Hirdetés

Magyarország nyugati kapuja szebbnél-szebb várakkal és kastélyokkal várja a turistákat egész évben


A honfoglalás óta stratégiai jelentőségű nyugat-magyarországi Győr-Moson-Sopron megye területén korábban öt magyar vármegye is osztozott. A térség szinte végig a Magyar királyság határán lévő ütközőövezet volt, mely hol Magyarországot védte a nyugati irányból érkező támadásoktól, hol pedig Európát a keletről jövőktől. A terület hadászatilag a XVIII. századtól vesztette el katonai jelentőségét, várait részben elbontották, részben kastélyokká alakították. A Habsburgokhoz hű egykori nemesi családok XVIII.-XIX: századi barokkos kastélyai napjainkban múzeumként, vagy elegáns szállodaként működnek.


 Utazási Tipp  
    Fedezd fel velünk Magyarországot

Győri vár

A Limes rendszer részeként már a római időkben is a erődítményt emeltek a mai Káptalan dombon a Duna és a Rába találkozásánál, mely később elpusztult. Helyén csak a tatárjárás után építtetett IV. Béla királyunk új erősséget. Győr jelentősége a török időkben felértékelődött. A törököknek mindössze 1594-98-ig sikerült elfoglalniuk ezt a fontos erősséget, amit Pálffy Miklós komáromi várkapitánynak és Schwarzenberg Adolf osztrák tábornoknak sikerült csellel visszafoglalni. 1809-ben Napóleon elfoglalta Győrt és felrobbantatta az erőd jó részét. Napjainkban már csak a Kastélybástya és a Sforza félbástya maradt fenn, valamint néhány faldarab az óváros házaiba építve. 9 érdekesség Győr városáról

gyori var 01forrás: youtube.com - fő kép: wikimedia.orgMosoni vár

Szent István emelte az első cölöpökkel erősített földvárat a mai Király-dombon, melyet a tatárjárás után kőből építettek újjá. A török időben Bécs védelme miatt nagyon felértékelődött a vár jelentősége, ezért az osztrák hadvezetés erős bástyákkal ás vizesárokkal tette még erősebbé. A XVIII. században végül elbontották az erődítmény jó részét. Az egykori belső várban ma a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi kara működik.

mosoni var 02

forrás: wikimedia.org


Soproni vár

Már a honfoglalók idejében földből és cölöpökből épült erősséget emeltek a korábbi római erőd helyén, melyet a tatárjárás után fokozatosan erősítettek meg masszív kővárrá. A török korban a vár stratégiai jelentősége megnőtt. Bocskai hajdújai és a kurucok is eredménytelenül próbálták megostromolni. Napjainkra kevés maradt meg az egykori falakból, az épen maradt falrészeket restaurálták és ma is megtekinthetők. Soproni Storno ház


 Utazási Tipp  
    Fedezd fel velünk Magyarországot

Fertődi kastély

Hazánk egyik legszebb barokk kastélyát egy korábbi kisebb vadászkastély helyén építtette az Eszterházy család. A XVIII. században már fontos gazdasági és kulturális központként működött. Haydn itt élte egyik legaktívabb művészi korszakát. Ma jelentős múzeum működik a falai között, nyaranta színvonalas zenei rendezvényeket szerveznek a falai között. Egy tó, két ország – látogatás a Fertő-tájon

forrás: wikimedia.org


Nagycenki kastély

A Széchenyiek XVIII.-XIX. századi családi központjában már 200 éve is jelentős könyvtárat és műgyűjteményt hoztak létre. Itt élt a legnagyobb magyar Széchenyi István is aki átépíttette és modernizálta a kastélyt. A világháborús károk helyreállítása után 1973-tól itt működik a Széchenyi emlékmúzeum. Napjainkban az egykori Vörös kastélyban kastélyszálló működik, mellettük színvonalas méntelep is található.

nagycenki kastely 04

forrás: wikimedia.org


Héderváry kastély

A Szigetköz ékessége a Khuen-Héderváry-Viczay kastély, melynek elődjét a tartárjárás során elpusztult vár helyén építették. A barokkos jegyeket viselő kastélyban a világháború után oktatási intézmények voltak. Az erősen leromlott állapotú kastély a 200-es évek elején teljesen felújították. Falai között nyílt meg 2004-ben a 4 csillagos Héderváry kastélyhotel.


hedervary kastely 05

forrás: wikimedia.org


Győr-Moson-Sopron megyében további érdekes kastélyok is találhatók, melyek jelen írásunkból terjedelmi okokból kimaradtak. ( Dénesfa- Cziráky kastély, Egyed -Festesics kastély, Kapuvár -Széchenyi kastély, Mihályi – Dőry kastély, Rajka –Zichy kastély, Röjtökmuzsaly –Verseghy kastély, Sopronhorpács –Széchenyi kastély, Zsíra –Rimanóczy kastély )

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.