Hirdetés

Az i.e. 168 óta létező, az Adriai-tenger egyik legszebb öblének csücskében elterülő Kotor, vagy régebbi nevét Cattaro Montenegró egyik leglátogatottabb városa. A tenger és a környező 1000-1700 méteres magasságot elérő ormok ölelésében megbúvó mediterrán városka nemcsak háborítatlan, de pénztárcabarát nyaralást ígér az ideérkező turistáknak, hanem számos látnivalóval is kecsegtet.


Az „Európa legdélibb fjordjának” is nevezett, magasra törő mészkőszirtekkel szegélyezett csodás Kotori-öbölben, annak is a keleti részén fekszik Kotor városa. Hogy mégis hogyan juthatunk el Kotorba? Hajón, repülőn, busszal, de akár autóval is. Kotort a Vrmac-alagút köti össze az Adriai Autópályával, valamint a tengerpart és az ország belsőbb vidékeivel, de a tivati reptér is pusztán csupán 5 kilométerre található tőle. Nyaranta gyakoriak a charterjáratok, de rendszeres a légi összeköttetés Belgráddal és a svájci zürichi reptérrel is. Érkezhetünk a podgoricai repülőtérre is, de ez esetben fel kell készülnünk arra, hogy még további 65 kilométert transzferrel tegyünk meg.


montenegro kotor tengerjaroval1
Milyen különleges építményt tekinthetünk itt meg?
Kezdjük is mindjárt a legjelentősebb műemlékkel, a szerb eredetű Nemanjić-dinasztia által építtetett roppant méretű, 4,5 kilométer hosszú városfallal! A régi kikötőt övező, remekül karban tartott építmény mára már az UNESCO világörökség része. A 15-17. század folyamán, amikor a Velencei Köztársaság volt e terület ura, épült ki itt is a több dalmát országon átívelő grandiózus velencei véderővonal. Az erődszerű városfal is ennek a törekvésnek a terméke. Főként a kikötővárosok és a kereskedelem zavartalanságának biztosítása volt az erődrendszer kiépítésének célja, emellett azonban Velence hatalmát is demonstrálta a meghódított területeken.

montenegro kotor kikoto1
A velencei uralom kisebb-nagyobb megszakításokkal egészen 1797-ig kitartott, ekkoriban egyszerűen csak Albania Veneta (Velencei Albánia) néven emlegették eme vidéket. Maga a város nem mellékesen gyönyörű helyen fekszik és az építészete is a tipikus dalmát városok kinézetére hajaz. A sikátorok és a gótikus díszítések, az olaszos hatás szinte minden egyes épületen érezhető. Ugyan 1979-ben a város elszenvedett egy hatalmas földrengést, mely során az épületek fele megrongálódott és a természeti katasztrófa emberéleteket is követelt, Kotor kiheverte ezt a csapást is.

montenegro kotor narancsfak1


LAPOZZ TOVÁBB A FOLYTATÁSÉRT !

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.