Merülhet fel sokakban a kérdés, ami önmagában is teljesen logikus is. Mai cikkünkben ezt a témát fogjuk körbejárni, akit érdekel a válasz, mindenképpen tartson velünk!

 

Britannia (most a szigetre gondolok) sokáig volt az Ókorban kereskedelmi gócpont, hiszen jelentős ónlelőhelyek voltak itt, aminek köszönhetően már a görögök és a karthágóiak is megismerték. (Utóbbiak, amikor a szigetekről visszatérő emberek beszámoltak az útról, egyszerűen megkérdőjelezték annak létezését)


bretagne 01Nem túlzás kijelenti, hogy a szigetekre a legnagyobb hatással a római uralom volt, aminek a kezdete Kr. e. 55-höz köthető, mikor is hadjárat indult Julius Caesar zászlaja alatt. A katonai akciókat az váltotta ki, hogy Caesar úgy vélte, hogy a szigeten élők támogatták a gallokat a római birodalom ellenében, így megtorlás a jogos büntetésük. A hadjárat sikeressége erősen kétoldalú, míg katonailag abszolút kudarcnak könyvelhető el a gyorsan elvégzett, megfelelő hadsereget nélkülöző expedíció, addig

 

Caesart félistenként kezdték el Rómában ünnepelni, ezért a távoli és „dicsőséges” hódításért.

 

(Caesar később is vezényelt haderőt a szigetre, és az a hadjárat jóval sikeresebbnek nevezhető, de mint mind tudjuk, a rómaiak végül megszilárdították a hatalmukat Britannia felett) Körülbelül Kr. u. 400-ban vált a kelták területévé a sziget, az azt követő évszázadokban pedig többször is gazdát cserélt Britannia.


 Utazási Tipp  
    Utazások, akciók Franciaországban

A következő fontos állomás az alaptémát tekintve, az az, hogy honnan is ered a „Nagy-Britannia” kifejezés. Először 1136-ban utal így rá Geoffrey of Monmouth a Historia Regum Britanniae című művében, Britannia major (Nagyobb Britannia) névvel illetve.

bretagne 02


Na és hol található „Britannia minor”? Nagyon egyszerű, valószínűleg már ön is hallott róla (vagy éppen járt már ott), mert ez Franciaország Bretagne nevű megyéje! A Franciaország nyugati csücskében levő tartomány nagy történelmi múlttal rendelkezik, hiszen ami a nagytestvérrel, az Bretagne-nyal is megtörtént: a kelta törzseket legyőzte Julius Caesar, majd a római közigazgatás része lett. Később keresztény bretonok érkeztek a félszigetre, így megalapozva azt a nevet ahogy most is hívják Franciaország ezen részét

 

 

Érdekesség

 

Az ír nyelvet beszélők Walest tartják Kis-Britanniának, ugyanis az ottani nyelvben Walesnek szó szerint az a neve, hogy „Kisebb Britannia” (An Bhreatain Bheag). Ugyanezzel a névvel viszont a skótok is élnek, de ők már szinten Bretagne esetében használják.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.