Hirdetés

A Rila-hegységben megbúvó csodálatos kegyhely Bulgária délnyugati részén található. A bolgár ortodox egyház egyik legszentebb helyének története egészen a 10. századig nyúlik vissza, amikor Rilai Szent János, az ország védőszentje úgy döntött, hogy ezen a vidéken éli tovább remeteként az életét. Az 1983-ban az UNESCO világörökség részévé választott rilai kolostor napjainkban az ország leglátogatottabb látványossága.

A festői erdőségekkel, szédítően magas bércekkel és gyorsfolyású hegyi patakokkal ölelt kolostor Bulgária leglátogatottabb műemléke. Az 1992-ben létrehozott Rilai Nemzeti Park közelében elterülő építmény a görögkeleti egyház középkori építészetének páratlan példája.A 9. század derekán élt, fentebb említett Rilai Szent János sokévnyi bolyongás után itt találta meg azt a helyet, ahol úgy érezte, kiteljesedhet a remeteségben. A férfit már ekkor szent emberként tisztelték a helyiek, mivel sok csodás gyógyítást hajtott végre, sőt a hagyomány szerint egy ízben még I. Péter bolgár cárt is megszabadította kínzó nyavalyájától. A remetének idővel követői és tanítványai lettek; ők is létesítették az első szállásokat és monostorokat a környéken. Ezek egyikéből alakult ki hosszú évszázadok során a rilai kolostor.Bulgria

Idővel a szent ereklyéit is itt helyezték el, amely állítólag akkora csodatévő erővel bírt, hogy anno még a bizánci I. Mánuel császárt is kigyógyította betegségéből. A kolostor az eset után egyre híresebbé vált és a bolgár uralkodók előszeretettel támogatták bőkezű adományokkal az itt létrejött szerzetesközösséget. A 13-14. században virágzott fel itt igazán a kultúra: az ügyes kezű mesterek számos értékes kéziratot, részletesen kidolgozott, igényes festményeket és lenyűgöző épületegyüttest hagytak maguk után. A 15. század végén azonban az oszmánok elfoglalták Rila környékét is, a kolostort pedig felégették és kifosztották, később azonban – az oszmán túlkapások ellenére is - ismét felvirágzott a kolostori élet, az itteni közösség pedig több nemzetközi kapcsolatot épített ki más szerzetesrendekkel. A nemzeti ébredés időszakában, tehát a 19. században a rilai kolostor ismét reneszánszát élte: a bolgár nemzeti eszme és a szláv nemzettudat letéteményeseként fontos műemléknek számított az ország lakói számára. A grandiózus újjáépítési folyamat is ebben az időszakban, a 19. század első évtizedeiben indult meg.A négyemeletes épület kívülről nem sokat mutat. A vastag falak komorságát csak nyomokban töri meg egy-egy kisebb-nagyobb méretű ablak. A tölgyfakapukon átlépve azonban már teljesen más látvány fogad minket! A boltíves erkélyekkel ellátott egykori lakórészek (szám szerint több mint 300 cella) harmonikusan zárják közre a félig befüvesített, félig lekövezett udvart. Itt áll a Szűz Máriáról elnevezett Szent Szűz születése főtemplom, a 14. századból származó Hrelju-templom és a hozzá csatlakozó harangtorony. A gazdagon festett, ikonosztázt és falfestményeket is magába foglaló templomot Pavel Ivanovics tervezte és 5 kupolával, valamint 3 hajóval rendelkezik. A szerzetesek cellái mellett az apát külön lakrésszel rendelkezett, de külön vendégszobák a szomszédos községekből érkező látogatóknak is. A lakórészekben még konyha és egy refektórium is helyet kapott; utóbbi helyiségben étkeztek együtt valaha a szerzetesek. A kolostori múzeumban gazdag és értékes ikongyűjtemény lett kiállítva, amelynek törzsanyaga a 14-19. század között keletkezett.A rilai kolostor uralma alá több kisebb környékbeli kegyhely is tartozik. Ilyenek a 18- század legvégén emelt csontház (osszáriumot). Ha itt járunk, mindenképpen keressük fel Rilai Szent János sírja fölé épített kápolnát és azt a barlangot, ahol a szent életének utolsó éveit töltötte. Ha túrázni is szeretnénk, akkor erre tökéletes terepet nyújtanak a rilai hegyek. A Muszaia például a 2925  méteres ormával Bulgária, a Balkán-félsziget legmagasabb hegye.


Készítette: Méhes Judit         Fotók: Pixabay


 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.