Hirdetés

No stressz! Lastovo-szigetek Nemzeti Park: a csend és a nyugalom fellegvára


A kristálytiszta tenger, az érintetlen természet, a különféle és gazdag fauna és flóra, a helyi szokások, a termékeny mezők, a hatalmas tenger, ez a Lastovo-szigetek Nemzeti Park, amely Horvátország legnagyobb és legdélebbre fekvő szigetéről, a Lastovo-szigetről kapta nevét. Összesen 46 kisebb –nagyobb szigetek és sziklák alkotják a szigetcsoportot, ami közigazgatásilag a Dubrovnik-Neretva megyéhez tartozik. A Splitből induló kompokkal és katamaránokkal könnyen megközelíthető, melyek a szomszédos Korculán és Hvar-szigeten is megállnak.


kornati222
A szigeten elsősorban az olíva és szőlő és más gyümölcsök termesztése a fő mezőgazdasági tevékenység, a helybéliek halászatból és turizmusból élnek. A sziget szinte érintetlen maradt, amit a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) is elismert, a Földközi-tenger teljes biodiverzitásának megőrzése szempontjából kiemelt területnek nyilvánította, 2006-ban pedig megkapta a nemzeti park címet is. A növényvilág mellett a sziget állatvilága is gazdag, számos madárfaj található itt, igazi paradicsom nem csak az itt élő, hanem a költöző madaraknak is. A madárfajok gazdagsága és sokszínűsége a park kivételes értéke. Az egész szigeten eddig 145 madárfajt tartanak számon. Különösen figyelemre méltóak a ragadozó madarak, például a sólyom és szürke sólyom, sirály stb. Érdekes, hogy a Lastovo-szigeteken, ellentétben a többi horvátországi szigetekkel nincsenek mérges kígyók.
 Utazási Tipp  
    Válogatott dalmáciai szállások garantáltan jó áron

 

A Lastovo- szigetek zöldövezete számos templomot, kápolnát és egyéb épületet rejt. A 46 templom és templom rom közül 21-et, mint védett kulturális örökséget tartanak számon. Ubliban található egy természetes kikötő és a legrégebbi szakrális épület, ami a 6. századból származik.


Lastovo 1


A Lastovo-karnevál, mint kulturális örökség, a világörökség listán is szerepel. Ez az egyedüli karnevál a szomszédos Korcula- sziget mórok általi 1483-as támadásához kötődik. A mórok küldöttséget küldtek a Lastovo-szigetre, hogy beszámoljanak az ottani helyzetről, de a helyiek elfogták őket. A mórokat ez feldühítette és támadást intéztek a szigetlakók ellen. Igen ám, de óriási vihar támadt, ami elpusztította a teljes mór flottát. A helyiek a foglyokat szamáron, csúfolva vezették a szigetre. Este egy hosszú kötelet feszítettek ki, és a Pokladar markolataként ismert dombról eresztették le őket. Ezen eseményhez köthető szokást nemzedékről nemzedékre adták át, ami minden évben megrendezésre kerül. A karnevál mellett kiemelt rendezvény a nagyszabású, de meglehetősen összetett szokásokból álló húshagyó keddi hagyományok, melynek keretén belül egy szalmabábut hordoznak körbe, melyet aztán máglyán égetnek el. Lastovo népviselete, népszokásai és táncai is nagyon különlegesek. 

A sziget másik érdekessége a házak kéményei, mert nincs köztük két egyforma. A tulajdonosok talán ezzel mutatták meg szépérzéküket, és hogy mennyi pénzük van. Az újabb kémények mindig díszesebbek és nagyobbak voltak a korábban épültektől.

A Skrivena luka (rejtett öböl) a Lastovo- sziget déli oldalán fekszik. Ez az egyik legnagyobb és legszebb öböl a szigeten, itt található az egyik legszebb homokos strand. Ahogy a neve is sugallja, el van rejtve a nyílt tengertől. Itt található a Struga-fok, ahova -1839-ben - egy azonos nevű világítótorony épült. A parttól való távolsága miatt magányosnak tűnik, olyan mintha belemerülne a kék égbe és a nyílt tengerbe. A világítótorony 90 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, ami akár egy könnyű sétálva is megközelíthető.

Az idelátogató csendes és természetközeli üdülést kedvelő vendégek fürdőzhetnek, úszhatnak, búvárkodhatnak, valamint vitorlázhatnak, vízisízhetnek is. Az aktív pihenés szerelmesei túrázhatnak vagy kerékpározhatnak a közel 200 km- hosszú kiépített túra és kerékpárutak valamelyikén.


IMG 20191016 201104


Érdemes megkóstolni a helyi ételeket, fő specialitás a tenger gyümölcsei. Legismertebb a grillezett szardella, csicseriborsó sózott szardellával, angolna, garnélarák, stb., a desszertek közül a fritula (hasonló, mint a fánk), a cukrozott narancshéj, birsalmasajt, stb. Akik nem kedvelik a tengeri ételeket, azok a csirkéből, kecskéből és bárányból készült sülteket kóstolhatják meg. E mellett ne felejtsük el az olívaolajat és a lastovoi borokat, amelyek közül a legismertebbek a Marastina (Rukatac) és a Plavac mali. 

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.