Hirdetés

A 17. századi Magyarországon ehhez a városhoz kötötték a kor egyik legjelentősebb és legérdekesebb vallási eseményét. 1696-ban egy Szűz Máriáról ábrázolt kép elkezdett könnyezni. Ismerjék meg ezt a különös templomot!

 

Bár ma hatalmas, barokk stílusú templom áll a város közepén, sokáig csak egy egyszerű fatemplom volt a település vallási központja. Csigri László helyi püspököt a törökök elhurcolták, és a fogsága alatt fogadalmat tett arra, hogyha valaha viszontlátja szeretett otthonát, akkor egy Szűz Mária kegyképet tűz ki a templom falára. A kép 6 forintért készült el, és a templom lelkészének öccse, Papp István festette meg. Csigri viszont nem tudott érte ennyi pénzt kifizetni, ezért egy helyi nemes vette meg, majd adományozta a templomnak. (A festmény jávorfára lett festve, temperával, egy 50x70 centiméteres felületre)


mariapocs 01 forrás: mariapocs.hu - youtube.com


A rejtélyes esemény 1696. november 4-én történt, mikor egy liturgiavégzés közben a gyülekezet észrevette, hogy Mária képe elkezdett könnyezni. Két héten keresztül folyamatosan, majd utoljára december 8-án könnyezett a festmény. (A feljegyzések alapján ezen a decemberi napon olyan hideg volt, hogy a szabadban minden megfagyott, ennek ellenére a festmény ugyanúgy öntötte magából a könnyeket) Ennek a különös eseménynek hamar híre ment az országban. A Hasburg uralkodó, I. Lipót feleségének olyannyira felkeltette a festmény az érdeklődését, hogy Bécsbe vitette.


 Utazási Tipp  
    Fedezd Fel Magyarországot

Az út előtt a Tiszán állomásozó osztrák hadsereg főparancsnoka, Corbelli gróf személyesen is meglátogatta a képet, és annak a könnyeit ő maga is megvizsgálta, illetve felszárította a zsebkendőjével. A Bécsre tartó úton három másolat is készült a csodálatos erőkkel rendelkező képről. (Az egyik Kassán, a másik a kisfalusi kápolnában, a harmadik pedig Pócson kapott helyet) 1715-ben a pócsi másolat is könnyeket fakasztott, így már az ügy kivizsgálására felállított bizottság is megállapította, hogy Szűz Mária kétszeresen is szenteltté tette a templomot. (Ez azért volt jelentős, mivel a többi másolattal ellentétben – a már a császári udvart ékesítő eredeti festményt is beleértve, egy sem fakasztott könnyeket, ez mindig csak Máriapócson jelentkezett)

mariapocs 02 forrás: wikimedia.org


A felfokozott érdeklődés szükségessé tette a templom kibővítését, mivel a régi, fából készült már nem tudta ellátni a feladatait befogadóképesség szempontjából. A munkálatok 1731-ben kezdődtek el és 1756-ban fejeződtek be, de a jellegzetes tornyokat csak 1856-ban építették fel.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.