Hirdetés

Praktikus tudnivalók Európa egyik legnépszerűbb fővárosa Dublin nevezetességeinek meglátogatásához.

 

Mióta egyszerűbbé vált a légiközlekedés Budapest és Dublin között, egyre népszerűbb úti céllá változott Dublin a magyar utazók körében. Jelenleg két légitársaság közül választhatunk; a Ryanair és az Aer Lingus járataival lehet eljutni az ír fővárosba. Dublin reptere jól áttekinthető, nem lehet eltévedni. Taxival, vagy az Aircoach buszjárataival lehet eljutni a belvárosba, a buszjegy ára irányonként 8,5 Euro, ha a menetrend szerinti 16/a vagy 41-es dublinbus-t választjuk (helyi BKV), kb. 1,65 Euroért juthatunk be a belvárosba.

 

Dublin távolsága Budapesttől 1.900 kilométer, a menetidő 2 óra 20 perc.

 

Autóval 25 óra tiszta menetidő alatt lehet megtenni a 2.315 km-es közúti távolságot. Az óránkat Írországban egy órával kell visszaállítanunk, klímája csapadékosabb és szelesebb is mint Budapesté. Jellemzően május-június és szeptember-október a legnaposabb időszak, nyáron gyakrabban esik az eső mint ahogyan megszoktuk, de télen is kellemes úti cél az írek fővárosa.


dublin szoveg kozott01


Az agglomerációjával egybeépült Dublint a sziget keleti oldalán alapították a vikingek a IX. században és a kezdetek óta Írország fővárosa volt. Később a hódító angolok is Dublint tették a meghódított Írország központjává, és a brit gyarmati korszakból gyönyörű épületek és közterek, maradtak az utókorra. Ebben az időszakban Dublin volt a brit gyarmatbirodalom egyik legfontosabb városa. Dublin lakosainak száma 560 ezer fő, ami az agglomerációval együtt kb. 1,6 milliós népességet jelent. Az ír fővárost évente több mint 4 millió turista keresi fel, köztük egyre több a magyar utazó is.
 Utazási Tipp  
    Utazások, szállásfoglalás, last minute Írországban

Ír kávé:

 

1940 óta készítenek ír kávét. Először a repülőtéren vacogó amerikai turistáknak szolgálták fel ezt az idők során ír jellegzetessé vált italt, melyet mindig üvegpohárban szolgálnak fel. Készítéséhez barna cukrot, kávét és whiskyt használnak fel, a tetejét rendszerint habosított tejszínnel díszítik fel. alkoholtartalma miatt többnyire hideg időben, vagy este főétkezésekhez fogyasztják a helyiek.

 

 

Pubok Dublinban

 

Dublinban nehéz úgy közlekedni, hogy 100 méternél távolabbra kerüljünk a legközelebbi pubtól. A pubok létrejötte a korai idők rossz lakásviszonyaira vezethető vissza. Ma is fontos társadalmi szerepet töltenek be az ír közéletben.

 

Több mint 600 tradicionális pubja van Dublinnak.

 

Egy pint sör (568 ml) ára kb. 5 Euro, borravalót nem szoktak adni, ha mégis adunk jónéven veszi a személyzet. Egy dublini pubot mindenképpen érdemes felkeresni a hangulatáért, ha Írországba látogatunk, garantáltan tetszeni fog.


dublin szoveg kozott02


Dublin látnivalói

 

Az ír főváros legfőbb nevezetességeit akár gyalogosan is könnyű felkeresni. Az utcán sok a fiatal, az utcazenész és a turista. Az utcakép rendezett, tiszta és a tradicionális nevezetességek mellett sok parkot, újszerű és kreatív látnivalókat is találhatunk a belvárosban. A városnézés legegyszerűbb módja egy buszos hop on/op off túra, melynek segítségével felkereshető szinte minden fontos látnivaló. Az egynapos jegyek ára felnőtteknek 15, gyermekeknek 8 Euro, a buszok a város 30 különböző pontján állnak meg.

 

Érdekes alternatíva a dublini kerékpáros városnézés.

 

Sokat spórolhatunk az utazásunk árából, ha beiktatjuk az ingyenesen látogatható múzeumokat is a programunkba; National Galery, National Museum of Ireland Archeology, Natural History Museum. A turisztikai hivatal többféle térítésmentes tematikus túrát szervez, melyeket jól felkészült idegenvezetők kísérnek.


 Utazási Tipp  
    Utazások, szállásfoglalás, last minute Írországban

Dublin legfontosabb látnivalói a következők:

 

  • Szent Patrik Székesegyház,
  • Dublin kastélya,
  • Trinity Collage,
  • Guinness Store House,
  • Kilmainham börtöne,
  • National Concert Hall,
  • Abbey Theater,
  • Custom House,
  • Chirst Chuch-Székesegyház

A cikben szereplő árak tájékoztató jellegűek!


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.