Hirdetés

Hazánk nagyon sok világhírű fürdővel rendelkezik, de léteznek olyan helyek is, amik bár nem olyan híresek, de a maguk módján mindig el tudják rabolni az odalátogatók szívét. A harkányi is egy ilyen gyógyfürdő.

 

Ismerjük meg a települést

 

Harkány Baranya megyében található, hazánk egyik legdélebbi részén, a régió legnagyobb városától, Pécstől 25,5 kilométerre. Az itt élők csak az 1800-as években fedezték fel a helyi vizek csodálatos hatását.

 

A település első említése 1323-ban történt, amikor egy helyi oklevél Harkan néven utal rá. A hely sokáig a királyi udvarnokok uradalma volt Károly Róbert királyunk uralkodása alatt, de 1397-ben már a Byka nemzetség tulajdona lehetett. A Bykák egészen 1566-ig voltak Harkány urai, amikor is az I. Szulejmán szultán által vezetett hatalmas török had elfoglalta a Délvidék egyik utolsó erődítményét. Szigetvár elestével Harkány is török kézre került. A törökök kiűzése után a Batthyány család lett Harkány birtokosa. Utazási Tipp  
    Magyarország legjobb utazásai

Az új tulajdonos 1814-ben szembesült azzal, hogy túlságosan nagy állatállományát már nem tudja szabad legelőkhöz juttatni, ezért határoztak úgy, hogy a Harkány és Gyűd között található mocsaras vidéket lecsapolják, hogy az állatok új zöld területekhez jussanak. A gyógyvízre utaló első jel az volt, hogy egy helyi jobbágy, Pogány János a lecsapolási munkálatok közben, – 1823 környékén járunk – fájós lábát belelógatta a mocsárból felbugyogó vízbe, ami csodával határos módon meggyógyult. A hely ekkor vált ismertté a környéken, mivel a gyógyvíz nagyon sok embert vonzott oda.


harkany gyogyfurdo 02

forrás: harkanyfurdo.hu - fejléc forrás: hotelcabernet.hu


A fürdő története

 

A harkányi gyógyfürdőben kénes jellegű gyógyvíz található, ami az emberek egy része előtt már ismeretes volt Pogány János esete után. Egy évvel később, 1824-ben hozzáfogtak a hely megépítéséhez. (Érdekesség, hogy az építkezésre kijelölt helyet addig Büdösrétnek és/vagy Büdöstónak hívták) A fürdőépület 1828-ban készült el. A következő fontos dátum a helység életében az 1846-os volt, amikor megjelent magyarul egy tanulmány-füzet ami a víz jótékony hatásait ismertette az olvasókkal. Az 1848-49-es év történései után a Batthyány családtól elkobozták birtokait, és ezután stagnált a fürdő építése. Ám miután 1860-ban a Batthyányak közkegyelemben részesültek, és visszakapták birtokaik – egy részét – újult erővel folytatódhattak a munkálatok. A kegyelmet követő hatodik évben egy új mérnök, Zsigmondy Vilmos égisze alatt folytatódtak a munkálatok.

 

 

A gyógyfürdő

 

A gyógyfürdő saját kis mikroklímája miatt bármilyen időjárás mellett látogatható, legyen kicsit hűvösebb, vagy akár a legnagyobb nyári kánikula. Évente nagyjából 2100-2200 órában süt a fürdőre a nap, az odalátogatók örömére. Legutolsó felújítása 2003-ban történt, és azóta 2098 négyzetméternyi vízfelülettel várja a látogatókat. A víz fokozatosan mélyül, 110cm-ről 153cm-ig, és a 34-38 fokos vízben garantált az élmény fürdőzőknek. A víz többek között segít a fertőző betegségek enyhítésében, a lázas állapot elleni harcban, a magas vérnyomás csökkentésében és a daganatos betegségek gyógyításában.

 

harkany gyogyfurdo 01

forrás: harkanyfurdo.hu


Árak - Harkányfürdő - Kezdőlap (harkanyfurdo.hu)

 

Nyitvatartás:

 

Gyógyfürdő Nyitva az év minden napján 9:00 - 18:00

Strandfürdő:

 

  • ápr. 27 - jún. 30. 9:00 - 18:00
  • júl. 1. - szept. 3. 9:00 - 20:00
  • szept. 4. - szept. 16. 9:00 - 18:00
  • szept. 17. - ápr. 30. zárva

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.