Az Égei-tenger északnyugati részén, a három ágú Chalkidiki-félsziget északi szélén található az Athos-hegyi Köztársaság mely egy szerzetes állam, ahová kizárólag férfiak léphetnek be.

 

A több mint ezer éve létező szerzetesi köztársaság az UNESCO világörökség része.

 

Bár földrajzilag Görögországhoz tartozik, Athos, mégis külön államként, a konstantinápolyi pátriárka alárendeltségébe tartozik. A 335 négyzetkilométeres területen 20 sziklára épített ortodox kolostorban él a 3000 szerzetes.Napjainkig minden ugyanolyan mederben folyik, mint amilyen a középkorban is volt. Az ott élő szerzetesek elzárkózva a modern világtól, nagyon egyszerűen élnek. Imádkoznak, mezőgazdasági munkákat végeznek, kenyeret és olajbogyót vesznek magukhoz.

 

A szigetre sem a nők, sem nőstény állatok nem tehetik be a lábukat.

 

( ez alól csak a macskákkal tesznek kivételt ) Az utóbbi években több kísérlet is történt arra, hogy a női egyenjogúság jegyében megszűnjön ez az 1045-ből származó rendszabály, de a szerzetesek ellenállnak a változásra irányuló összes törekvésnek.

 

Belépni és megcsodálni a kolostorok kincseit és ősi kéziratait, csak keveseknek lehetséges.


athos szoveg kozott


Az utazóközönség most is csak a hajókirándulások keretében min. 500 méteres távolságból csodálhatja meg ezt a különös világot. A látogatókhoz gyakran játékos

 

delfincsapat is csatlakozik

 

az Uranopolisból vagy Ormos Panagiasból induló hajóutak során.

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.