A dalmát főváros Horvátország második legnagyobb települése és tengeri kikötője, a Split-Dalmácia megye kulturális és közigazgatási központja.

 

Közép-Dalmáciában,az Adriai-tenger partján a Splitska (Marjan) félszigeten található. Bár három oldalról veszi körül tenger, de Splitet a környező hegyek is szegélyezik, észak-nyugaton a Mosor, valamint a szimbólikus, a város központjában található Marjan hegység. A várost Brač, Hvar, Šolta és Čiovo szigetek veszik körül.


 Tipp  
    Utazások Splitbe

Split tipikus mediterrán város, száraz, forró nyarakkal, az évi 2700 napsütéses óráknak köszönhetően a téli hónapok is nagyon kellemesek. Az UNESCO világörökségeként nyílvántartott, a város központjában található Riván lévő nyitott kávézók teraszán nem meglepő, hogy már egy februári hétvégi délelőttön sem találni szabad asztalt.

 

A kávézás szokása nem csak Splitre jellemző, hanem az összes dalmát városra, az itt élők elengedhetetlen szokása ez.


A kávézók számítanak
a legkedveltebb találkozó helyeknek, nem csak baráti beszélgetések, hanem üzleti megbeszélések helyszíne is. Kávét a nap bármely napszakában tudnak inni, amit többféleképpen készítenek el és amire nagyon büszkék. Az itteniek, talán nem csak a város földrajzi adottságának köszönhetően, nagyon nyitottak, barátságosak, ami talán az évi több ezer idelátogató turista hatásának is köszönhető. Az élet itt lassabb mint a kontinentális városokban, szeretnek beszélgetni de nem csak az ismerősőkkel, az sem ritka, ha az utcán akár idegenek is szóba elegyednek.

 

A helyiek természetesen nagyon büszkék városukra szerintük nincs szebb a világon! Jogosan vagy sem, ezt döntsék el Önök! Reméljük hogy az alábbi kis ízelítő segít ebben és kedvet csinál a város felfedezéséhez!

 


split szoveg kozott


Mikor érdemes Splitbe utazni?

Az év bármely szakaszában, de talán a legideálisabb tavasszal, márciustól júniusig, amikor az időjárás már kellemesen meleg, és ideális pl. a Marjan hegyre való sétára, sőt a késő tavaszi hónapokban már a tengerben is lehet fürödni. Helyieket már májusban láthatunk picigent* játszani a városközpontban található homokos Baćvice strandon. (*ez egy tipikus spliti labdajáték, melyet a tengerben játszanak, tenyérrel ütik a labdát, a cél hogy az ne essen le). Ekkor kezd Split élni, az utcák, terek megtelnek emberekkel. Az idelátogatók többsége mégis nyáron, júniustól szeptemberig érkezik ide.

 

 

A hőmérséklet ilyenkor 35 °C de gyakran akár 40 °C is lehet. Akik kedvelik a forró nyarakat, azoknak Split ideális úticél lehet, számos városi strand nyújt hűsítő felfrissülést.

 

A naplementét követően számos étterem, bár, klub és disco várja, a vendégeket az utcák megtelnek, igazi nyüzsgő mediterrán hangulatot árasztva. Nyaranta számos kulturális és zenei fesztivál, koncert várja az érdeklődőket. Az ősz talán egyeseknek nem a legkedvesebb évszaka, de mindenképpen javasolt ekkor eljönni ide, a szezon még tart, széles program kínálattal és a hőmérséklet is ideális főleg szeptember-októberben.Legismertebb látnivalók Splitben, a teljesség igénye nélkül:

 • Dioclecianus palota
  A római kori építészet egyik legjobban megőrzött műemléke, amit az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. A császári palota egy luxusvilla és egy római katonai tábor (castrum) ötvözete, négy részre osztott két fő utcán. A palota déli részében lakott a császár és itt tartották a vallási szertartásokat, és látták el a kormányzati feladatokat. Az északi rész adott otthont a szolgáknak, kiszolgáló személyzetnek, raktáraknak. A palota egy téglalap alakú épület négy nagy toronnyal a sarkokban, a négy oldalán kapukkal és négy kisebb tornyokkal a falakon. Az évszázadok során a lakosság igénye szerint a palota sokat változott, de a császári palota kontúrjai még mindig jól láthatók. A palota utcácskáiban, labirintusszerű sikátoraiban egyrészt misztikus, másészt izgalmas sétálni, a palota belseje teljesen él, ahol a minden napi élet nyomaival találkozhatunk, ez az a kettőség, ami még érdekesebbé teszi.

