Hirdetés

Szigetvilág a szigetvilágban? Igen!  Igaz, hogy Kréta a görög szigetvilághoz tartozik, de közigazgatásilag Krétához is tartoznak szigetek. Ahová a legtöbb kirándulást szervezik, bátran kijelenthetem, hogy Gramvousa szigete és az onnan nem messze elterülő Balos beach. A világ legszebb strandjai között tartják számon és ez nem véletlen!

kreta szigetei 1


Gramvousa sziget Északnyugat- Krétán található és mivel a nevében is benne van, hogy sziget, ezért hajóval közelíthető meg. A kikötő része egy aprócska betonplacc, ahonnan körülbelül öt perc sétára már a kristálytiszta vizű strandon találjuk magunkat. Akinek van kedve, felmászhat a strand fölé magasodó erődhöz is (Gramvousa Fortess), melyet a Velenceiek építettek és hosszú ideig ellent tudott állni a török hadaknak.


kréta szigetei 2


A strand mellett található egy megfeneklett hajóroncs is, mely 1968 januárjában süllyedt el. Érdemes snorkel felszerelést is vinni az idelátogatóknak, mivel a sziklák között kincsekre is lehet lelni. Mi például cserép darabokat is láttunk a sok kagyló mellett.      Innen egy rövid hajóút visz tovább a híres Balos Beachre.


kreta szigetei3


Balos Beach

Lélegzetelállító, amikor az ember megpillantja a hófehér és rózsaszín színekben játszó homokfövenyt és a körülötte a kék és a zöld minden árnyalatát felvonultató tengert. A sekély lagúnától a mélyebb öblökig itt minden megtalálható. Napernyők korlátozott számban és aranyáron bérelhetők, a strand korlátozottan kiépített, ami csak emeli szerintem az értékét. A hajós kiránduláson túl autóval is megközelíthető a part, bár némi kondíció nem árt hozzá. Több kilóméteres földúton zötykölődés után még vár a strandolni vágyókra egy, két kilóméteres gyalogos út lépcsőkön le, majd aztán haza felé fel, árnyék nélkül. Viszont az onnan látható panoráma minden egyes verejtékcseppet megér.


kreta szigetei 4


Chrissi szigete

Chrissi szigete Kelet- Kréta déli részén található, mely maga a paradicsom. Sokan a karibi partokhoz hasonlítják hófehér homokos strandjai és csodálatosan kék tengervíz miatt. Több teknősfaj is megtalálható a környéken, így fokozottan védett környék. Azért, hogy a szépsége töretlen maradjon és, hogy az itt élő flóra és fauna ne szenvedjen nagyobb károkat, ebben az évben sajnos nem nyitották meg a turisták előtt. Reméljük hamarosan újra látogatható lesz, ha csak korlátozottan is.


kreta szigetei5


Dia szigete

Dia szigete könnyen megközelíthető Heraklion városából, akár vitorlással is. Egy izgalmas legenda is kapcsolódik a szigethez. Egyszer egy sárkány megpróbálta elpusztítani Kréta szigetét, ám Zeusz a főisten ezt megakadályozva kővé dermesztette villámával, így alakult ki Dia szigete. Sajnos a sziget teljesen kopár, viszont régen élettel teli lehetett. Cousteau kapitány is járt a szigeten és merülései alkalmával egy ókori kikötő várost fedezett fel, miközben Atlantisz városát kereste.


kreta szigetei 6


Gavdos sziget és Koufonisi sziget

Erre a két szigetre nem igazán indítanak fakultatív programokat, így a Krétáról ide látogatók száma elenyésző. Gavdos szigete Európa legdélebbi pontja, állandó lakosainak a száma 50-60 fő, de a nyári szezonban sokkal többen tartózkodnak a szigeten. Önálló desztinációkat szerveznek ide az utazási irodák, hiszen több hotel és apartman is található itt.

Elmondhatjuk, hogy bármelyik szigetet is vesszük célba, nem tudunk mellé lőni, hiszen mindegyik meseszép és a felhőtlen kikapcsolódás garantált.


 szerző&fotók: Hajdu-Felső Bernadett


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.