Hirdetés

Kevesen tudják, de van egy olyan kisváros Afrikában, ahol az euró a hivatalos pénznem. Ismerjék meg Ceutát!


A város Spanyolország autonóm területe, ezért lehet az, hogy az euró a hivatalos pénznem. A Marokkó partján fekvő városban 85 000 ember él, összesen 28 négyzetkilométeren. A terület mindig is fontos szerepet töltött be a térség életében, tekintve, hogy egy forgalmas csomópont mellett fekszik. Az első városalapítók a karthágóiak voltak, bár akkor még a település neve Abyla volt. Karthágó római leigázása után itt is átvették az uralmat, egészen a Kr.u. 5. századig, amikor is az Ibériai-félszigeten átmasírozó vandál hordák felgyújtották a települést.


ceuta 01

forrás: wikimedia.org


loadposition user3}


A vandálok pusztítása után a vizigótok foglalták el a területet, majd a Bizáncok kaparintották meg. Az arabok foglalták el ezután Ceutát 710-ben, ugyanis itt is előjött a terület elhelyezkedése, ugyanis fontos támaszpont volt az Ibéria elleni invázió alatt.
 Utazási Tipp  
    Utazások Spanyolországba, a legjobb áron

A félszigeten uralkodó államok felerősödésével Portugália eljutott arra szintre, hogy 1415-ben visszafoglalja a várost, és fontos támaszpontot létesítsen itt. Egy belpolitikai probléma miatt viszont a portugálok 1668-ban a Spanyol Királyságnak adományozták Ceutát, hogy a spanyolok elismerjék Portugália függetlenségét II. Károly uralkodása alatt. Ez a körülbelül 350 éves döntés eredményezte azt, hogy amikor Marokkó függetlenedett a spanyol gyarmati körtől, akkor ez a terület spanyol fennhatóság alatt maradt.

ceuta 02

forrás: google maps


Bár a város jelenleg autonóm terület, régebben még Cádiz tartomány részét képezte. Mielőtt Spanyolország csatlakozott volna az Európai Unióhoz, vámmentes kikötő működött itt. 2002-ben kisebb konfliktust generált, mikor Marokkó a terrorizmus elleni harc jegyében elfoglalta a közelben fekvő Petrezselyem-szigetet. A marokkói törekvéseket a spanyol haditengerészet sikeresen meggátolta.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.