Hirdetés

 

Ebben az úti beszámolómban autópálya tapasztalataimat osztanám meg, mert arra gondoltam, hogy a cikkeimet olvasva talán kedvet kaptok ellátogatni ide a Bodensee partjára is.

  Amikor meg majd letelik a nyaralásotok és élményekben gazdagon, jóleső érzésekkel a szívetekben elindultok hazafele, az eddigi legjobb tudásom szerint 4 útvonalon is megtehetitek ezt – ezekből választottam én ki azt a kettőt, amiket mi a leggyakrabban használunk. A látványt, amiről majd mesélek egy kicsit, nyilván nem autóvezetőként írom le, hanem az anyósülésről, fotózva örökítem meg. S hogy hogyan jutottam nő létemre odáig, hogy két autópályáról fogok itt most regélni? Hát, magam sem gondoltam volna, hogy egyszer azt írom majd egy autópályára, hogy ha választani kell, hogy melyiken menjünk haza, akkor nekem egyértelműen az Inntal a kedvencem!

 

Kiindulási pontok:
1. Lindau am Bodensee szigetvárosából az A96-on jutunk le Münchenbe, vagyis Bajorország fővárosába. Innen az A8-on gurulhatunk tovább az ausztriai Salzburgig.
Erről én azt mondanám, hogy időben tényleg rövidebb ez az útvonal, mint ahogy azt sokan állítják, viszont számomra, egy-két kivételtől eltekintve javarészt unalmas az út. Ugyanis nagyon sok helyen csúfítják el a háttérben levő tájképet hangfogó panelekkel. Tény, hogy hegyeket is látunk, hisz az Alpokon keresztül visz az út, de ezeken a részeken inkább csak a messzeségben látszódnak. Nem ritka a ködfelhő sem, főleg ősszel és télen, most 2021 januárjában is belefutottunk jó pár ilyen veszélyes természeti "csapásba", akkor meg aztán tényleg semmi sem látszik a mellettünk elsuhanó tájból. 


A8 as

Sajnos Stau, vagyis hosszú forgalmi dugók is gyakorta vannak itt, mert a legtöbben ezt az útvonalat használják.
Kb. 20 km-re a salzburgi határtól, német oldalon, Neukirchen-nél viszont van egy aranyos kis benzinkút élelmiszerüzlettel és tiszta mosdókkal, ami szintén nagyon fontos egy ilyen utazás során, főleg, ha gyermekekkel utazik az ember. Itt javarészt mindig megállunk, de mindent összevetve, nekem az A96-os és A8-as sokkal hosszabbnak tűnik az imént felsorolt negatív tapasztalatok miatt.


2. Németország Lindau am Bodensee szigetvárosából indulva jutunk át Bregenz nagyvárosába Ausztriában. Innen indul az ún. Inntal, vagyis az A12-es autópálya.
Érdekes módon, ezt az autópályát jóval kevesebben ismerik, mint az A8-ast, pedig sokkal nyugodtabb, amolyan nyaralós útvonal, ahol torlódás is ritkán fordul elő. Nem tudják, mit veszítenek, akik még nem jártak erre, legalább egyszer az életben, mert az A12-es autópálya folyamatosan a hegyek között(!) és az Inn folyó közelségében kanyarog és a táj szerintem eszméletlenül szép! 


2 es kép Inntal

Néhol még vékonyfolyású vízesések is észrevehetők a hegyek sziklás oldalában.
Inntal 2 2

Erre a részre még az is jellemző, hogy ha kijövünk az egyik alagútból,
Inntal4

máris mehetünk be a másikba! 
Inntal5

(némelyike elég hosszúnak tűnhet, de én például sokkal jobban kibírom, mintha mondjuk szakadékok mellett, szerpentineken át vinne az út, ami itt szerencsére nem jellemző).
Bludenz környékén van az egyetlenegy fizetős alagút a sok közül, össz-vissz kb. 10 Euroba kerül, egyébként meg a máshol is használatos autópálya matricát kell megvenni az osztrák szakaszra.

   Összefoglalva tehát az Inntal autópálya szépségeit a német Lindau am Bodensee városából - az osztrák: Bregenz-Feldkirch-Bludenz-és Innsbruckig élvezhetjük (Rosenheimig már nem érdemes elmenni, mert az tényleg kerülő lenne, ha még aznap Magyarországra akarunk érni).


  Mi legutóbb 2020 júniusában gurultunk az Inntalon hazafele, amikor meglepődve tapasztaltuk, hogy a hegyek tiszta havasak körülöttünk, miközben mellettünk az úton, a gyönyörű zöld völgyekben bocikák és lovak legelésznek. Csodálatos élmény volt így pont a szülinapomon, június 30-án hósipkás hegyek közt autókázni… minden percét imádtam! Ráadásként azt is szeretem nézni, hogy ezen a vidéken micsoda izgalmas magasságokba építkeznek az itt élő népek


Inntal6

  Számomra az ilyen tájképek megörökítése jelképezi a tökéletes boldogságot, ezeknél szebb ajándékra nincs is szükségem a szülinapomon!

 

Innsbruck után mi Wörglnél lefordulunk a 178-as főútra (ami szintén egy gyönyörű tájon


Inntal7

többek között egy síparadicsomon is átvisz – azonban télen számítani lehet rá, hogy egy covid miatti korlátozásokkal teli időszakban abból a szempontból lehet itt gond, hogy akkor talán nem takarítják úgy el az autóútról a havat, mint kellene-de mi már jártunk erre szakadó hóesésben is és nem terepjárónk van). Ellmau települést érintve átmegyünk Sankt Johann in Tirolba, aztán Waidring következik és a B21-en újra Németországba jutunk, ami még a német-osztrák határ előtt visszavisz az A8-as autópályára.


Az általam leírt két autópálya csomópontja: Salzburg. Ez nyilvánvalóan még nem a célállomásunk, de innentől mi már Bécs fele szoktuk venni az irányt, hogy mihamarabb hazajussunk a családunkhoz Magyarországra.

Szerző & fotók:   Kernné Riebel Brigitta

 

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.