Hirdetés

Az adventi időszakban nincs is jobb, mint egy hangulatos város látványos fényfüzérekkel díszített főterén, történelmi épületek között, kezünkben illatos forralt borral vagy punccsal teli bögrét szorongatva, girlandokkal díszített vásáros bódék között bóklászni, válogatni a kézműves termékek sokaságában!

 

Néhány éve jutottunk el édesanyámmal egy szervezett egynapos túra keretében advent idején Horvátország fővárosába, Zágrábba. A város azóta már többször is elnyerte az „Európa legszebb adventi vására” megtisztelő címet, teszem hozzá, méltán. Az autóbuszunk hajnali 4 órakor indult el Pécsről, a 48-as tér környékéről. Útközben megálltunk egy negyed órás szünetre, így még egy gyors reggeli kávézásra is maradt időnk, ám összességében körülbelül 5 órányi, már-már végtelennek tűnő buszos zenehallgatás után értük el Varasdot, ahol villámlátogatást tettünk az éppen felújítás alatt álló 14. századi vár környékén. Nekem a várnál sokkal jobban tetszett az ünnepi díszbe öltöztetett Óváros a maga hangulatos utcácskáival és a helyi adventi vásárban csakhamar szert tettem egy kisebb karácsonyi csecsebecsére (talán fenyőfadísz lehetett, de már nem emlékszem rá pontosan), majd körülbelül egy órányi szabadidő után ismét elindultunk eredeti úti célunk, Zágráb felé.


horvatorszag zagrab advent 61

Itt is először egy gyalogos városnézés keretében ismerkedhettünk meg közelebbről a horvátok fővárosával. Mint megtudtuk az idegenvezetőnktől, a város 1093-ban létesült, amikor I. László királyunk létrehozta itt az első horvát püspökséget. Maga Zágráb tulajdonképpen két nagyobb részből tevődik össze, a Felsővárosból és az Alsóvárosból. Az előbbire tömény középkori hangulat, az utóbbira jól kiépített sugárutak, terek és az előző század fordulóján elterjedt szecessziós stílus a jellemző. A két részt egy sikló köti össze egymással.


horvatorszag zagrab advent 41

A városban való sétálás alkalmával felfedeztük Zágráb ünnepi díszítésben pompázó emlékeit, így a tágas Jelasics teret, a régi Mária mennybe menetele Székesegyházat, valamint az impozáns Szent Márk templomot, majd belevethettük magunkat a hihetetlen mesevilágot idéző, fényekkel teli, nyüzsgő adventi forgatagba is. Addig még talán sosem láttam ennyi fényfüzért egyszerre egy helyen! Ameddig a szem ellátott, mindenhol kivilágított karácsonyfák, hangulatos dekorházikók és az ünnepet idéző figurák - mint például a Mikulás - fogadtak minket, de volt fényfüzérekkel díszített "alagút" is, több helyszínen pedig girlandokkal dekorált fabódék hívogattak minket minőségi kivitelezésű és kedves karácsonyi portékáikkal. Az előző napon a városra leesett hó még tovább emelte az ünnepi hangulatot.


horvatorszag zagrab advent 71
Itt is megkóstoltuk a finom zamatú, narancs-, meggy-, és eperízű forralt borokat és nem maradhattak el természetesen a finom horvát fogások sem, mint amilyen a cevap vagy a horvát sült kolbász – a grátisz ráadásul az, hogy mindezt egy fűtött sátorban tehettük meg, tehát még fel is melegedhettünk kicsit közben. További érdekesség, hogy a vásárban még a kisállatokra is gondoltak, mivel még egy kutyaéttermet is láttunk a bóklászásunk közben.

horvatorszag zagrab advent 21

Átsétáltunk a szintén feldíszített Európa térre is, ott is kialakítottak egy nagyobb árusító részleget, ez azonban már valamivel modernebb kialakítással bírt, mellette pedig egy hatalmas jégkorcsolyapálya is üzemelt. A zágrábi vásárnak egy harmadik része is volt, amely a Zrinjevac parkban kapott helyet. Itt nemcsak a pavilonok és a környező fák, hanem még a szökőkutak is ünnepi világítást kaptak. A város mindhárom vásárát meglátogattuk, vettünk pár fenyőfa-díszt, egy cuki textilmanót, illetve édességet, majd indulás előtt még beültünk egy közeli kávézóba melegedni és inni egy igazán finom forró csokit.

horvatorszag zagrab advent 31
Este 19 óra tájékában indultunk vissza Magyarországra, s bár kissé lassabban haladtunk, mert estefelé ismét elkezdett havazni és csúszósabbá váltak az utak, de végül este 23 óra környékén szerencsésen visszaértünk Pécsre.Készítette: Méhes Judit        Fotók: Saját


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.