Hirdetés

Tudományos kutatások szerint a Kanári-szigeteken találod a világ legjobb időjárását: egész évben az ideális 20 és 30 fok közötti.

 

A Kanári-szigetek télen éppoly népszerű nyaralóhely, mint nyáron: a sötét elől menekülő északiak, a napimádók kedvenc célpontja ilyenkor.

 

A hőmérséklet a déli részeken ilyenkor is 21 fok is, és naponta 6 órát süt a nap, mindezt eső nélkül.

 

A tavasz sem hoz nagy változást, a nappalok 24 fokosak, a napsütéses órák száma pedig fokozatosan emelkedik. A nyár szinte teljesen csapadékmentes, a maximum hőmérséklet pedig 30 fok, amit az állandó enyhe szél miatt hűvösebbnek érezhet.

 

Nyáron a nap átlagosan 11 órán át süt.

 

A természet november végére kínál őszt a szigeteken, ekkora esik vissza a hőmérséklet 24 fokra és ilyenkor eső is előfordul.

 


 Utazási Tipp  
    Utazások, last minute Kanári-szigetek

De mi okozza a Kanári-szigetek különleges klímáját? 5 tényező együttes hatása:

 

1. Passzátszél


A Kanári-szigeteken a szél szinte mindig észak-déli irányban fúj, ez a passzátszél hideg levegőt hoz az Atlanti-óceán északi részéről, ami kellemesen befolyásolja a klímát. Ráadásul a szél elűzi a párolgás következtében létrejövő gomolyfelhőket is. Ugyancsak a passzátszél okozza a szigetek azon különlegességét is, hogy pár 10 kilométer különbséggel teljesen más éghajlatokat talál: az északi, nyirkos időjárás mellett megférnek a déli meleg, csapadékmentes sivatagos területek is. Ugyanennek a szélnek van még egy fontos feladata a Kanári-szigeteken: megakadályozni az Afrikából származó forró és homokszemcsés levegő állandó áramlását.

 

kanari idojaras 01
Forrás: Paolo Nespoli Twitter2. A napfény útja


A passzátszél a magasabb hegyeknél képes a felhők elűzésére is, ez okozza, hogy Dél-Gran Canaria és Dél-Tenerife a világ legnaposabb időjárásával rendelkezik, évente több mint 300 napon kék az ég.

 

kanari idojaras 02


3. Szélességi kör


A Kanári-szigetek remek helyen vannak: a mediterrán tengertől délre és a forró trópusoktól északra. Ugyanezen a szélességi körön fekszenek Florida, Egyiptom és Kalifornia kiemelkedő üdülőhelyei is. Ez kellemes időjárást jelent magas páratartalom és trópusi viharok nélkül.

kanari idojaras 03

forrás: google.com


 Utazási Tipp  
    Utazások, last minute Kanári-szigetek

4. A hideg kanári áramlat


A Kanári-szigeteknek sokkal forróbbak lennének a hideg Kanári-áramlat nélkül, hiszen közel vannak a trópusokhoz és a Szaharához. A hideg áramlat a szigeteket körül ölelő vizet érinti, így marad az óceán egész évben 20-24 fok közötti, ami hűti a levegőt is.

 

kanari idojaras 04


5. A Szahara


Az észak-afrikai hatalmas sivatagok védik a Kanári-szigeteket. Mivel a szigetek közel fekszenek az afrikai partokhoz, a forró felemelkedő levegő megakadályozza a viharokat. Ezért úgy 100 évente jut egy trópusi vihar a szigetekre.

kanari idojaras 05


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.