Hirdetés

   A tavalyi dalmát körutazásunk legnyugisabb napja az volt, amikor tengerre szálltunk és két kis tündéri szigetet barangoltunk be. Elfelejthettük az elmúlt napok hosszantartó buszozásainak gyötrelmes óráit és a fokozottabb tempóban történő városnézéseket. Aznap csak ringatóztunk az Adrián és kellemes kis sétákat tettünk. Volt időnk csak úgy „mélázni” a tengerparton. Ez egy igazi ráérősen lazulós nap volt!

   Makarskáról indult a lefoglalt kishajónk. Mindig picit idegeskedek a különböző járművekbe történő beszállásnál, hogy az én esetemben hogyan fog sikerülni összehozni a dolgot… de a parám alaptalannak bizonyult! Az idegenvezetőnk segített leegyeztetni a hajóssal, hogy nekem segítségre van szükségem a fel-leszállásnál. A kapitány és a segédje nagyon készséges volt; miután kiszálltam mopedemből, megfogtak két oldalról és végigvezettek az ingoványos pallón és leültettek a hajó farában álló padok egyikére, majd beemelték és lefektették az összecsukott járgányomat.


Hvar1

  Az idegenvezetőnk is itt foglalt helyet pár utastársunkkal együtt.
A napot felhők takarták és el is kezdett szemerkélni az eső. Belém hasított egy pillanatra, hogy mi lesz, ha viharba kerülünk, de ez szerencsére nem történt meg!


Hvar2


   Miközben suhantunk a kis hajónkkal a nyílt tenger felé, úgy jöttek az egyre nagyobb hullámok. Mindjobban ringatózott a hajónk, úgy kezdett a gyomrom is himbálózni. Őszintén szólva nem gondoltam, hogy jelentkezni fog nálam a tengeri betegség! Meg is ijedtem, hogy mi lesz, ha… De megpróbáltam még csírájában elfojtani a dolgot és elterelni a gondolataimat. Az idegenvezetőnk utazásai során átélt storyjait mesélte az összegyűlt kis csoportunknak. Minden idegszálammal próbáltam a történetekre fokuszálni és minden mást kikapcsolni. Kis idő múlva sikerült akklimatizálódni és már nem éreztem hányingert! Felálltam és nagy nehezen a hajó oldalához sétáltam vagyis inkább imbolyogtam. Csodálatos érzés volt, ahogy szeltük az akkor már kisebb hullámokat, az elő-előbukkanó nap sugarai megcsillantak a vízen és az arcomat simogatta a szél.


 Hvar4


  Hvar szigetén kötöttünk ki, ahol Jelsa városkában tettünk egy sétát. A várost keskeny folyosóvá szűkült tenger nyúlvány szelte ketté, amelyen hidacskák íveltek át. Nagyon tetszett a város nyugodt, lassú életvitele; az emberek nem siettek sehová, ráértek szép kényelmesen megreggelizni a helyi kis bisztróban, miközben megbeszélték az életük apró mozzanatait vagy a világ nagy kérdéseit vitatták meg.   A szigetlakók helyben termesztett és előállított termékekből keresik meg a mindennapi betevőt. Többek között ízletes borokat és levendulakészítményeket kínálnak a szigetre látogatóknak.  A szigeten lehetőség nyílik csónak- és kerékpárbérlésre a környék felfedezése vagy pusztán csak kikapcsolódás céljából.

   A szigeten tett kellemes kis sétánkat követően ismét hajóra szálltunk, ahol már várt minket egy könnyű ebéd. Káposztasaláta frissen kifogott makrélával vagy csirkemellel. Imádom a halat, de úgy egészben nem mertem bevállalni a szálkák miatt. Sajnos nem tudom kipiszkálni vagy más módon kiválogatni őket, úgyhogy maradt a csirke. Jól fűszerezett, kellemesen átsütött volt a csirke is!


Hvar3


  Amikor kiértünk a nyíltabb tengerre, egy bazi nagy hullám telibe kapta a hajónkat, amitől úgy megborult a hajó, hogy mindenki elkezdett dőlni a székével. Az utastársaim azonfelül, hogy próbálták saját magukat stabilizálni, kaptak gyorsan felém – nem igazán tudom tartani magam; már kisebb lökéstől is simán leborulok! Kapaszkodtam az asztalszélébe, de az sem sokáig maradt állva. Mindenkit a mellette ülő széke, vagy a hajókorlát állított meg, miközben önfeledten nevettünk az első sokk után.  Miután összeszedtük magunkat, rögtön az jutott eszembe, hogy a moped vajon megúszta-e szárazon!  Szerencsére a moped az ellenkező oldalon volt, mint amerre borult a hajónk, így nem érte víz. Még jó, hogy az utunk elején letakartuk egy esőkabáttal. Bár ha a víz beteríti, az nem sokat ért volna…


Brac1


  Azután Brac szigetén kötöttünk ki és a délutánt Bol-ban töltöttük. A város egy üdülő paradicsomocska; számtalan modern apartman házat találni az óváros peremén, a tengerhez közel.  Bol-ban található a híres Aranyszarv tengerbe nyúló földnyelv, melynek formáját a tengeri áramlások folyamatosan változtatják. Lehetőség nyílt mártózni egyet a habokban vagy a városban sétálni. Mi az utóbbi mellett tettük le a voksunkat. Sétálgattunk a kanyargós utcácskákon, ettünk egy fagyit a tengerparton, miközben éleztük a napfürdőt és a tenger sós illatát, vásároltunk a helyi piacon friss gyümölcsöket és olivaolajat. Lesétáltunk egy darabon az Aranyszarvhoz vezető sétányon. Megnézegettük a bazársor portékáit, vásárolgattunk apró emlékeket otthonra.


Brac5


   Az Aranyszarvhoz közeledve észrevettük, hogy van kiépítve lejáró és beemelő mozgáskorlátozottak számára. Fürdőzni már nem lett volna idő, meg nem is úgy készültem, de örömmel konstatáltam, hogy már nyitva áll ez a lehetőség is a mozgáskorlátozottaknak az adriai tengerparton.


Szerző&fotók: Illés Kata


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.