Hirdetés

   Szinte minden magyar ember kisebb tragédiaként élte meg  2012. február 3-át, amikor Limburger Lóránt a MALÉV utolsó vezérigazgatója bejelentette, hogy a magyarok kedvelt nemzeti légitársasága majd 66 év működés után  végleg abbahagyja a repülést.

    Nemzeti  légitársaságunk közel 66 éves történelme  során számtalan embert örvendeztetett meg a repülés élményével. Története és csődje ezer szálon kötődött a II. Világháború utáni magyar  történelemhez. Hozzánk nőtt és valahogy részévé vált a nemzeti identitásunknak. Sokan büszkék voltunk rá, ma is fülünkbe cseng reklámjainak dallama, sok szép emlékünk kötődik hozzá.   


malév 1


    A MALÉV megalapításának története egyáltalán nem volt egyszerű, mert a II: Világháború előtti magyarországi polgári repülés teljes gépparkja  megsemmisült 1945-re. A háború vége után egy évvel 1946. március 29-én aláírták Budapesten a Malév jogelődjének a Maszovletnek (Magyar-Szovjet Polgári Légiforgalmi Rt.) az alapító okiratát, majd nemsokára Magyarországra érkezett  az első öt  darab 21 személyes Liszunov Li-2-es  kétmotoros utasszállító repülőgép a Szovjetunióból.  Ezzel a szovjet segítséggel tudott újra lábra állni  a magyar polgári repülés. Nyolc évvel később 1954-ben pedig már teljesen a magyar állam tulajdonába került át az új légitársaság. Nevét ekkor Magyar Légiközlekedési Vállalatra, azaz Malévra változtatták át. 

    Az első repülőgépek  még a budaörsi repülőteret használták, mert  a háború során lebombázott Ferihegyi Repülőtér csak 1950-től tudott újra járatokat fogadni. A Maszovlet első gépei még belföldön 11 városba repültek, majd az első külföldi járat 1947-ben Bukarestbe vitte el az utasokat. Az első menetrendszerint közlekedő külföldi járat úti célja Prága volt.    A forgalom később is szépen gyarapodott. Az első  külföldi járatokat  hamarosan  Moszkva, Varsó, Szófia és Bécs követték, a járatok hálózata ezután egyre jobban bővült. 1963-tól már az Európán túli Kairóba is el lehetett utazni.  1969-ben  az új és nagyobb géptipusok miatt megszüntek a belföldi járatok.  A polgári repülés pedig a szakmai utazók mellett  a turisták számára is egyre inkább elérhető volt.  Az 1970-es  évek végén érte el az utasszám az egymillió főt. A MALÉV légiflottáját  a nyolcvanas évekig  Tupoljev típusú szovjet  gépek alkották. A régi  gépek cseréje 1988-ban kezdődött el,  az utolsó TU-154-es gépet 2001 tavaszán cserélték le Boeing 737-200-as gépekre.


malév 3


   A Malév legjobb korszaka az 1980-as és a 90-es évekbre  esett. Ezekben az években sorra dőltek meg a korábbi rekordok. Minden korábbinál több helyre tudtunk a MALÉVVAL elutazni. Saját utazási irodát is alapított a cég, új logót, szlogent és egy Presser Gábor slágert is kapott a marketingjéhez. Szerettük a reklámjait, a kíváncsiak voltunk a légi utaskísérők új ruháira és az utazások során felszolgált finom fogásokra is jó szívvel emlékezünk.  


malév4


  A rendszerváltás után sajnos felszínre kerültek a MALÉV szerkezeti problémái. Működése folyamatosan veszteségeket okozott. A helyzet javítására többször is megpróbálkoztak a privatizációval. Először 1992-ben az Alitalia, majd 2004-ben a kínai Hainan légitársaság látott fantáziát a magyar légitársaságban. Ezután 2007-2009 között Abramovics Berezovszkij orosz üzletember igyekezett feljavítani a légi vállalat eredményességét, de ő is kiszállt a cégből. A folyamatos likviditási gondokat az állam igyekezett megoldani, de emiatt feljelentették, ami a wizzairhez volt köthető. Az Európai Bizottság ezután  arra kötelezte a céget, hogy fizesse vissza az államnak a korábban kapott több százmilliárd forintos tőkejuttatásokat, amire nem volt fedezet.

   A vezetőség döntése alapján a végül Malév 66 évnyi  működés után 2012. február 3-án állt le . A döntés közvetlen oka az volt, hogy az izraeli tel-avivi reptéren egy összegben kellett volna kifizetni a cég kifizetetlen régi tartozásait. Erre, és a gépek lizing díjaira sem volt már elég pénz a számlákon, így a kör bezárult és egy szép történet véget ért. :-(


malév farepülő


    Ha valakit jobban érdekel a MALÉV múltja, érdemes lesz felkeresnie a Ferihegy 2-es repülőtér közelében kialakított Aeroparkot, ahol  tizenhárom repülőgépből és számtalan földi kiszolgáló eszközből álló gyűjteményt lehet megcsodálni.   Nagy szerencse, hogy ezen a helyen minden korábban használt típusból sikerült megmenteni az utolsó példányokat, amiket a Malév megalapításától egészen az amerikai típusváltásig használt a magyar nemzeti légitársaság. Utazási Tipp  
    Szállásakciók, gyors foglalás akár SZÉP kártyával is!


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.