Hirdetés


Járt már a Vis- szigeten? Ha még nem, akkor feltétlenül vegye fel bakancslistájára!


  Splitből egy óra alatt katamaránnal elérhető. Mindazok számára is ideális, akik érintetlen természetben, rejtett öblökben akarják eltölteni nyaralásukat. A Vis –sziget eredeti mediterrán építészetével, a természet szépségével és a vendégszerető helyiekkel mindenkit elvarázsol. Vis és Komiža városok a legismertebbek , de igazán kár lenne, ha itt tartózkodásunkor kihagynánk a belső területek felfedezését!  Utazási Tipp  
    Horvátországi nyaralások olcsótól a luxusig !

Vis1 Történelem

Gazdag történelme egészen az, illíriek, a görögök és a rómaiak idejére nyúlik vissza, velencei, osztrák-magyar, angol és francia uralom alatt volt. Szövetséges repülőgépek és a haditengerészet is használta, mert mindig fontos stratégiai terület volt, ahonnan egészen Olaszországig ellátni.

Virágkorában a sziget lakossága csaknem 10 000 volt. Rendkívül fejlett halászat volt itt, a második világháború előtt hét gyár működött Komižában, és a várost nemcsak az Adriai-tengeren, hanem azon túl is a halászat bölcsőjének tekintik. A komižai halászokat a Földközi-tengeren és Amerikában is ismerték mint kiváló kézműveseket, akik innovációkat és számos találmányt vittek a halászat világába. Többek közt itt volt az első mediterrán konzervgyár, amelyet Mardešić halász Komiža-ban alapított 1870-ben, vagy Jakov Kuljiš aki, a kék halak halászatához használt fém lámpának (ferala) a feltalálója. E forradalmi találmányok miatt amerikai tiszteletbeli polgári rangot kaptak. Napjainkban sajnos csak a Komiža Halászmúzeum ami tanúsítja a vis-i halászat dicsőséges múltját.

Vis-sziget története, a halászaton kívül, a szőlőtermesztéssel és a borászattal is összefügg. Vis városa és a sziget belsejében lévő falvak inkább szőlőtermesztéssel foglalkoztak, a vis-i borról először az ókori görög író, Agatarhid írt, aki igen dícsérte az innen származó nedűt. 1910-ben a sziget területének csaknem egyharmadán szőlőültetvények voltak, amelyek az egész Monarchiát látták el. A borászat ma is a sziget egyik fő gazdasági ága, de jóval kisebb mértékben mint korábban, Viška Vugava a leghíresebb autentikus fehér, a Plavac mali pedig a legismertebb vörösbor.

Sokáig "tiltott szigetnek" számított, mert Tito idejében egy katonai bázis működött itt, külföldi turisták csak 1989 óta látogathatják. Visen látható a JNA hadsereg volt föld -alatti alagútjai, árkok, labirintusok. Erődöket, erődítményeket vagy Tito barlangját is fedezhetik az idelátogatók.

Érdekesség


Tudta-e, hogy Horvátországban két geopark is található, amelyek az UNESCO védelme alatt állnak? A Papuk –középhegység 2015-ben kapta meg ezt a kitüntető címet, a Vis-szigetcsoport pedig 2019-ben.
A geopark egy jelentős geológiai örökséggel rendelkező terület, ami a fenntartható gazdasági fejlődést szem előtt tartva igyekszik népszerűsíteni a helyi közösségek érdekeit. A világ geopark hálózata nemzetközi jelentőségű geológiai és geomorfológiai örökségekből állnak. A Vis- szigetcsoport magába foglalja a Vis -szigetet,és a környező Biševo, Sveti Andrija, Brusnik, Jabuka és Palagruža szigeteket. Geológiailag nagyon érdekesek, mert a legfiatalabb és legrégebbi sziklaalakzatokból állnak. A szigetcsoport egy része vulkanikus kőzetekből épült, amelyek egyedülállóak az Adriai-tengeren, mivel ezek többnyire üledékes kőzetekből jöttek létre.

 Varázslatos barlangok


A szigetcsoport gazdag barlangokban is, például a Biševo, a kék barlang, amelyet a közeli Mezoporat-öbölből lehet felfedezni. A 160 méteres Medvidina-barlang az Adriai-tenger leghosszabb tengeri barlangja. A Kék barlang a tenger alatti átjárón behatoló fénysugarak miatt csodálatos kékes-ezüstös megvilágítás alá kerül. A Modrán és a Medvidinán kívül a Ravnik-szigeten található a Zöld barlang, amely egy függőleges sziklán helyezkedik el, 70 méterre a tenger felett.


A legszebb strand


A Stiniva strandot 2016-ban a legszebb európai strandok közé választották. A Stiniva-öblöt már 1967-ben védetté nyílvánították. A világ egy keskeny és hosszú öböl képeként ismerheti, ami egy magas sziklákkal körülvett kavicsos strand. Ha fel szeretné fedezni a Vis -szigetcsoportot , akkor a Stiniva-öblöt semmiképpen se hagyja ki!
 

Vis –sziget rejtett kincsei


Ha itt jár ne csak a fenti ismert helyeket fedezze fel hanem további három végtelenül elbűvölő helyet is, ahol jókat lehet enni, inni! Ismerje meg ezeket!


Plisko Polje


Mindössze tizenöt perces autóútra, a Vis-Komizát összekötő út mentén, Plisko Polje-ben, közvetlenül az út mellett, található az “ Aerodnom “ konoba ( repülőtér). Ez a rendkívül kedves hely kihagyhatatlan! Elnagyolt, vidékies dekorációval vonzza a látogatókat, ahol kiváló borokat és házias harapnivalókat kínálnak.

 

Podspilje


 Ez a másik remek hely a Gušti Poja Konoba (taverna) Podšpiljében. Az egykori Kulturális és Oktatási Központ házában található, ami 1950-ben épült. Korábban a társadalmi élet központja volt, napjainkban egy bájos taverna. ( konoba) A település majdnem feledésbe merült, de a mostani tulajdonosok felújították az épületet és a helyiek illetve a turisták egyik kedvenc étterme lett. Az itteni konyha nagyszerűsége az ételek egyszerűségében rejlik. A hagyományos napi menük, eredeti itteni receptek alapján, friss házi alapanyagokból készülnek, melyek mellé vis-i borokkat és likőröket kínálnak.


Vis Podspilje2
Podhumlje
 A Podhumlje-i kellemes hangulatú Konoba Peša, igazán nagyszerű hely. Elláthatunk innen Palagruža, Sušac, Lastovo és Korčula szigetek felé . A látvány mellett további különlegessége a kifogástalan tereprendezés, amely Ana és Žarko Peša tulajdonosoknak köszönhető. Az elhanyagolt ingatlant kb. 10 éve vették meg. A nagyon sok erőfeszítésnek, türelemnek köszönhető, hogy az elhagyott ingatlanból új otthont és éttermet tudtak létrehozni. A sok munka végül meghozta eredményét, és ma egy varázslatos tavern ( konoba) működik itt. A felújítás során nagy figyelmet fordítottak minden részletre, és igyekeztek megőrizni az épületek erdeti kinézetét. Az ingatlan négy összekapcsolt házból áll, amelyek antik bútorokkal vannak berendezve, valamint a kitartó kutató munka eredményeként helyi, régi használati tárgyakkal. Természetesen az ételek hozzávalói a saját kertből kerülnek a vendégek asztalára, az étlapon helyi specialitások vannak.  

Képek forrása: jutarnji.hr Utazási Tipp  
    Horvátországi nyaralások olcsótól a luxusig !

Vis Podhumlje3
 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.