Levendula és rozmaring illat terjeng a levegőben, a kavicsos partot halkan mossa a királykék színekben pompázó tenger, kabócák ciripelik nászdalukat a bokrok között. Ameddig a szem ellát, mindenütt mélyzöld píneaerdők és ciprusfélék, bőséges termést adó gyümölcsfák és gazdag szőlő-, és olívaültetvények váltakoznak a környező, csendes öblökkel és szelíd völgyekkel tagolt dombokon, amelyeket csak foltokban szakít meg egy-egy kisváros, falucska vagy nyaralóövezet… a közép-dalmát szigetvilágban elterülő Hvar gyönyörű szigete minden korosztály számára rengeteg meglepetést tartogat!


A Budapesttől kereken 800 kilométernyi távolságra fekvő, autóval és a szárazföldről kompjárattal elérhető, összesen mintegy 300 km2-en elterülő Hvar szigete Brac-tól délre, hosszan elnyúló alakban fekszik és az Adriai-tenger habjai mossák partjait. Horvátország második leghosszabb és negyedik legnagyobb szigete. Fővárosa ugyanazt a nevet viseli, mint a sziget és rengeteg műemlék található benne, amely elmúlt korok és a mediterrán városkák jellegzetes hangulatát idézi, könnyed sétákra invitálva az ide látogatókat.
A csodás panorámával rendelkező szigeten már az újkőkorban is letelepedtek az emberek, legalább is a Jelsa közeli Grapce-barlangban a régészek a letelepedésre utaló használati eszközökre és agyagkerámiákra bukkantak. A sziget következő birtokosai az íllirek voltak, majd Pharos szigetéről származó görögök hoztak létre kolóniát a mai Stari Grad helyén és eredeti anyaföldjük után új hazájukat szintén Pharos-nak nevezték el. Az egykori elnevezést az ókor végén, középkor elején bevándorolt szláv törzsek változtatták meg, akik miután beköltöztek, Hvarra változtatták meg a sziget nevét. Hvar a 15-16. század fordulóján, az adriai tengeri kereskedelem időszakában élte fénykorát, amikor egy ideig a velenceiek uralma alá került, telente pedig a velencei flotta Hvar védett öblében állomásozott. Akárcsak Bracot, úgy Hvart is elözönlötték Napóleon seregei, a francia uralom azonban nem volt tartós, mert a sziget nemsokára az Osztrák-Magyar Monarchiához került és oda is tartozott egészen 1918-ig, majd olaszok és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság uralta a területet. 1992 óta Hvar Horvátországhoz tartozik.

horvatorszag hvar kikoto1

   A hamisíthatatlanul különleges, mediterrán hangulatú sziget legfontosabb települései Hvar, Stari Grad, Jelsa és Vrboska. A városok viszonylag közel fekszenek egymáshoz, autóval könnyen elérhetőek és hamar bebarangolhatók. A helyiek kedvesek és barátságosak, az egész szigetet átjárja a „Carpe Diem!” - életfelfogás.
   A déli oldalon lévő Hvar város a sziget elsőszámú látnivalója. A szépséges, képeslapokat idéző öböllel rendelkező városban rengeteg műemlék található; egymás után sorakoznak itt a velencei mintára épült paloták és házak, a város felett őrködő hegyen épült Fortica vagy Spanyol erődből pedig pazar panoráma tárul elénk Hvarra és a tengerre. Nemcsak az erődöt, de az Arsenal színházat, a főteret a templommal és a Hektorovic-palota romjait is érdemes megtekinteni. Ha több napig tartozkódnánk a városban, a bencés kolostort se hagyjuk ki, itt készül az agávészálakból vert hvari csipke. Hvar nagyon kedvelt település a fiatalok körében, ugyanis amellett, hogy itt találhatóak a sziget legjobb bulihelyei, de a Carpe Diem-part is, ahol garantált a remek hangulat, annyira, hogy a strandolók közül páran néha még napközben is spontán táncra perdülnek.

horvatorszag hvar fovaros1

   Ha még nem teltünk volna be a Hvar által nyújtott látnivalókkal, hajótaxik segítségével keressük fel a zöldellő Pakleni-szigeteket. A buja növényzettel megáldott szigetek közül kiemelkedik a Sveti Klement, ahol különleges fenyő-, kaktusz-, és babérerdőkben barangolhatunk a bennük kialakított sétányok mentén, de számos csendesebb, öböl menti homokos part és rengeteg eldugott lagúna is rendelkezésünkre áll, ha épp magunkban szeretnénk gyönyörködni a táj szépségében.

horvatorszag hvar obol strand1   A sziget déli oldalán fekvő települések közül a borok iránt rajongóknak egyenesen kötelező felkeresni Zavalát és Sveta Nedjelját. Az előbbi a fehérbor, az utóbbi falu a vörösbor készítésének helyi fellegvára. A két település már csak azért is roppant érdekes, mert ide vagy hajóval vagy egy hegyi alagúton keresztül tudunk csak eljutni, annyira el vannak zárva a külvilágtól.horvatorszag hvar stari grad1

   Stari Grad a sziget északi oldalán található. Az i.e. 384-ben létesült település kihagyhatatlan látnivalója a 15. századi vaskos szürke falakkal ellátott Hektorovic-várkastély („Trvdalj”) és márványpadokkal ellátott kertben kialakított híres halastava. A kastélyban ma képtár és néprajzi múzeum működik. A kastély mellett áll a néhai nemesi család egykori várkápolnája, a barokk Szent Rókus-templom és a közelben egy 15. századi dominikánus kolostor is épült. A kikötőben is érdemes kicsit korzózni és nyalni egy hűsítő fagylaltot.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, LAPOZZ TOVÁBB  A FOLYTATÁSÁÉRT !


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.