Hirdetés

A legtöbb utazó talán elsőre nem Bosznia-Hercegovinára gondol, ha szép tájakra történő utazásról van szó, pedig az ország bővelkedik lenyűgöző kulturális és természeti látnivalókban. Ezutóbbiak közé tartoznak a kristálytiszta vizű, mesés, ugyanakkor kevéssé ismert Blagaj és Kravica vízesések is. A Mostar közelében található látványosságokért megéri minimum egy nap kitérőt tenni!


A Mostartól csupán néhány kilométernyi távolságra található, vadregényes környezetben fekvő, hangulatos Blagaj tökéletes egynapos úti cél. Nemcsak arról nevezetes, hogy innen ered a Buna folyó, hanem arról is, hogy az egész városka római alapokra épült, mégpedig a Bona nevű ókori római oppidum alapjaira. A folyó forrását egy óriási kőszikla takarja, amely mellett egy 16. századi, fehérre meszelt falú, tornácokkal ékesített derviskolostor büszkélkedik a meredek bércek tövében. Egy különleges szentéllyel, ún. maquam-mal is rendelkezik, emiatt jelentős zarándokhely lett a muszlim szúfi irányzatát követő hívők körében. Utóbbi a városka legjellegzetesebb műemléke.


bosznia blagaj vizeses
A dervisek aszkétaéletet élő, török származású, muszlim szerzetesek voltak, akik hitük szerint különleges „kerengő” táncuk által estek révületbe, és érték el a megvilágosodást. Ha innen akarunk tovább utazni, jussunk el a Neretva völgyében fekvő, középkori külcsínét mindmáig megőrző Pociteljbe is, amely egyben kedvelt turistaközpont is. A hegyoldalban elterülő, tornyokkal és mecsetekkel tarkított várost bástyák és falak veszik körül, de különleges atmoszféra hamar hatni kezd a kíváncsi utazók lelkére. Érdemes itt kicsit szusszanni egyet, mert a Kravica-vízesések eléréséhez azért kell némi állóképesség.

bosznia blagaj derviskolostor
Pociteljtől már nincs túl messze a horvát határ közelében, akár az A1-es autópálya felől is megközelíthető Kravica-vízesés, pontosabban vízesés-rendszer. Ugyanis itt nem pusztán egyetlen vízesésről van szó, hanem több tízről, amelyek lefolyásait és vízlépcsőit a Trebiza folyó alakítja már évezredek óta. A 900 méteres tengerszint feletti magasságban található vízesés egy sűrű erdő közepén terül el, úgyhogy elég sokat kell sétálni, mire elérjük a vízesést, de a fák közül előbukkanó kanyon bőven kárpótol bennünket a fáradozásért. A zuhatag-rendszer kinézete hasonlít a Plitvicei-tavakhoz, csak a méreteiben kisebb Kravica Plitvicénél, mely ennek ellenére mégis Bosznia legnagyobb és sokak által legszebbnek tartott vízesése. A folyó által kialakított medencében 120 méter hosszan húzódnak a vízesések, melyek legmagasabb tagja 30 méteres magasságból zúdul alá. Pluszpont még Kravicánál, hogy –ellentétben Plitvicével – itt meg lehet mártózni a tó hűs, de tényleg igen hűs (a vízhőmérséklet még a legforróbb nyári napokon is csak 15-16 Celsius fok körül mozog), türkizkék vizében.

bosznia kravica csónak
A Kravica-vízesés és környéke (bosnyákul Vodopad Kravica vagy Kravica slap) kedvelt pihenő- és kirándulóhely a bosnyákok (és most már a külföldiek) körében, a területen számos lehetőség van az aktív kikapcsolódásra, mint amilyen az úszás, kajakozás, de akár még a raftingolást is kipróbálhatjuk, ha van hozzá kedvünk (és elég merszünk). Ha nem lenne ennyi elég a természet szépségeiből, fedezzük fel a közelben megbújó cseppkőbarlangot is. Ha nem Mosztarból indulva fedezzük fel a környéket, megszállhatunk a vízesések melletti Ploce településen, de akár az erdőben kialakított kempingek valamelyikében is. De önmagában már az is nagy élmény, ahogy a tó és a zuhatagok feletti/ melletti fapallókon sétálgatva gyönyörködünk a lenyűgöző tájban. Leginkább tavasszal és nyáron érdemes ellátogatni a helyszínre, a Kravica akkortájt mutatja a legszebb arcát, ősszel a vízhozam felduzzad és szeszélyessé válnak a zuhatagok, de földcsuszamlások is fenyegetnek. Ha megéheznénk a sok túrázás és bámészkodás közben, akkor a vízesések környékén épült éttermek sokaságában találhatunk magunknak rengeteg, a fogunkra való harapnivalót. Ha további látnivalókra is kíváncsiak lennénk, akkor Kravicától már könnyedén elérhetjük Mosztart és Medjugorjét, de akár a Biokovo hegységben is folytathatjuk túrázásainkat.

bosznia kravica furdozok
Készítette: Méhes Judit           Fotók: Pixabay

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.