Hirdetés

Az árulkodó nevű Burgenland (jelentése Várvidék, régebben Őrvidéknek hívta a magyarság) napjainkban Ausztria legkeletibb tartománya, ám egykor a Magyar Királyság stratégiailag egyik legfontosabb területe volt, később pedig a török támadások idején a Habsburgok igyekeztek tűzzel-vassal védeni a fővárosuk előtti területet.

    Az árulkodó nevű Burgenland (jelentése Várvidék, régebben Őrvidéknek hívta a magyarság) napjainkban Ausztria egyik legkeletibb tartománya, ám egykor a Magyar Királyság stratégiailag egyik legfontosabb területe volt, később pedig a török támadások idején a Habsburgok igyekeztek tűzzel-vassal védeni a fővárosuk előtti területet. Noha a Kisalföld és az Alpokalja találkozásánál fekvő tartomány sokáig ütközőzónának számított, a későbbi békésebb időszakokban (17-18. század) egyre jelentősebbé vált azon tény, hogy rendkívül közel feküdt mind Pozsonyhoz, mind pedig a császári udvar székhelyéhez, Bécshez, így nem csoda, hogy az évszázadok alatt számos magyar nemes építkezett erre a területre, noha a magyar-török háborúkban sok kastély, vár, templom és erőd elpusztult vagy az enyészeté lett. 


Eisenstadt

 


A terület gazdasági és kulturális központja Kismarton (Eisenstadt), amely egyebek mellett arról is híres, hogy évekig itt élt és dolgozott a híres zeneszerző Joseph Haydn, akinek az emlékét egy helyi múzeum is őrzi, de a leglátványosabb épülete mégis csak a barokk stílusban épített csodás Eszterházy-kastély és könyvtár, ahol vezetett túrák keretében ismerkedhetünk meg a kastély egykori főurainak életével és tekinthetjük meg használati tárgyaikat.

Érdemes még felkapaszkodni a Kálváriahegyre, ahonnan szép kilátás nyílik a városra, és betérni a ferences templomba, ahol a néhai főurak nyugszanak, de érdemes innen egy kitérőt tenni Nezsiderbe, ahol a Fertő-Hanság Nemzeti Park értékeivel és gótikus templomával ismerkedhetünk meg, valamint Fertőmeggyesbe is, ahol pedig nemcsak a szintén gótikus 15. századi templomot vehetjük szemügyre, hanem a város építészetét jellemző udvarközöket (Hofgasse) is, amelyek 2001 óta az UNESCO világörökség részei. Fertőszéleskút szintén kb. 20 km-re fekszik Kismartontól. Legfőbb látványossága a 32 méter magas Török-torony, amelyet a 16. század derekán emeltek, és amely a messziről közeledő ellenség megfigyelésére és a veszély esetén harangozásra volt alkalmas, míg a szintén a közelben fekvő Ruszt Halásztemplomát a hagyomány szerint Anjou Mária királynő építtette hálaképpen, de érdemes kicsit elidőzni az óváros területén, a takaros polgárházak között is, amely szintén az UNESCO-világörökség részét képezi.

Rust
  Az erdős magaslaton emelkedő Fraknó vára először gótikus, majd barokk stílusban lett átépítve. 1317-ben épült, első ízben 1346-ban említették, onnantól pedig rendszeresen előfordul a forrásokban. Építői az aragóniai eredetű Nagymartoni nemesi família lehetett, majd a Habsburgok zálogként megkapták tőlük, Mátyás király azonban elhódította tőlük a kastélyt. 1622-ben került az Eszterházy család birtokába, akik egészen napjainkig a vár tulajdonosai, ők alakították át a román-gótikus épületet kétemeletes palotává. A kastélyon kívül érdemes meglátogatni a Nagyboldogasszony templomot, a szervita kolostort, a hausbergi vár romjait és megkóstolni az itt termő szelídgesztenyét.

