Hirdetés

A Dél-Dunántúl legdélibb megyéje, Baranya megye rendkívül gazdag kulturális kínálattal rendelkezik. A megye székhelye Pécs, amely 2010-ben az "Európa kulturális fővárosa" címet is kiérdemelte. Baranya megyében található a Mecsek és a Villányi-hegység, amelyek remek kirándulóhelyeknek számítanak a helyiek számára, a szőlészet terén pedig Villány tüzes borai vitték szerte a magyarok hírét. A megyében több fontos várat is találhatunk, ezek közül kiemelkedik Siklós és Szigetvár.

Január – Újév köszöntése a pécsi Széchenyi Téren
Az Újév várása mindig új reményekkel tölt el minket, hiszen bízunk benne, hogy az újabb év új lehetőségeket, életkörülményeink vagy egészségünk javulását hozza el magával. Nincs ez másképp a baranyai megyeszékhelyen sem. Sok helyi lakos tódul ki ilyenkor Pécs ünnepi pompába öltöztetett főterére, hogy családtagjaival vagy barátaival közösen, némi alkoholtól fűtötten, jókedvben búcsúztathassa el az Óévet és együtt számolhasson vissza addig, ameddig a Városháza órája éjfélt nem üt. Amint ez megtörténik, néha tűzijáték kezdődik, a jelenlévők pedig hangosüdvrivalgásban törnek ki és B.Ú.É.K.-ot kívánnak egymásnak. Ezután hazatérnek, hogy otthon is koccinthassanak a pezsgővel, vagy pedig felfedezik a Király utca és a belváros egyéb szórakozóhelyeit, hogy egy kiadós bulizással kezdjék meg az újabb esztendőt.


Február – Busójárás Mohácson
A Duna-menti Mohács messze földön híres látványossága a busójárás. A farsang vége felé tartott ünnepségen a helyi lakosok ijesztő ördögálarcot öltenek magukra, majd kolomppal és kereplővel a kezükben, hangoskodva járják a várost. Az ijesztő férfi busók női párjai a sokác népviseletben pompázó, elbűvölő női busók. A szokás eredete állítólag a török időkig nyúlik vissza, amikor az ijesztő faálarcokkal sikerült a mocsarakba menekült helyieknek megfutamítani az oszmánokat, ma azonban inkább a tél elijesztése és a tavasz elhozatala a busók fő célja. A programsorozat záróakkordja a máglyagyújtás, ahol elégetik a telet és a sötétséget jelképező bábut.


baranya program busojaras1Március – A Víz Világnapja a Pécsi Zoo-ban (március 27.)
A Mecsek oldalában kialakított, néhány éve felújított Állatkert mindig tartogat újabb és újabb érdekességeket a látogatók számára, de a március 27-én rendezendő, a Víz Világnapja alkalmából rendezett program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a vízi világ csodáira, ugyanakkor a tengerek és a benne élő lények, valamint az ivóvíz-készlet sebezhetőségére is. Az elsősorban a gyerekeknek rendezett foglalkozásokon a lurkók interaktív módon ismerkedhetnek meg világunk vízalatti szépségeivel és tanulhatják meg, hogyan óvhatják meg környezetünket. A látványosan kiépített akváriumokban élő számos érdekes hal, medúza és egyéb tengeri élőlény viszont nemcsak a kisebbek, hanem a nagyobbak figyelmét is magára vonja majd, sőt, az uszonyosok mellett láthatunk még teknőcöket, de még vízilovat is.


Április – Tettyei Szabadtéri Passiójátékok
A Pécsi Egyházmegye által évente megrendezésre kerülő Tettyei Szabadtéri Passiójátékok segítenek ráhangolódni Húsvét ünnepére. A Krisztus szenvedéstörténetét felelevenítő passiójátékot minden évben virágvasárnapon rendezik meg, a bibliai alakokat keresztény fiatalok játsszák. A szabadtéri előadást Pécs egyik kedvelt városrészében, a Tettyén adják elő, melyhez tökéletes hátteret nyújtanak a Tettye egykori püspöki palotájának romjai, a virágzó fák, a hófehérre meszelt Havi-hegyi kápolna és a megkapó kilátás.


Május – Nepomuki Szt. János és a vízen járók ünnepe Mohácson
Mohács másik - a Busójárásnál némileg kevésbé ismert, bár ugyanolyan érdekes látnivalója. Nepomuki Szent János a vízen járók, tehát a hajósok, halászok védőszentje. A szent szobrot is kapott Mohácson, a Halászcsárda előtti téren, a Duna-part környékén. A hagyomány eredete a 19. század elejéig nyúlik vissza, majd hosszabb kihagyás után 1989-ben elevenítették fel a helyiek ezt a szép hagyományt. Minden évben a szent napja (május 16.) körül megtartott ünnepen, sötétedés után több tucat csónak úszik ki a folyóra, akik parányi úszó mécsesek százait teszik vízre, amelyek a háttérben felcsendülő Kék Duna keringő és egyéb klasszikus dallamok ritmusára sodródnak tova lassan a víz felszínén. A látványos mozzanatot általában nagyszabású tűzijáték zárja, de az ünnepséghez kapcsolódóan a városban több kapcsolódó rendezvényt és könnyűzenei koncerteket is szervezni szoktak a rendezők.

