A legfontosabb látnivalók néhány napra a gigantikus kínai fővárosban, Pekingben!

 

Sokak ázsiai útja vezet Pekingen át a kontinensnyi ország távolabbi részeibe vagy Ázsia más országaiba. A legtöbb utazó ezért úgy tervezi programját, hogy csak pár napra áll meg a milliós nagyvárosban, és megnézi a kínai főváros legfontosabb nevezetességeit. Írásunkban bemutatjuk azokat a pekingi látnivalókat és programokat, amelyeket egy rövidebb 2-3 napos tartózkodás alatt mindenképpen érdemes lesz megtekinteni.


peking 01Hasznos tippek a pekingi látogatáshoz:

 

  • A hosszú utazás előtt mindenképpen javasolt a szállásfoglalást elintézni, mert a belépéskor alapos útlevél ellenőrzésre lehet számítani és elkérhetik a pekingi szállásfoglalást visszaigazoló dokumentumokat is.
  • A városban járva mindenki tartsa magánál az útlevelét, mert előfordulhatnak rendőri igazoltatások. Pozitívum, hogy az útlevéllel ingyenesen látogatható a pekingi Nemzeti Múzeum.
  • A metró vonalak használata olcsó és praktikus, hiszen a 2008-as olimpia óta angol feliratok is találhatók mindenfelé ( néha vicces hibákkal ) a modern vonalakon, viszont minden bejáratnál detektoros vizsgálatra lehet számítani.
  • A világ más nagyvárosaihoz hasonlóan itt is körültekintően kell eljárni a taxi rendeléskor és a pénzváltóknál. Sok önkéntes idegenvezető jelölt is próbálkozik segítőként, ami általában nem olcsó, viszont a praktikus ügyeken túl előfordulhat hogy felszínes.

 Utazási Tipp  
    Fantasztikus utazások Pekingbe

Peking legfontosabb látnivalói:

 

Tiltott város

 

Szerencsére túlélte a Mao korszak rombolásait az 500 éven át császári lakhelyként és kormányzati központként is szolgáló pompázatos épületegyüttes. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló hely neve a városrész múltjára utal, hiszen egykor csak különleges engedéllyel lehetett belépni a területre. Ma a Tiltott Város számít Kína legjobban megőrzött császári emlékhelyének. Az épületegyüttest leginkább a reggeli-délelőtti órákban érdemes felkeresni, mert akkor jóval kevesebben látogatják. A gyűjteményeiben remekbe szabott porcelánokat, nemesfémekből készült dísztárgyakat, dokumentumokat és használati tárgyakat lehet megtekinteni. A palota együttes épületei közül kiemelkedően javasolt az Égi tisztaság palotájának a felkeresése ahol a császárokat ravatalozták fel, valamint a Legfelső harmónia fából épült 30 méter magas csarnokáé amit hatalmi központként használtak régen. A belépő ára kb. 8 € és legalább 3 órát kell szánni a megtekintésére. A kapunál kérhetünk audio vezetőt is ami megkönnyíti a Tiltott város megtekintését.


peking 02


Tienanmen tér

 

A tiltott város mellett található hatalmas tér neve magyarul mennyei békét jelent, és számos nagy létszámú esemény helyszíne volt a múltban. A hatalmas méretű Tienanmen tér neve sokakban idézi fel az 1989-es véresen elfojtott diáktüntetések emlékét. Főbb építményei a Kínai Nemzeti Múzeum, a Mennyei Béke Kapuja és a Mao Ce Tung mauzóleum.

 

 

Mao Mauzóleum

 

Habár Mao Ce Tung ellenezte volna egy ilyen építmény létrehozását, az akaratát megmásították és létrehoztak egy kétszintes mauzóleumot, melynek az első szintjén a híres államalapító testét lehet megtekinteni, a felső szinten pedig egy Maonak és más vezetőknek emléket állító múzeumot rendeztek be. Többnyire hosszú sorok állnak az épület előtt, a kínaiak számára az épület inkább emlékhely mint turistalátványosság.


 Utazási Tipp  
    Fantasztikus utazások Pekingbe

Kínai Nemzeti Múzeum

 

A Mennyei béke terének szélén álló díszes épület a Világ legnagyobb múzeumépülete. Már a külsejével is komoly hatást gyakorol a látogatókra az épület, melyet az útlevél felmutatása után ingyenesen lehet meglátogatni. Az épületben található kiállítások és gyűjtemények bepillantást engednek a kínai történelembe és kultúrába. A kiállított darabokat jórészt angolul is feliratozzák.

 

 

Beihai Park

 

Ezt a parkot több mint 1000 éve hozták létre és a kínai parképítészet legszebb példája színes templomaival, pompás pavilonjaival mesterséges tavaival és dombjaival. Itt őrzik a Kerek Városban a 160 centis jádéból készült Buddha szobrot, melyet drágakövekkel díszítettek ki, valamint érdemes megnézni a mesébe illő szépségű 9 sárkány falát is.


peking 03


Kínai Nagyfal


Ha valaki Pekingbe utazik, nem szabad kihagynia a világhírű Kínai Nagyfal felkeresését. A kb. 6700 kilométer hosszúságú fal egy szakaszának a megtekintését legegyszerűbben valamelyik szervezett túrán tudják az utasok intézni. Ezek az utak általában egész naposak és kb.45 €-t kell értük fizetni. Az út ára a közlekedésen és a belépőn túl többnyire egy kínai ebédet is tartalmaz. A falat nem tanácsos hétvégén felkeresni!

 

 

Peking by night


Az egyik Pekingben töltött éjszakán feltétlenül érdemes meglátogatni a Wangfujing Street-et, ahol egy autómentes zónában sétálva nemcsak az éjszakai vásárlás örömeiben lehet elmerülni, hanem a legfinomabb ínyencségeket is ki lehet próbálni. Különleges és érdekes része lehet a programnak egy látogatás valamelyik éjszakai karaokee klubban.


 Utazási Tipp  
    Fantasztikus utazások Pekingbe


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.