 • Szent Dujan Katedrális
  Az európai katedrálisok közül ez az egyik legrégebbi, a római időkben ez volt Dioclecianus császár mauzóleuma. Nevét Split védőszentjéről, Szent Dujantól kapta és a VII. században vált katedrálissá. A 13. században épült és a 19-20. században átépített harangtoronyból (57m) lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a szigetekre. A templomnak magyar vonatkozása is van: IV. Béla lányai, Katalin és Margit földi maradványait itt helyezték végső nyugalomra.

 • Peristil
  A palota központi tere, ahol a császár, mint Jupiter élő fia fogadta látogatóit. A 13-14. századi átépítések során ez lesz a város új tere és vallási központja. Az itt épült reneszánsz és gótikus épületek a történelem folyamán műemlékké váltak. Különleges szépségének és akusztikájának köszönhetően a gazdag városi élet színtere mellett opera és prózai előadások színpadává vált. Érdemes megpihenni lépcsőjén és meginni egy finom kávét. Esténként élő zenét hallgathatunk, sőt akinek kedve támad, táncolhat is a téren, igazán különleges élményben lesz része semmiképpen ne hagyja ki!

   Tipp  
      Utazások Splitbe


 • Népek tere
  Először a XIII. században említik Szent Lőrinc tereként, és ez volt a város első lakott területe a palotán kívül. Évszázadok óta a városi élet központi színtere. A tér szimbólius gótikus épületében manapság kiállításokat rendeznek. Nemesi családok éltek itt. A világ egyik legrégebbi könyvesboltja, a Morpurgo található itt, ami eredeti állapotában maradt meg. Az itt található Cafe Centralban gyűlt össze a helyi értelmiség. A város szimbólikus toronyórája évszázadok óta működik a 12 számjegy helyett 24 számjegyű. A tér a mai napig megtartotta központi szerepét, nem csak a helyiek, hanem az idelátógató turisták kedvelt találkozó helye. A téren található számos különlges bár,kávézó, étterem várja az idelátógatóak.

 • A Riva kb. két évszázaddal ezelőtt, a napóleoni időkben nyerte el mai arculatát, Mormont marsall irányítása alatt. Manapság ez a város legismertebb, leghíresebb sétánya, Split nappalija. Többször átépítették renoválták, de mindíg megmaradt a helyiek kedvenc sétányának. Számos étterem, kávézó várja vendégeit, ideális helyszín a reggeli vagy a délutáni kávé vagy egy esti ital elfogyasztásához. A város életének színpada, koncertek, kulturális események, rendezvények színhelye is. Számos horvát élsportoló származik Splitből, sikerük megünneplésének is a Riva volt a színhelye. (pl. Goran Ivanisevic stb.)

 • Marmant utca (Főutca)
  Marmon marsallnak köszönheti számos dalmát település a városiasodását. Ennek tiszteletére nevezték el Split legszebb utcáját róla. Az utca nem csak szép, hanem történelmi jelentőségű is. 1922-ben itt alapították meg a francia könyvtárat és a város első mozija is itt nyílt meg. Az utca egyedi látnivalója a halpiac. A Rivától egészen az utca északi végéig számos világmárka üzleteivel talákozhatunk. Ne menjünk el a szellemes, fityiszt mutató Pirja szökőkút mellett sem! Vajon milyen üzenetet szeretett volna a művész közvetíteni?

 • Marjan
  A városközpontra néző Marjan hegy mindig is Split egyik legimpozánsabb része volt. Ritkán látni és találni ilyen harmóniát természet és város között; az egyik oldalon a sűrűn lakott településsel, a másik oldalon egy majdnem érintetlen természettel talákozhatunk. A „szent hegy“, ahogy gyakran hívják, számos vallási építészeti műemléket is magában rejt. A sétálók egyszerre csodálhatják meg az impozáns természetet és ezen építészti remekműveket. Ami még inkább fokozza különlegességét, hogy a Riváról közvetlenül megközelíthető, lépcsőn feljutva csodálatos panoráma nyílik a városra és a szemben lévő szigetekre. A Marjan hegy a város tüdeje, az idelátogatók nyugalmat, harmóniát találnak itt, ahol a kisebb-nagyobb ösvényeken kellemes sétával frissülhetnek fel, kapcsolódhatnak ki.

 • Kulturalis és éjszakai élet
  A városban számos múzeum, galéria, mozi, sőt színház is található. A város híres éjszakai életéről. Számos disco, bár várja a szórakozni vágyókat. Az év minden szakaszában több rendezvény is várja az idelátogatókat; karneválok, a Szent Kereszt Napja, Nyári Éjszakák, Picigen Világbajnokság, Dioclecianus napja stb. Pár éve a város és környéke ad otthont az Ultra Elektronikus Zenei Fesztiválnak. A rendezvény színhelye az óváros, a városi stadion és strandok, a zenei élvezetet különleges fényhatásokkal fokozzák. A várost ilyenkor, július elején a világ minden részéről érkező turisták lepik el, négy napig csak a bulizásról szól a város.


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.