Frakno vára  Ha már kastélyok, nem szabad kihagynunk Köpcsényt sem, amely rögtön kettővel is rendelkezik, habár egészen pontosan a 12. századi vízivár nem élte túl az évszázadok viszontagságait, helyére viszont az 1500-as évek közepén új udvarházat emeltek. Nála híresebb azonban a köpcsényi Batthyányi-kastély, amely 1668-ban épült és1974 óta a helyi néprajzi múzeumnak ad otthont. Ha csokifüggők vagyunk, nem szabad kihagynunk a Hauswirth a faluban működő csokoládégyárat sem.A Soproni- és a Kőszegi hegység oromjai között elterülő Közép-Burgenland vidékén is számos vár található, de kiemelendő közülük a masszív Léka vára, amelyet egykor királyi várként építettek meg a 13. században a tatár betörések ellen, később pedig számos nemesi család birtokolta, bár több tulajdonosát is idő előtt utolérte a végzet. Egyik termét minden valószínűség szerint a templomos rend is rendszeresen használhatta és Nádasdy Ferenc özvegye, Báthory Erzsébet, akit kortársai vérgrófnőnek hívtak, is élt egy ideig e falak között, ennél fogva borzongató különlegesség a vár kínzókamrája, amely egy vasszüzet is tartalmaz.
Egy másik várral rendelkező burgenlandi település Kabold. Nagy kiterjedésű, pompás vára a 13. században épült és a vízivárak soraiba tartozik. A kastélyt a történelem folyamán többször is átépítették, ezért gótikus, reneszánsz és barokk stílusjegyek is megtalálhatóak benne. Legrégibb része a 13. századi várkápolna, udvarán pedig nyaranta várszínházat rendeznek. A faluban található egy kisebb gyógyfürdő is. A Kaboldtól nem messze lévő lakompaki reneszánsz stílusú Eszterházy-kastély a 16. században épült és saját vizesárokkal és bástyákkal is rendelkezett. Leghíresebb lakója Eszterházy Miklós volt, aki fényűző udvartartást vezetett a várban. Ma kastélymúzeumként használják.
Lánzsér landsee

Lánzséren, avagy osztrákul Landsee-en található Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű vára, pontosabban annak romjai. A Répce parti, 627 m magaslaton emelkedő várat 1173-ban építette egy osztrák nemesi család. A 17. század végén hozományként az Eszterházyak birtokába került és 1668-ban az akkori körülményekhez mérten reneszánsz stílusban korszerűsítették és jelentős mértékben megerősítették, végül azonban a 18. század végén, egy tűzvész során pusztult el a vár. Gyönyörű kilátás és érintetlen természet vár minket e helyen. Innen érdemes elugrani Doborjánba is, hiszen ott található híres zeneszerzőnk, Liszt Ferenc szülőháza.
Burgenland déli vidékeinek legnevezetesebb vára az erdők-mezők között húzódó Borostyánkő (Bernstein), mely nevét az itt bányászott medve- vagy szerpentinkőről kapta, amely mellett még aranyat, ezüstöt, vasat és rezet is nyertek ki itt a földből. A 13. századi, valaha királyi várként működő épület hol osztrák, hol magyar tulajdonban volt, szinte állandó volt az érte való harc. A legrégibb épületrész a sziklán található északi szárny. Az épületet tűzvész sújtotta, ezért a 17. században újították fel reneszánsz stílusban az akkor romos várkastélyt, de érdekes látnivaló a Sziklamúzeum is. A közeli Városszalónakban is áll egy vár, amely szintén a 13. században épült fel, amely szintén többszöri átépítésen esett át, míg Máriafalván Burgenland legszebb gótikus temploma csodálható meg, amelyet Steindl Imre tervei alapján építettek újjá.


Németújvár (Güssing) nagyon közel fekszik a magyar-osztrák határhoz és Dél-Burgenland legismertebb városa, így ide mindenképpen érdemes egy kis kitérőt tenni. II. Géza parancsára, 1157-ben épült az első vár és a pannonhali apátság felügyelete alá tartozó bencés kolostor a vulkanikus eredettel bíró hegy tetején, előbbi ekkor még fából. A 13. század elején a vár megerősítést kapott, így kiállta a tatárok ostromait.1459-ben történt egy ellenkirály-választás is a fali között, ekkor választotta meg ugyanis a magyar főurak egy része Frigyes osztrák herceget magyar királlyá Mátyás király ellenében. 1524-ben került a Batthyányi család kezébe, akiknek kisvártatva ősi családi lakhelyévé vált a vár. A 18. századra stratégiai jelentősége lecsökkent, a várat kipakolták és a Batthyányi család kényelmesebb lakba költözött át Körmendre. Ma vármúzeumként működik, tetejéről pedig csodálatos panoráma nyílik a városra és a vulkanikus kúp lábánál kialakított halastóra. 


Németújvár


Ha elfáradtunk a kastélytúrákban, vagy esetleg csak pihennénk egy kicsit két impozáns kastély megtekintése között, térjünk be egy helyi borozóba, Burgenland ugyanisAusztria legjelentősebb bortermő vidéke.
 
 Szerző:  Méhes Judit

 Felhasznált képek:   Utazási Élmények facebook csoport képei

https://www.facebook.com/groups/utazasi.elmenyek/


  

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.