Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

A Mersey folyó partján fekvő és a közeli hegyhátra felkapaszkodó angol „Sárospatak” nemcsak a talán leghíresebb angol együttesről és pezsgő könnyűzenei életéről, hanem a hatalmas tengeri forgalmat lebonyolító óriási kikötőjéről, valamint a nemzetközi tabellákon rendszeresen előkelő eredményeket elérő Liverpool és az Everton futballklubokról is világszerte ismert.


Az Észak-Nyugat Angliában elterülő, 12. századi alapítású Liverpool mára valódi metropolisszá nőtte ki magát. Neve eredetileg „sáros patakot” jelentett („lifer”+”pool”= „sáros patakmeder”. Érdekes adalék még, hogy a liverpooliak magukat Scouserokként említik, amely egyaránt utal a helyi dialektusra és egy jellegzetes liverpooli ételre, a vagdalt húsos főzelékre. A város legmagasabb pontja a 70 méter magas Everton domb, az Ír-tengerhez tartozó Liverpooli-öböl pedig úgy ötmérföldnyi távolságban található tőle. 2004-ben Liverpool vízparti részét az UNESCO világörökség részévé nyilvánították, ám aztán a parti fejlesztések miatt ezt a címet megvonták a várostól.


anglia liverpool latkep
A kikötő látképét a mai napig uralják a dokkok, melyek közül a tűzbiztos és zárt rendszert képező Albert Dokk a legismertebb. Itt alakították ki a Merseyside Tengerészeti Múzeumot is, amely számos érdekességet mutat be az angol hajózás és gyarmatosítás aranykoráról. A város gazdaságát évszázadokon át a kereskedelem és az ipar határozta meg, ennek köszönhetően egyre-másra húzták fel a város előkelőbb részein az impozáns kereskedőkúriákat, amelyeket még ma is megcsodálhatunk. A város egyébként napjainkban is több mint 2500 műemlékkel és szoborral rendelkezik, amelyek közül sokat a 18-19. század legnevesebb építészei, Peter Ellis, John Foster, Sir Giles Gilbert Scott vagy Sir Edwin Lutyens terveztek. A II. világháború ennek ellenére érzékenyen érintette Liverpoolt, mivel az épületek fele megsemmisült a Luftwaffe támadásai végett.

anglia liverpool dokkolo1
Az új virágkor az 1960-as években köszöntött be, amikor a helyiek által „Merseybeat”-nek nevezett a korban szokatlan zene világhódító útjára indult. Ennek legjelentősebb képviselője a Beatles volt, de számos más zenekar is működött velük egy időben a városban, amelyek később szintén hírnévre tettek szert. A Beatles sikertörténete azonban szinte összeforrt Liverpooléval. A kultúra később sem tűnt el a városból, sőt, hiszen 2008-ban az „Európa Kulturális Fővárosa” címet is viselhette a metropolisz. Liverpool ma is számos komoly és könnyűzenei előadóval és színházzal büszkélkedhet, melyek közül kiemelkedik az Unity Színház, a Liverpool Playhouse, az Everyman és a Neptune.

anglia liverpool focicsapat zaszlo1
Ha inkább a vizuális művészetek hívei lennénk, akkor sem kell csalódnunk a városban. A William Brown Streeten található Walker Art Gallery a preraffaelita időszak műveit mutatja be, míg a Sudley House épületében angol impresszionista festők munkáival ismerkedhetünk meg, a Liverpool Tate Gallery-ben pedig a 20. századi művészetek alkotóinak munkáit találhatjuk meg. A Saint George’s Hall a világ egyik legszebb neoklasszicista épülete, amely eredeti funkciójában koncertterem. Ráadásul Liverpoolban rendezik meg minden második évben a közel két és fél hónapon át tartó Liverpooli Biennálét is, amelyeken különböző művészeti irányzatokban jeleskedő alkotók versenyeztetik alkotásaikat egymással, és amelynek egy érdekes dinoszauroszra emlékeztető mókás szobor, a Superlambanana a jelképe.

anglia liverpool beatles szobor
Ha viszont nem vagyunk nagy zenebarátok és a képek sem csigáznak fel minket különösebben, ám annál jobban érdekelnek minket a focicsapatok, ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy élőben is megnézhessünk egy meccset Liverpool két legnívósabb csapata között. Az Everton FC stadionja a Goodison Parkban, a Liverpool FC stadionja pedig az Anfielden található. Mindegyik klub jelentős sikereket ért el eddigi pályafutása során, a Liverpool tizennyolcszoros liga első, háromszoros UEFA-Kupa győztes, míg az Everton kilencszeres bajnok, valamint ötszörös FA Kupa győztes.

anglia liverpool saint george hall1
A városban rengeteg templom található, közöttük két gyönyörű anglikán katedrális. A római katolikus székesegyház Lutyens tervei alapján épült fel, majd halála után Gibberd folytatta a munkálatokat. A végső forma egy kisebb katedrális lett végül, ám ebben kapott helyet a világ legnagyobb festett üvegablaka is. A másik, a 20. század elején felhúzott katedrális Gilbert Scott is sok „leggel” büszkélkedhet: ebben a templomban található ugyanis a világ legnagyobb orgonája, a leghangosabb harangja és még a leghosszabb hajóval is ez a templom rendelkezik. Liverpool rengeteg érdekességet és látnivalót tartogat látogatói számára, ahol mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő látványosságot.

Liverpool legjobb szállásai olcsótól a luxusig online foglalással:


Booking.com
Készítette: Méhes Judit          Fotók: Pixabay

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.