Hirdetés

 Epidaurosz az ókori Görögország egyik városa volt, Argoliszban a tenger mellett a Szaróni-öbölben. A mai Epidavrosz város az ókori település mellett épült, fő attrakciója a   Peloponnészosz-félsziget legnagyobb színháza, melyet máig világszerte csodálnak klasszikus kialakításáért. 

   A híres ógörög színház az i.e. 4. század második felében épült az ifjabb Polüleitosz irányításával, két évszázaddal később pedig tovább bővítették. A színház harmónikusan illeszkedik a hellén tájba,  kiváló az akusztikája,  műszaki és művészi megoldásai rendkívül magas színvonalúak. Az epidauroszi épületet a görög színházépítészet hagyományaihoz hűen alakították ki, vagyis domboldalba helyezték és félkörívesre formálták a nézőterét  .


 Epidaurosz1


  Az asclepeion által hozott jólét lehetővé tette Epidaurus ???? számára, hogy polgári célú épületeket építsen, köztük a hatalmas színházat, és amelyet ma ismét drámai előadásokhoz használnak, a ceremoniális hestiatoreiont ( lakomaterem ) és a palaestrát. Epidaurus ókori színházát az ifjabb Polykleitosz tervezte a Kr. e. 4. században. Az eredeti 34 soros nézőterét a római korban további 21 sorral bővítették tovább. A görög színházakhoz hasonlóan (a rómaiakkal ellentétben) a kilátás a skênê mögötti buja tájraa színház szerves része, és nem szabad elfedni azt sem, hogy  14 000 fő befogadására alkalmas.


   Epidaurosz4


  A jól megőrzött ókori színház nagyon  híres kivételes akusztikájáról , amely állítólag szinte tökéletes érthetőséget biztosított minden a prosceniumon vagy skēnēn hangosítatlan kimondott mondatról mind a 14 000 néző számára, függetlenül ülőhelyük távolságától a színpadhoz.

    A korszrű mérések azonban némileg mérsékelték ezeket az állításokat. Habár a legtöbb hang valóban jól észlelhető mindenütt, de az érthetőség nem garantált, különösen az a hang esetében, ami a görög nyelv számára nem jelenthetett problémát. A görög színészek  elismert szakértők voltak e téren. Az akusztikai tulajdonságokat a nézőtér formája, valamint az építőanyag is okozza: a mészkő üléssorok kiszűrik az alacsony frekvenciájú hangokat, például a tömeg morajlását, és felerősítik a színpad magas frekvenciájú hangjait is.  

  Az epidauroszi áasatások során előkerült lehletek nagy része az athéni Nemzeti Múzeumban  tekinthetők meg, de emelett a városi múzeumban is sok érdekes ókorból származó műtárgyat lehet megnézni.


 A legjobb görög szállások a környéken közvetlen online foglalással:

Booking.comSzerző&fotók: Matthew Kalamata Ati

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.