Hirdetés

Ismerjék meg a magyar nemzeti parkok történetének újabb nagy fejezetét! Bölények érkeztek az Örségi Nemzeti Parkba.


Európai bölények kerültek az Őrségi Nemzeti Parkba, egy 70 hektáros területre. A hivatalos indoklás az a döntéssel kapcsolatban, hogy a nemzeti parkoknak szüksége van olyan területekre, ahol természetesen, emberi beavatkozás nélkül tudnak a különböző (akár már kihalt) fajok nyugodtan élni. Az európai bölényekről érdemes annyit tudni, hogy régebben az egész kontinensen előfordultak, viszont mára kifejezetten visszaszorultak a keleti, hatalmas erdőkkel és hegyekkel borított területekre. Az utolsó magyar bölényt 1762-ben ejtették el Erdélyben, azóta pedig nem tűnt fel hazánkban.Természetes élőhelyei közül Lengyelország, Fehéroroszág, Ukrajna, Oroszország, Szlovákia és Románia maradt fent. Éppen emiatt nagy szó, hogy a nemzeti park vezetősége úgy döntött, hogy a természetes ökoszisztémához legjobban hasonlító területére európai bölényeket telepít. Új otthonuk Kondorfa közelében található, és a Hegy-völgy névre hallgat. „Az állatok azóta önállóan élik az életüket és egyben az ő rágásuk, taposásuk alakítja a vadont” - nyilatkozta a nemzeti park igazgatóhelyettese.


boleny 1


Alapvetően az az egész lényege, hogy az így létrehozott mesterséges, de alapvetően természetesnek is tekinthető terület segítségével meg lehessen érteni azokat a folyamatokat, amik a vadonban történnek. Az ember a megfigyelések által olyan értékes adatokhoz juthat hozzá, ami megkönnyítheti az idővel futott versenyt a környezetünk rombolásával szemben.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.