Hirdetés

A Miskolctapolcai barlangfürdő az egyik leglátogatottabb magyarországi helyszín, talán nem véletlenül. Történelme egyedülálló és a kellemes hőmérsékletű víz számos bajra nyújthat megoldást.

 

A település mindig is fontos szerepet játszott az anyaváros életében, elég csak arra gondolni, hogy a várost és a környéket uraló nemzetség leszármazottjait ide temették. A Miskolctapolcán épült Bencés kolostor romjait ma a Barlangfürdő bejáratánál lehet megtekinteni. A török hódoltság idejéig a 14. századtól kezdve a település fontos vallási szerepet töltött be a térség életében, nagyon sok szerzetes vonult ide. A török támadások után a falu elnéptelenedett, a szerzetesek és a város lakói elmenekültek, otthagyva a megmaradt épületeket az enyészetnek.


miskolctapolca barlangfurdo 02

forrás:wikimedia.orgA településsel aztán a 18. század elején kezdett el törődni a helyi apát, aki azt javasolta a város vezetőségének, hogy hozzák rendbe a lepusztult területet és újra nyissák meg a fürdőt. A vezetés csak akkor volt hajlandó foglalkozni a fürdő kérdésével, ha az apát bizonyítani tudja, hogy ott gyógyvíz található. Éppen ezért orvosokat hozatott Kassáról, akik megerősítették a gyógyító hatást.

 

Fontos dátumok a fürdő életében:

 

· 1743 – a fürdő megtervezése

· 18. század második fele – a területet ismételten kezdik elhanyagolni

· 1837 – a fürdő felújítása

· 1900 körül – a város igazi fejlődésének a megindulása

· 1925 – üdülőövezetté vált

· 1934 – hivatalosan is üdülőhely lett

· 1938 – megépült egy jeles magyar építész tervei alapján a Tavi fürdő, ami egy zártkupolájú helység lett egy melegvízű tó felett

· 1941 – átadják a ma is látható fürdőnek alapjait képző épületet

· 1959 – első barlangi fürdőteszt

· 1969 – a Tavi fürdő lebontása, a kagylómedence megépítése

· 1980-as évek eleje – több, eddig ismeretlen barlangjárat feltárása

· 1998-2005 – az új barlangjáratok járhatóságának kiépítése

 

A fürdő üzemeltetői a ’40-es években döbbentek rá arra, hogy a külföldi igények kielégítésére muszáj egy új, európai mintájú fürdőt is kiépíteniük. Az itt található barlangokban folyó víz 30 Celsius fokos hőmérsékletével egyedülálló volt (most is az), éppen ezért az összes ilyen, turisztikai szempontból kiaknázható dologra próbálták a fürdő hírnevét felépíteni. Rövidesen, amikor régészeti feltárásokat végeztek a régi barlangfürdőben, egy új forrást találtak, ami még(!) melegebb volt az előzőnél a maga 31,5 Celsius fokos hőmérsékletével.


miskolctapolca barlangfurdo 01

forrás:wikimedia.org


A barlang belseje

 

A fürdőcsarnok nagy medencéjéből eljutunk a nagyon jó kialakítással rendelkező régi barlangi medencékhez, amikhez tartozik több más extra szolgáltatás, mint például a vadvíz. Az új részek közül említésre méltó a Csillagterem, ahol a mennyezeten található kupolán egy fantasztikusan kidolgozott csillagtérkép magasodik a látogatók fölé. Ez pedig olyan fajta érzést kelt a fürdőzőkben, hogy a szabad, csillagos ég alatt pihenhetnek.

 

Bentebb is található egy érdekes fürdőszoba, a Római terem, ami onnan kapta a nevét, hogy a téglákkal körülvett terem a római kor építészetét idézi. A harmadik új terem különlegessége az, hogy a medence fölött egy hídon is átkelhetnek a látogatók a kékesen tükröződő barlangvíz fölött.

 

 

Árak - tájékoztató jellegűek!!

 

  • A (korlátlan) felnőtt jegyár hétköznapokon és hétvégéken 3800Ft
  • A (korlátlan) gyermek, diák, nyugdíjas jegy 2850Ft
  • 4 éves korig a belépés ingyenes.
  • A (négy órás) felnőtt belépőjegy ára 2700Ft.
  • A (négy órás) gyermek/nyugdíjas/diák belépőjegy ára 2300Ft.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.