Hirdetés

Az egyik legkellemesebb és legromantikusabb nyári Balaton-parti látvány azt végignézni, ahogy a lenyugvó nap fénye megcsillan a Balaton szürkés-kékes hullámzó felszínén. Hát még akkor, ha mindezt a zöldellő partról és a magasból, egy kilátó torony tetejének perspektívájából élvezhetjük. Ha eddig nem próbáltad volna ki ezt a nézőpontot, a legközelebbi nyári leruccanáskor ne hagyd ki az alábbi javaslatainkat!

  Az alábbi kilátótornyok szigorúan szubjektív szempontok szerint lettek értékelve, tehát ha a Te kedvenced valamiért kimaradt volna, ne habozz tudatni velünk, hogy a legközelebbi nyaralás idején mi is ellátogathassunk és megcsodálhassuk a Te kedvenc kilátó tornyod nyújtotta panorámát (ha gondolod, akár képet is mellékelhetsz kommentben)!


 

magyar balatonboglár gombkilato1

 


Balatonboglár – Gömbkilátó

   A Balatonboglár felett magasodó, 240 háromszöglemezből álló futurisztikus külsejű kilátó – talán nem tévedünk ezzel a kijelentéssel – a leghíresebb kilátó az egész Balaton környékén, évente több ezren kíváncsiak rá és az általa nyújtott lenyűgöző kilátásra. A feketefenyővel teleültetett domb tetején a ’60-as években építették fel a 15 méter átmérőjű kilátót, amely 1980 környékén egy nagyobb renováláson esett át. Eredetileg üvegburkolattal látták volna el a kilátót, belsejében pedig kávézót kívántak létrehozni, ez az elképzelés azonban a környéken gyakorta hirtelen feltámadó nagyobb szelek miatt végül nem valósult meg. Helyette a Gömb díszkivilágítást kapott, így még az északi partról is könnyen kivehető a sziluettje.


 

magyar abrahamhegy bokk kilato1


Ábrahámhegy – Bökk hegyi kilátó

  A Bökk hegyi kilátó 2002-ben épült, kissé eldugott helyen felállított, de csinosan kialakított kilátó. Ha kocsival érkezünk, a főútról élesen lekanyarodva egy kis utcán keresztül juthatunk el a kilátó toronyig. Mi is tébláboltunk egy picit a kocsival, mire sikerült rábukkanni az utcára, ezért inkább azt javasolnánk, hogy inkább gyalogtúra keretében keressétek fel a tornyot. Az elvesztegetett időért és némi bosszankodásért cserébe a kilátóba felkapaszkodva szép kilátás fogadott minket, és ami különösen tetszett, azok a környéken látható magaslatokat megnevező fémtáblák. Ingyenes a meglátogatása.


 

magyar somlyo hegy kilato1


Alsóörs – Somlyó hegyi kilátó

   Az Alsóőrs felett magasodó Somlyó hegyi temető felett található erdőben már az 1980-as években létesítettek egy tölgyfa kilátót. A kétezres évek elején ezt az építményt renováltatta a Balaton- felvidéki Nemzeti Park, azonban évek múltával ez a torony is életveszélyessé vált, így le kellett zárni.
Az újbóli felújítást Alsóörs Község Önkormányzata vállalta magára, így 17, 5 méter magas fenyőfából készült kilátó épült az addigiak helyébe. A tetszetős torony tetejéről a Bakonyra, a Balatonra és a környéken lévő bájos falvakra nyíló mesés panorámában lehet részünk. A túrázók legnagyobb örömére egy közeli réten padok, szalonnasütők és még erdei tornapálya is kialakításra kerültek.

magyar badacsony kisfaludy kilato1


Badacsony – Kisfaludy kilátó

  Ha felkapaszkodsz a Badacsonyon létesített új, a Balaton költőjéről, Kisfaludy Sándorról elnevezett kilátóba, magad is meggyőződhetsz arról, hogy milyen gyönyörű és tökéletes panorámát biztosít az alant elterülő Balaton napfényben utánozhatatlanul fodrozódó víztükrére, valamint a környező
tanúhegyekre. Ha erre jársz, ne felejts el inni a szerelmesek forrásából, ha pedig szerelmed is veled tart a túrán, üljetek rá a Rózsakőre is. Itt egyébként szintén nagyon szép a kilátás és a helyi monda szerint, akik együtt ülnek a kőre, azok szerelme örökre megmarad.


 

magyar zamardi kohegy kilato1


Zamárdi Kőhegy-kilátó

A Kőhegy és a kilátó Érdemes felsétálni a Kőhegy tetejére! A várostól délnyugatra emelkedik ez a szép környezetű, kiváló szőlőtermő, csodálatos panorámát nyújtó magaslat, romantikus pincéivel, hétvégi házaival. Nevét feltehetően a talajból kiálló kövekről kaphatta, ezek ugyanis csak itt találhatók, a környező dombokon sehol. A Szamárkőtől kellemes sétával a pincesoron nézelődve feljuthatunk a Kőhegy tetejére (219,8 m), ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. Előttünk csillog a Balaton, kitárva minden szépségét, tekintetünket Kenesétől Tihanyon át Badacsony bazalt-koporsójáig hívogatva. 1948-ig itt állt szinte sértetlenül a Tihanyi Apátság kőhegyi szőlőgazdaságához tartozó szép présház, ami már messziről magára vonta az utasok figyelmét. Ha többnapos nyaralást tervezünk Zamárdiba, egyik nap pancsolás helyett érdemes a szép környezetben megbúvó szőlővidéken fekvő magaslatot, a Zamárditól délnyugatra emelkedő Kőhegyet célba venni. Az út mellett takaros pincék és nyaralók sorakoznak. A 220 méteres dombtetőről csinos panoráma tárul elénk Kenesétől Tihanyig. A Zamárdi Kőhegy nemcsak a rómaiak, hanem már a kelták által is lakott volt. Mindenesetre erre utal egy hatalmas kelta kori urnatemető a dombon, amelynek kincsei a Nemzeti Múzeum gyűjteményét gyarapítják, illetve az itt feltárt villák. A Kőhegyen egy régi kőkereszt is található, melyet a gondos szőlősgazdák napjainkban is odaadóan gondoznak. A mai kilátó helyén valaha egy présház működött, majd 2000. szeptember 10-én a község a millennium napján felavatta a kilátó tornyot. A kilátó az önkormányzat beruházásában épült a lakók adományainak, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának és a Gazdasági Minisztérium együttműködésének köszönhetően.


 


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.