Hirdetés

Az Atlanti-óceán egyik legnépszerűbb turistacélpontjának tartják a csodálatos Azori szigetcsoportot.

 

A hely Portugáliához tartozik (a portugál fővárostól egyébként 1500 km-re fekszik), a fővárosa pedig Ponta Delgada. Sok más hasonló régióval ellentétben az Azori-szigetek jelentős autonómiával rendelkeznek. A 2011-es népszámlálás szerint a szigetcsoporton mintegy 250 000 fő él.


 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk az Azori-szigetekre

Története

 

A sziget felett uralkodó első jelentősebb állam vélhetően a Karthágói Birodalom volt. Több, a hivatalos felfedezése előtti térképen is szerepelt, először a Mediciekén, 1351-ben, majd a század végén ismételten feltűnt pár sziget egy katalán térképen. A szigetcsoportot 1427-ben fedezték fel, és az eseményhez a nagyhírű Goncalo Velho portugál felfedező kötődik. A portugál korona csak 1432-ben támasztott jogot a szigetek feletti uralomra. A hely 1450-ben került feltérképezése, amit Diogo de Silves vezetett. Egy jelentős történelmi esemény is kötődik a szigethez, amikor 1492-ben Kolumbusz Kristóf a visszaúton - Amerika felfedezését követően - megpihent az egyik Azori szigeten, Santa Marián.azori szigetek 01


1580 és 1640 között Spanyolország és Portugália perszonálunióban állt, és bár névlegesen a portugál korona irányítása alatt, de a szigeteket a spanyol király irányította. A sziget már a XVI. században is fontos szerepet töltött be, és mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 1583-ban II. Fülöp spanyol király flottával és sereggel indult el Azorira, hogy az ott állomásozó francia kereskedőket kiűzze. Az újkor kezdetével vált meghatározó létesítménnyé Azori, ekkor épült rá a ma is látható 161 katonai objektum egy része. 1976-ban került megfogalmazásra az a törvénykönyv, ami az Azori-szigeteknek és Madeirának autonómiát adott.

 

Az Azori-szigetek három legjelentősebb városa Ponta Delgada (46 102 fő), Angra do Heroísmo (21 300 fő) és Lagoa (14 698 fő). A szigetek közigazgatásilag 19 körzetre vannak osztva, és minden szigeten legalább egy ilyen körzet található. A legnagyobbon (São Miguel) hat kapott helyet.

 

Érdekesség: a legnagyobb sziget és a Balaton átmérője és hossza nagyjából megegyezik


azori szigetek 02

A szigetcsoport három része:

 

  • Keleti csoport: Santa Maria, São Miguel
  • Központi csoport: Faial, Pico, São Jorge, Graciosa és Terceira
  • Nyugati csoport: Corvo és Flores

 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk az Azori-szigetekre

Turizmus

 

Azorit május végétől októberig érdemes látogatni. Messze nem a legforgalmasabb turistacélpont, így hatalmas tömeggel nem találkozunk. A helyi kalauzok szerint szeptemberben a legjobb idelátogatni, de kora tavasszal is van az utazásban potenciál. A szigetek közt járnak repülőgép és-kompjáratok.

 

Az óceán hőfoka stabilan 16 és 23 fok között ingadozik. Előbbi rossz idő esetében, vagy télen utóbbi pedig főleg a nyárra és szeptemberre jellemző. (A São migueli vízesésekben fürödhetünk, viszont a krátertavakat ajánlatos elkerülni)


azori szigetek 03


Egy kis földrajz

 

Minden sziget egy régen kialudt bazaltvulkán helyén fekszik, és a Pico szigeten található Portugália legmagasabb helye, a 2351 méter magas Pico vulkán kúp.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.