Június – Mecsek Rally és Fishing on Orfű
Ha június, akkor Fishing on Orfű! A Pécstől kb. negyedórányi autóútra fekvő Orfűn, a Pécsi-tó mellett, első ízben 2008 nyarán megrendezett könnyűzenei fesztivál az évek alatt országos ismertségre tett szert. A Lovasi András és Kálocz Tamás neve által fémjelzett zenei fesztivál színhelye sokáig a Panoráma Camping volt. A többnapos programsorozat során számos könnyűzenei együttes lép fel, melyek többsége alternatív, de fülbemászó nótákat ad elő, de nemcsak bulizni és koncerteket hallgatni lehet itt, hanem úszni és pecázni is. A másik –főleg a kocsi- és rallyrajongók örömére- nagy érdeklődés közepette rendezett júniusi rendezvény a Mecsek Rally. A Mecsek kanyargós útjain száguldozó feltuningolt kocsik dübörgése messzire elhallatszik az erdőkben, de néhány településen is kialakítanak gyorsasági szakaszokat a ralisport szerelmesei és a nézők legnagyobb örömére.


baranya orfu kapolna1Július – Pécsi Fényfesztivál és Harkányi Fürdőfesztivál
Szinte már szokássá vált, hogy júliusban rendezik meg a Pécsi Zsolnay Fényfesztivált. Ilyenkor fényköntösbe bújtatják az egész Zsolnay negyedet, de a város egyéb emblematikus épületeit (pl. ilyen a Dzsámi) is, de némelyik utca is fényfestést kap. A Fényfesztivál keretében megrendezett versenyen a nemzetközi művészek egymás között azon vetélkednek, hogy ki tudja a legszebb, 3D-s mozgóképes fényképet a Székesegyház falára applikálni. A 3D-vetítések alakjai úgy tűnnek, mintha mozognának. A másik fesztivál, amire érdemes kilátogatni, az a Harkányi Fürdőfesztivál. Itt nemcsak a pancsolás esik jól a kicsiknek és nagyoknak egyaránt, de számos csábító könnyűzenei koncertet és egyéb előadást is ezekre a napokra ütemeznek be a gyógyfürdő üzemeltetői. A Harkányi Fürdőfesztivál legtöbb nézőt vonzó eseménye a pocak- és a vizes póló győzteseinek megválasztása.


Augusztus – Siklósi Várfesztivál és Ördögkatlan Fesztivál

Az ebben a hónapban zajló rendezvény a Siklósi Vár egyik legjelentősebb eseménye. A várban szinte megelevenedik a középkor, ilyenkor se szeri-se száma a lovagi tornáknak, a párbajoknak, a trubadúroknak és a nagy csatáknak. A Várfesztivál idején nemcsak a vár történetével, a lovakkal és a táborokkal ismerkedhet meg a nagyérdemű, de van itt solymász bemutató is. Szintén augusztusban kerül megrendezésre a Siklóshoz és Villányhoz közeli Ördögkatlan Fesztivál Nagyharsány hegye mellett. Ez egy nagyszabású összművészeti fesztivál: lehet itt bulizni, zenélni, festményeket és szobrokat alkotni és nézegetni. Rengeteg program szerepel a fesztivál repertoárjában, de ha családdal mennénk, akkor sem kell attól tartani, hogy akár mi, akár a gyerekeink unatkozni fognak, hiszen minden korosztály megtalálja a tengernyi program közül azt, amely érdekli.


baranya siklos var1Szeptember – Zrínyi Napok Szigetváron
Az általában szeptember elején megrendezett Zrínyi Napok a város leghíresebb védőjének, Zrínyi Miklósnak állít emléket, aki maroknyi testőrségével rontott rá az ellenségre kilovagolva a szörnyű ostrom alatt álló várból. Sajnos ő és többiek is hősi halált haltak, tettük azonban nem merült feledésbe. A Zrínyi napokon főleg a hagyományőrzésé a főszerep: sokan öltöznek be régi főúri gúnyákba és itt is megrendezésre kerülnek különböző koncertek, musical előadások. Ezenkívül vannak még vásárok, játszóházak és a várral és a vidékkel kapcsolatos kiállítások is.


Október - Villányi Vörösbor Fesztivál és Pécsváradi Leányvásár
Többnyire október első hétvégéjén tartják meg a Villányi Vörösbor Fesztivált. Az ünnepségre a város borászainak apraja-nagyja felvonul, és szinte patakokban folyik a vörös, illetve a rozé (és a fehér) bor. Megismerkedhetünk a Borakadémiával, élvezhetjük a népviseletbe öltözött fiatalok szüreti felvonulását, valamint csápolhatunk a rengeteg ismert könnyűzenei előadó koncertjein, de a kocsi rajongók veterán autók kiállításában is gyönyörködhetnek. A Pécsváradi Leányvásár ellenben már inkább a hónap közepén kerül megrendezésre. Itt is könnyűzenei előadók, néptáncosok, retró énekesek, ételudvar és kirakodós vásár várja a látogatókat, de a hétvége fénypontja általában a Leányvásári bál.


November - Márton-napi Pincejárás Palkonyán
A decemberi böjtöt megelőző hétvégén tartott rendezvénysorozat központi eleme a liba és az újbor. Ilyenkor érdemes részt venni egy Márton napi pincetúrán, ahol végigjárható a műemléki pincék egész sora. A Márton napi menü számos meglepetést is tartogathat a nem helyi lakosok számára, de akik a borkóstolón szeretnének részt venni velünk együtt, azoknak is van lehetőségük erre.


December – Adventi Kézműves- és Mesevásár
A december elején felállított Mindenki Fája messze kiemelkedik a Széchenyi tér környező épületei közül. A tér meghittségét tovább erősítik az érdekes fények és a hangulatos bódék, amelyek forralt bor, kolbász és almasüti illatát árasztják magukból. Egyes bódékban karácsonyi díszeket, kézműves termékeket, sült gesztenyét, kalácsot és forró teát is árusítanak. Ilyenkor a tér kedvelt baráti találkozóhely a fiatalabb korosztály tagjai számára.


baranya pecs teli latkep1


Készítette: Méhes Judit          Fotók: Pixabay
 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.