Hirdetés

Costa Brava, azaz a Vad Part az egyik leghíresebb és legkeresettebb spanyol üdülőhely. Az ország északkeleti részén, nagyjából az egykori Katalónia mentén húzódó, kb. 150 km hosszú partszakaszon szebbnél-szebb homokos és kavicsos strandok, növényekkel tarkított vadregényes, eldugott sziklás öblök és pezsgő üdülővárosok váltogatják egymást.

  A Vad Part megnevezés egyaránt utal a vidék sziklás-hegyes domborzatára és a tenger viharos időkben jellemző szeszélyességére. A legnépszerűbb üdülővárosok Lloret de Mar, Tossa de Mar, valamint Malgrat de Mar. A Costa Brava észak-déli irányban a francia-spanyol határtól egészen a Barcelona közeli Blanes-ig terül el, onnan váltja fel a Costa Dorada. Az üdülést érdemes május-júniusra vagy pedig szeptemberre időzíteni, hiszen mind az időjárás, mind a tenger hőmérséklete ebben az időszakban a legkellemesebb.


spanyolorszag costa brava lloret de mar

A néhai halászfaluból kialakuló Lloret de Mar a Costa Brava-i turizmus fellegvára. A nappali strandolás mellett élénk éjszakai élet zajlik, így könnyen találhatunk magunknak kedvünkre való bárt vagy diszkót, de a hely egy hatalmas kaszinóval is rendelkezik. A város nagyon felkapott a fiatalabb, bulizósabb korosztály körében, de az aktív kikapcsolódás hívei is bátran válogathatnak az ezernyi sportolási lehetőség közül. A legnevezetesebb tengerpartja az aranyló homokkal borított, kék zászlós Platja de Lloret de Mar, ami általában elég zsúfolt, így főszezonban korán ki kell mennünk a strandra, ha jó helyet szeretnénk kapni magunknak. Ha elkerülnénk a heringpartit, akkor válasszuk inkább a tőle délebbre fekvő aprókavicsos Fenals strandot, ez jóval nyugisabb hely a fő strandnál. Arra ügyeljünk, hogy itt kissé hirtelen mélyül a meder. Ha családdal érkezünk, akkor a legjobb választásnak a belvárostól némileg messzebb fekvő kicsi, homokos, félhold alakú Platja de Santa Cristina bizonyulhat. Lloret de Marban van egy aquapark is, ez a Water World, ami 14 csúszdával és 7 különféle medencével rendelkezik. A városból könnyedén elérhető a különleges hangulatú Barcelona, a középkori arculatát megőrző Girona, a festői öböllel rendelkező kis falu, Cadaques és Figueres, Salvador Dali szülőhelye, ahol a Dali Múzeum is található.


spanyolorszag costa brava malgrat de mar1
Lloret de Martól kb. 10 kilométerre fekszik Malgrat de Mar. A partszakasz ezen a részen folytonos, nem szakítják meg sem sziklák, sem öblök, így nincs akadálya a hosszabb lélegzetvételű tengerparti sétáknak sem. A kavicsos-homokos parton nagy számban gyűjthetünk színesebbnél színesebb kagylókat és csigaházakat. Sok a skandináv országokból érkező látogató. Sokkal nyugodtabb a hangulat, mint Lloret de Marban, kevesebb a szórakozó fiatal, így a hely inkább a pihenni vágyók és a családosok kedvence. Ez utóbbi a játszóterek számán és ötletességén is meglátszik. Az építészet is igazán spanyolos és a város teli van cuki bárokkal és tavernákkal, ahol élmény meginni egy kávét vagy egy frissítő sangriát. A Passeig Maritim a helység legfőbb bevásárló utcája. A legszebb strandok a Playa Malgrat Centro és a Playa del Astillero.


spanyolorszag costa brava tossa de mar

A „Costa Brava gyöngyszemének” nevezett, az erdő hegyek előterében fekvő Tossa de Mar egy hatezer fős romantikus tengerparti üdülőváros, amelyet (eddig) elkerült a tömegturizmus. Fő látványossága a régi épületekkel teli óváros és egy domb tetején álló hatalmas vár, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre. A közelben egy festői öböl is található, ahol akár a snorkellezést is ki lehet próbálni. Arra figyelni kell, hogy a tengerpart néhány helyen hirtelen mélyül. Gyönyörű tájak, szépséges épületek, rengeteg fagyizó, étterem és ajándékbolt található a helységben. A kristálytiszta vizű széles strandon mindig lehet szabad napozóágyat találni. A leghíresebb strandok a sziklák között fekvő El Codolar, az aranyló homokkal borított Platja Gran, valamint a Mar Menuda. A szórakozni vágyóknak két diszkóval kell beérniük és arra is érdemes felkészülni, hogy viszonylag drága hely. Inkább a nyugalmat keresők és az idősebb korosztály körében kedvelt, de fiatalabb párokat is látni itt szép számmal. Ha jobban fel szeretnénk fedezni a környéket, bérelhetünk kocsit is, csak a néhol tűhegyes kanyarokkal kell vigyáznunk és a parkolóhelyek szűkössége is problémás lehet.


spanyolorszag costa brava girona

Augusztusban a Costa Brava partján fekvő kisebb-nagyobb városokban egymást érik a remek hangulatú fiesták, ahol a barátságos helyiekkel vegyülve, gitárzenét hallgatva és flamencót táncolva mi is megtapasztalhatjuk az igazi latin életérzést, miközben végigkóstoljuk a tradicionális vidéki spanyol konyha étkeit. Mivel a mostani üdülőparadicsomok valaha halászfalvak voltak, a tapas és a paella mellett gyakori fogásnak számítanak a tenger gyümölcsei.


spanyolorszag costa brava tossa de mar csonak

Mindent összevetve, leszámítva helyiek ráérősségét és a zajosságát, illetve az időnkénti zsúfoltságot, a festői és nyüzsgő városokkal tűzdelt Costa Braván általában kellemesebb hőmérsékletű a tengervíz, partszakaszai pedig sokkal vadregényesebbek, mint bármely más nagy spanyol partszakaszé.Készítette: Méhes Judit          Képek: Pixabay


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.