Hirdetés

Aggteleken minden megtalálható, a gazdag állat- és növényvilág mellett a világhírű barlangjairól ismert hely minden turistának kellemes pillanatokat okoz. Ismerjék meg részletesen a nemzeti parkot! 

 

Ez Magyarország egyetlen olyan természetvédelmi területe, amelyet elsősorban a geológiai értékek megőrzése miatt hoztak létre, hiszen a cseppkőbarlangok mellett érdekes karsztjelenségeket is meg lehet figyelni a föld alatti túrák során. Összesen 20 170 hektáron terül el, a Gömör-Tornai-karszt magyarországi részén, és az Aggteleki-karszton, a szlovák határ közvetlen közelében. Habár a terület névleg az Észak-magyarországi-középhegység részét képzi, a hegycsúcsok csak elvétve érik el a középhegységi magasságot, így itt elsősorban alacsonyhegységi magasságokról beszélhetünk.


aggteleki nemzeti parkforrás: anp.hu1940-től kezdve a környéken lévő barlangokat elkezdték feltárni, és természetvédelmi oltalom alá helyezni, aminek a vége az lett, hogy 1962-ben a területen található összes barlangrendszert természetvédelmi területnek jelölték ki. 1978-ban egy jelentős, természettudományokkal foglalkozó hivatal létrehozta az Aggteleki Tájvédelmi Körzetet, ami akkor még a Bükki Nemzeti Parkon belül működött. Egy évvel később már bioszféra-rezervátummá nőtte ki magát a hely, aminek a két magterülete Nagyoldal és Haragistya lett. A nemzeti park megalakulásáig 1985-ig kellett várni, bár ekkor még csak 19 000 hektáron terült el.

 

Mai nagyságát akkor érte el, mikor az Esztramos-hegy egésze természetvédelmi területté nőtte ki magát.


aggteleki csepkobarlang


Természetesen a nemzeti park legérdekesebb részét szabad szemmel nem lehet látni, mivel az a föld alatt található. A Gömor-Tornai-karsztban 1200 barlang ismert számunkra, és az egész terület geológiai értékét az a hatalmas változatosság jelenti, ami a különböző járatokban figyelhető meg. Éppen ezért 1995-ben az UNESCO Világörökségének részévé nyilvánították a magyarországi, és a szlovák részt is. Erre a világörökségi listára csak magas elvárások mellett lehet felkerülni, és egészen addig csak két barlang kapott rajta helyet.

 

A nemzeti park két világrekorddal is rendelkezik,

 

a Baradla-Domica-barlangrendszer a mérsékelt öv legnagyobb olyan barlangja, amely aktív patakkal rendelkezik, a másik pedig a Szilicei-jégbarlang, ami az 503 méteres tengerszint feletti magasságával a legalacsonyabban fekvő jégbarlang a világon.


a vilag legnagyobb konyveforrás: anp.hu 


A világ legnagyobb könyve

 

Szerény hazánk birtokol egy egészen különös Guinness Világrekordot, ami a legnagyobb könyvért jár.

 

Az 1420 (!) kg-os könyv a közeli Szinpetrin található, és 346 oldallal rendelkezik, lapjainak mérete pedig 418×377 cm.

 

2010-ben készült el ez az igazán rendhagyó projekt.

 

És jogosan felmerül bennünk a kérdés, hogy miről szólhat a könyv? Nem másról, mint cikkünk eredeti témájáról, az Aggteleki Nemzeti Parkról, és annak páratlan természeti csodáiról. A könyvet kódex kötéssel készítették el, illetve zsineggel, kenderrel és vásznakkal varrták össze a gerincét, és annak lapjait.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.