnéven Aurnak nevezték, ami azt jelentette, hogy "fekete". Azért nevezték így, mert az éves nagy áradáa után fekete színű  üledéket  hagyott a Nílus maga után.
 • Számos nagyobb város található a Nílus mentén. Ezek a városok Kairó, Théba / Luxor, Kartúm, Gondokoro, Asszuán és Karnak, Kartum, Kampala.
  uganda Nílus

 • A Nílus környékén különösen gazdag a vegetáció. A folyó mentén a gazdag növényvilág mellett  számos afrikai állatfaj él, köztük a nílusi krokodilok, nílusi békák, mongúzok, teknősök, nílusi vízilovak, gnúk, páviánok és több mint háromszáz féle madárfaj.
 • A folyó Afrika egyik fő közlekedési útvonala. Ez különösen igaz az árvíz idején, amikor a folyó mentén számos területen víz alá kerülnek az utak és  lehetetlenné válik a közúti szállítás.
 • A Nílus felső folyását  sokan a Bibliai Édenkert egyik folyójaként bemutatott  Gihonnal azonosítják

 • kairo 022

 • A Nílust felhasználják az energia termelésben is. A hatalmas folyón  épült főbb gátak közé tartozik az Asszuáni  gát, a Roseires-gát, az Owen-vízesés gátja és a Sennar-gát. Az Etiópiában épülő legújabb Nagy Etióp Reneszánsz gát megépülése folyamatban van. Fontossága rendkívül nagy lesz Etiópia áramellátásának biztosítása miatt, viszont Egyiptom tart a vízhozam jelentős visszaesésétől ami már előre komoly vitákat eredményez.  
 • A Nílust  teljes hosszában először Pasquale Scaturro geológus és Gordon Brown filmes hajózták végig 2004-ben.  Útjuk 114 napig tartott amiről könyvet is kiadtak 2005-ben.  Filmjük a Mystery of the Nile  az IMAX mozikban tekinthető meg.

   Utazási Tipp  
      pénztárcabarát szállásfoglalás olcsótól a luxusig online akár SZÉP kártyával is
  Szerző:  Bajna Gábor  Képek:  Pixabay
 • FONFOS:   Ha Te is szereted az utazásokat és a csodálatos helyeket, vagy szívesen megosztanád másokkal is a legjobb Utazási Élményeidet és kedvenc úti fényképeidet, itt a jó lehetőség! Csatlakozz jó hangulatú facebook csoportunkhoz így ezután nem fogsz lemaradni a legjobb élményekről, jó ötleteket meríthetsz, megismerheted öt földrész legjobb kalandjait !   https://www.facebook.com/groups/utazasi.elmenyek

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.