Hirdetés

A görög szárazföldtől keletre fekvő Szpórádok szigetcsoporthoz tartozó Szkopelosz partjait az Égei-tenger habjai nyaldossák, de a buja növényzettel rendelkező gyönyörű sziget nemcsak erről nevezetes: itt forgatták ugyanis a fülbemászó ABBA-slágerekkel fűszerezett, nagysikerű „Mamma Mia” című filmet is.


Szkopelosz az Égei-tenger egyik legzöldebb szigete, köszönhetően az itt található rengeteg tölgyesnek és illatos fenyőerdőnek, ugyanakkor igen sok olajfa liget és gyümölcsöskert is húzódik Szkopeloszon. A vadregényes sziklák, az autentikus, görög építészeti hagyományokat őrző épületek, a türkizkékvíz és a buja növényzet egyre több turistát csábítanak a szigetre. A sziget faunájára sem lehet panasz: rengeteg madár fordul meg rajta, így például a füleskuvik, az egerészölyv, sasfélék, jégmadarak és még fácánok is otthonra találtak ebben az idilli környezetben. Szkopelosz saját kecske- és bárányfajjal is rendelkezik, amelyeket hosszú évszázadok alatt tenyésztettek ki, és amelyek nem találhatóak meg a többi szigeten.


gorogorszag szkopelosz hazikoA romantikus sziget másik fő jellegzetessége az ősidők óta magas színvonalon űzött szőlőtermesztés és bortermelés, mely mesterséget még gyarmatosító krétai telepesek hoztak magukkal hazájukból az ókor folyamán. Habár mára már inkább csak háztáji keretek között művelik az ültetvényeket, a szkopeloszi nedű valaha szinte akkora hírnévre tett szert az antik Görögországban, mint a mi tokajink Európában, s szinte közmondásossá vált finom zamata. Ezek után nem meglepő, hogy a szigeten tartott ásatások alkalmával Dionüszosz, a bor, a szőlő és a mámor istenének kultusznyomaira bukkantak. A mítoszok szerint a sziget névadója, Sztafilosz is Dionüszosz és a krétai Ariadné királylány fia volt. Az eredetileg a krétaiak által benépesített Szkopelosz később a mükénéiek, majd a khalkiszi városállam uralma alá tartozott, még később pedig Athén szerezte meg a sziget feletti felügyelet jogát. A sziget fővárosa a hasonnevű, sikátorokkal teli Szkopelosz, ahol bár nincs túl sok látványosság, a hagyományos görög építészeti stílust képviselő kék és fehér árnyalataiban pompázó házikók, az andalító virágillat és a szívélyes helyiek egy csapásra megkedveltetik velünk a települést. A legnagyobb régészeti lelőhely az egyik magasabb domb tetején elterülő Chestukia, innen nagyon szép kilátás nyílik a tengerre.


gorogorszag szkopelosz sziklas partvidekManapság turisták százai keresik fel a szigetet, a legerősebb a turizmus szempontjából a nyári szezon, de Szkopeloszra az év bármelyik szakában érdemes ellátogatni, főként, ha nem csak tengeri fürdőzés a célunk, hanem a sziget látnivalóit is fel akarjuk fedezni. A 2007 szeptemberében itt forgatott Mamma Mia! című filmnek köszönhetően megnőtt a Szkopelosz iránt érdeklődők száma, amelyre a szigetlakók a forgatási helyszínekre irányító táblákkal reagáltak, de aki szervezett keretek között akarja megtekinteni a film helyeit, az akár szervezett túrák keretében is megteheti ezen forgatási helyszínek felkeresését. Az úthálózat is jó, a kompok pedig rendszeresek Szkopelosz és a szárazföld között, ezértautóval is bejárható a sziget.


gorogorszag szkopelosz hajok a varos kikotojebenA partvonal igen hosszú, mintegy 67 kilométer, a kisebb-nagyobb domboknak és a sziklás-helyes felszínnek köszönhetően a legtöbb strand mégis kissé körülményesen érhető el. Az elérhetőbb strandok szinte minden esetben rendelkeznek autóparkolóval is. A strandok többségükben sziklások vagy kisebb nagyobb kavicsos részek borítják őket. A partok általában gyorsan mélyülnek és vannak árnyékosabb részek is, viszont csodaszép égkék, türkiz színekben játszik a víz és lehetőség nyílik a búvárkodásra is. Itt garantált a pihentető nyaralás és a strandok túlnyomó részén tumultustól sem kell tartanunk. Ha pedig a sziget által nyújtott ínyencségeket is megkóstolnánk, ne hagyjuk ki sem a feta sajtot, sem a mézet, de a sziget tradicionális ételkülönlegességét, a szkopeloszi sajtos pitét sem.


gorogorszag szkopelosz tengerobolSajnos, mint az a görög szigetek többségénél jellemző, úgy Szkopelosz esetén is jelen van a szemétszállítás és a csatornázás még megoldásra váró problémája, illetve a nyersanyagok hiánya, amely miatt a szigeten az árak átlagosan 8-10 százalékkal drágábbak, mint a görög szárazföldön. Ettől függetlenül legalább egyszer megéri ide szerveznünk a nyári vakációnkat, mert Szkopelosz valóban a felhőtlen életöröm egyik görög fellegvára!


gorogorszag szkopelosz ajto


Foglalj szállást online Szkopelosz szigetén!

Booking.com

 

 


Készítette: Méhes Judit           Fotók: PixabayTravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.