Hirdetés

 

Nyugodt szívvel ajálható Lovran nem csak azoknak akik először utaznak Horvátországba, hanem azoknak is akik már töbször jártak az Adrián.

  Lovran az Isztrai- félszigeten Opatijától 5 km-re fekszik, egy gazdag múltú, közel száz éves turisztikai hagyományokkal rendelkező város. A babérról (Laurus nobilis)( lovor) kapta a nevét, mert a városban és annak környékén számos örökzöld liget található. Az Učka hegység keleti lejtőin kialakult települések közül Lovran a legrégebbi, amely közvetlenül Liburnia partja mentén alakult ki. Lovrannak sikerült megőriznie középkori városi történelmi magját. Az óvárost a mediterrán városi építészet bája és különlegessége jellemzi.


 Utazási Tipp  
    Horvátországi nyaralások olcsótól a luxusig !

lovran strandja  A kellemes éghajlat, a buja mediterrán növényzet és a kedvező földrajzi helyzet lehetővé tette a turizmus fejlődését már a 19. - 20. század fordulóján. Opatija mellett, a Riviéra legfontosabb üdülőhelye. Számos, ebben az időben épült villa a világ építészeti örökségét gazdagítja. Lovran nagy előnye földrajzi elhelyezkedése, amely lehetővé teszi a legszebb nemzeti parkok (Plitvice, Brijuni vagy Risnjak), az Isztriai tengerpart és azok csodálatos városainak a felfedezését. ( Krk-szigetek, Cres, Rab stb.) De a szomszédos szlovéniai Postojna-barlang, vagy Velence meglátogatása akár egy egynapos kirándulás keretén belül is könnyen megtehető.

Történelem és látnivalók

   A települést Lauriana-ként először a 7. században említik. A 12. században az arab író és geográfus, Al-Idrisi a következőképpen írja le a települést: “Lovran egy nagy és progresszív város, ahol a hajók állandóan készen állnak, és a hajókészítők is mindig dolgoznak”. A halászat és a tengerészet mellett a helyiek   gyümölcskereskedelemmel is foglalkoztak, teli hajókkal szállították a cseresznyét, őszibarackot és az édes gesztenyét Rijekába, Senjbe, Pulába és Triesztbe. A teraszos kertekben a gyümölcsök mellett szőlőt, olajbogyót és különféle zöldségeket termesztettek.

  A középkorban Lovran egy tipikus mediterrán város volt, keskeny, köves utcákkal, közel egymásba érő háromszintes házakkal, lépcsőkkel, kéményekkel és a tengerparti építkezésre jellemző kis ablakokkal. Védőfallal volt körülvéve, és a városba három, éjszakánkét zárt kapun keresztül lehetett bejutni. A Szent György tér, amely a város védőszentje után kapta nevét a város főtere és a közélet középpontja volt.

  Itt helyezkedett el és a mai napig is itt található a plébániatemplom, a torony, valamint a városháza. A szentély érdekessége, hogy a harangtorony kb. 500 évvel később épült meg és a templomtól egy teljesen különálló építmény. A templommal szemben található a Városháza, más néven Loggia. Itt tartózkodáskor még a Keresztelő Szent János kápolnát érdemes megnézni. 


Lovran St. George church wikipedia4

forrás: wikipedia


  A helyi lakosság ebben az időszakban horvátul beszélt míg a tengerészek nyelve az olasz volt. Érdekesség, hogy Pazinban ami Lovran urainak volt a székhelye németül beszéltek. A település közigazgatásilag az Isztriai- félsziget uralkodóihoz tartozott. A15. századtól egészen az I. világháború végéig Ausztria, majd az Olasz Királyság uralma alá került.

  A19. század végén a vitorlás és a fából készült hajók időszaka lejárt, és ez a hajóépítés összeomlását jelentette. Az acél és a gőzhajók meghódították a tengereket, Lovran és környékének lakosainak élete ezért megváltozott, és a turizmus vált a megélhetés alapvető eszközévé. Az enyhe éghajlat miatt 1878-ban az Isztriai Parlament Porečben gyógyhelynek nyilvánította. 1873-ban épült az első panzió, a Villa Fernandea (ma a Belvedere szállodához tartozik), és a huszadik század elejére már minden szükséges infrastruktúrával rendelkezett.

  A régi városközponton kívül, a part mentén villák, panziók, szállodák és szanatóriumok épültek, szépen gondozott ápolt kerttel. Nagy és luxusparkokat építettek, ahol az őshonos babér mellett ciprusokat, fenyőket, magnóliakat, pálmákat és rengeteg virágot ültettek. Megépítették a tengerparti, 12 km-nyi sétányt, a Lungomare-t Opatija és Volosko felé. A 20 század viharos történelme nem kímélte ezt a város sem, de szerencsére a számos természeti és kulturális örökségek lehetővé teszik hogy manapság modern, a fenntarthatóság elveit betartó turizmus működjön.


 Utazási Tipp  
    Horvátországi nyaralások olcsótól a luxusig !

Strandok

Kvarner-nek, a városi strandnak betonozott és homokos partja van. A helyiek nagyon kedvelik ezt a kék zászlós strandot, ahol a tenger nagyon tiszta és számos szolgáltatás várja az idelátogatókat. A naplementével sem áll meg itt az élet, az éjszaka számos buli lehetőséggel várja a fiatalokat.

A Lovran végén található Peharovo strand inkább azoknak ajálható, akik a nyugodt, békés pihenést kedvelik. Homokos partja, az égszínkék tenger,a part menti mediterrán fenyők árnyéka biztosít kellemes kikapcsolódást.

Ha megunná az itteni partokat akkor érdemes felfedezni Medveja települést akár gyalogosan is, vagy esetleg látogassa meg Opatiját, ahol igazi monarchia hangulatban strandolhat.


lovran strand2


A környéket se hagyjuk ki!

A város könnyen és gyorsan megközelíthető, ezért nem csak nyáron hanem tavasszal és ősszel is érdemes felfedezni! Nyáron spárga- és cseresznye napokat szerveznek, míg ősszel gesztenye és szüreti ünnepeket tartanak. Ajánlatos sétát tenni az Ucka hegységben illetve innen számos túraútvonal vezet a közeli erdőkbe.

Érdemes kerékpárt bérelni és a Lungomare sétányon bekerekezni Opatijába. A tengerparti városból számos hajókirándulást szerveznek. Megéri minél többen résztvenni! Az Isztriai- félsziget legfontosabb látnivalóit is felfedezhetjük! ( Rovinj,Porec, Pula stb.)   

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.